Királycsináló lehet India?

Az ukrán-orosz háború következtében India szerepe megnövekedett, így egyre több nyugati állam hajlandó eltekinteni az esetleges ellentétek felett és szorosabb kapcsolatokat kialakítani az ázsiai országgal.

Az Európai Bizottság elnöke a hétvégén látogatást tett Indiába azzal a céllal, hogy megerősítse az Unió és a dél-ázsiai ország kapcsolatait. Von der Leyen elnök és Narendra Modi miniszterelnök megállapodott egy közös Kereskedelmi és Technológiai Tanács létrehozásáról, hogy a kulcsfontosságú kereskedelmi, gazdasági és technológiai kihívások területén eredményesebben tudjanak együttműködni. Az új szervezet biztosítja majd a politikai irányítást és a politikai döntések operatív végrehajtásához szükséges struktúrát, amely különösen azokon a területeken lesz szükség, amelyek úgy az európai, mint az indiai gazdaságok fenntartható fejlődése szempontjából fontosak. 

A szorosabb együttműködési szándékot leginkább az újra elkezdődő EU–India szabadkereskedelmi, valamint a befektetésvédelmi megállapodási tárgyalások igazolják, amelyek már júniusban elkezdődnek. Mindez azért különleges, mert India különösen védi piacát, így végül nem vett részt a Regionális Átfogó Partnerségi Megállapodásban, mint ahogyan nem tagja az Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN – Association of Southeast Asian Nations) sem. Sőt, az India és EU közötti szabadkereskedelmi megállapodás hasonló okok miatt már egyszer fennakadt, több, mint egy évtizede. 

A tárgyalások időzítése rendkívülivé teszik a megállapodást. Néhány hete még az EU, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok is élesen kritizálta Indiát amiért tartózkodott azon a szavazáson, amelyen az ENSZ tagállamai elítélték Oroszországot az Ukrajna ellen indított háború miatt. Az ázsiai ország azonban nem sokat kesergett a nyugati kritikák miatt, hanem megduplázta az orosz kőolaj, valamint megnövelte a szén felvásárlását. 

Ezt követően a nyugat stratégiát kényszerült váltani. Az Egyesült Államok elnöke virtuálisan tárgyalt az indiai miniszterelnökkel, majd Boris Johnson tett látogatást Indiába és kijelentette, hogy szorosabb együttműködést szeretne az ázsiai országgal. A sorban most már az EU következett, így a Bizottság elnökének látogatása nem volt különösebben meglepő. A kereskedelmi kapcsolatoknál most talán még fontosabb a nyugat számára, hogy Oroszország elszigetelődve maradjon, valamint, hogy Kína növekedését se segítse. Ebben a játékban India fontos szerepet játszik és döntései kihatnak majd a rivális partnerek fejlődésére és gazdasági teljesítményére. 

Az EU és India közötti kereskedelmi kapcsolatok rendkívül fontosak, hiszen az EU India harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, a teljes indiai kereskedelem 11,1 százalékát bonyolítja az EU-val. Legfontosabb partnere Kína (12 százalékkal) és az Egyesült Államok (11,7 százalékkal) után. Ugyanakkor az EU a második legnagyobb az indiai export célállomása, a teljes export 14 százaléka érkezik ide. Az EU-India szabadkereskedelmi megállapodás kedvezőbb gazdasági környezetet teremthet Magyarországnak is. 

2022.04.26. Dr. Máthé Réka Zsuzsánna PhD

Kép: Európai Unió https://newsroom.consilium.europa.eu/permalink/p126214