Meghosszabbították a romániai népszámlálás önkitöltéses szakaszát

A román Országos Statisztikai Intézet két héttel meghosszabbította a népszámlálás önkitöltéses szakaszát. A május 27-ei új határidő nagy lehetőség a romániai magyarság számára. Bár az elmúlt napokban a kitöltés intenzitása miatt időnként akadozott a népszámlálási regisztrációs és kitöltési platform, a legfrissebb adatok szerint a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék, települések jól teljesítenek. A hosszabbítás körülményei között viszont csak akkor tudja a magyarság megőrizni előnyét, ha a hátralevő két hetet maximálisan kihasználja.

Szakértők szerint nincs garancia arra, hogy a számlálóbiztosoknak sikerül mindenkit összeszámolniuk a cenzus következő szakaszában. 2011-ben százezer számlálóbiztos dolgozott, ez a szám most 20 ezerre csökkent. Egy számlálóbiztosnak akár ötszáz háztartást is fel kell keresnie, ezért fontos az első szakaszban, vagyis az online önkitöltéses szakaszban részt venni, és a magyarság előnyére fordítani, ugyanis a plusz 12 nap egy nagy lehetőség, de egyben veszély is. Az elmúlt napok lendületét kihasználva, hatékonyabban megszervezve a segítségnyújtást megőrizhetőek az etnikai arányok, különösen ott, ahol a második szakaszban nem számíthatunk magyarul beszélő számlálóbiztosokra.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség célja, hogy valamennyi magyarok által vezetett településen megnövelje az összeírás ütemét, minél kevesebb munkát hagyva a második, nyári szakaszra. Fontos részlet, hogy országosan nagy az érvénytelenített regisztrációk aránya (10 százalék). Ezért a kérdőív online kitöltőinek az elkövetkező két hétben ellenőrizniük kell a kérdőívek érvényesítését. Erre május 27-e után már nem lesz lehetőség. Az új határidők ismeretében egyértelmű, hogy júniusban és júliusban nem lesz elég idő összeírni a lakosságot azokon a településeken, ahol az online válaszadás fázisában, azaz május 27-ig, nem sikerül legalább 60%-os részvételt elérni. A menetrend változásával két héttel lerövidül a második szakasz, illetve átnyúlik a nyári időszakba: ekkor kezdődik el az iskolai vakáció, sokan elutaznak, így még kevesebb esély lesz arra, hogy a számlálóbiztosok rögzítsék az adataikat. Akiket nem sikerül ebben a fázisban összeírni, azok adatait beemelik a létező adatbázisokból, viszont ezeknek a személyeknek nem azonosítható be az etnikuma, anyanyelve, felekezeti hovatartozása. 

A népszámlálás nyolcadik hetének végén, azaz május 14-ei adatok szerint a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék közül Hargita megyében a feltételezett populáció 61 százaléka, Kovászna megyében 58 százaléka, Bihar és Kolozs megyékben 55 százaléka, Maros megyében 53 százaléka, Szilágy megyében 51 százaléka, Szatmár megyében 50 százaléka élt az önkitöltés lehetőségével. 

A Népszámlálás.ro számításai szerint a romániai magyarok érdeklődése nagymértékben javult az utóbbi hetekben. Eddig több mint 500 ezer magyar élhetett az önkitöltés lehetőségével. Ez azt is jelenti, hogy elérhető a 45-50%-os részvétel a népszámlálás első, online szakaszában. Az országos adatok szerint eddig közel 8,5 millióan töltötték ki online a népszámlálási kérdőívet Romániában, ugyanis ennyi kérdőív érkezett be az Országos Statisztikai Intézethez.

A Népszámlálás.ro továbbra is arra biztatja a romániai magyarokat, hogy vegyenek részt az online szakaszban, éljenek ezzel a lehetőséggel. Fontos ellenőrizni, hogy a kérdőíveket érvényesítették-e, ezt a dovrec.insse.ro oldalon tehetik meg. Ha valakinek a kérdőívét nem érvényesítette a Statisztikai Intézet, annak újra kell regisztrálnia az egész háztartást, de kitölteni csak annak a személynek az űrlapját szükséges, akinek a kérdőívét nem érvényesítette a rendszer.

Azok, akik elakadnak a kitöltésben a nepszamlalas.ro oldalon kérdéseket tehetnek fel, szintén itt oktatóvideó, kitöltési útmutató, a települési összeírópontok listája és sok hasznos információ várja az érdeklődőket. A romániai magyarok számára a népszámlálás nem a statisztikáról szól, a kisebbségi érdekérvényesítéshez a román állammal való párbeszédhez erő kell. Május 27-ig lehetőség van arra, hogy a romániai magyarság kezébe vegye a sorsát, és felmutassa erejét. Ki kell használni!

2022.05.19. Hegedüs Csilla