Emelik a tétet – az orosz-ukrán háború és az uniós energia- és klímapolitika

Az Európai Bizottság 2022. május 18-án hozta nyilvánosságra a REPowerEU tervet, amelyet az orosz forrásból származó fosszilis energiahordozóktól történő mielőbbi függetlenné válás érdekében dolgoztak ki. 

Az orosz-ukrán háború alapjaiban rázta és változtatta meg az európai biztonság minden szegmensét, ezáltal a klímavédelmi és az energetikai pillért is új alapokra kellett helyezni.  A Bizottság meglehetősen gyors reakció idejéről tesz tanúbizonyságot a március 8-án, az energiadiverzifikációt és a fenntarthatóságot célzó tervre (REPowerEU) történő javaslattétele. Az Európai Tanács egyetértését követően a Bizottság kidolgozta a részletes stratégiát, amelyet 2022. május 18-án tett közzé. A tagállami állam- és kormányfők jóváhagyását követően zöld utat kaphat a tervezet.

A mintegy 300 milliárd euró keretösszegű terv alapvető eszméje, hogy hozzásegítse a tagállamokat az Oroszországból származó fosszilis energiaforrásokról történő leváláshoz még 2030 előtt. A program négy pilléren mozog: energiadiverzifikáció, a zöld energiára történő mielőbbi átállás, energiatakarékosság és az intelligens beruházások támogatása. Tehát amellett, hogy a fosszilis energiahordozók helyett a megújuló energiaforrások alkalmazását ösztönzik az energiahatékonyság hívószava mellett, gazdaságélénkítő mechanizmust is alkalmazni kívánnak. 

A már javában zajló energiaválság legegyszerűbb részleges orvoslása egyértelműen a megtakarítással érhető el. Az Energiatakarékos EU elnevezésű bizottsági közleményben az erre vonatkozó takarékoskodási magatartásokat foglalták össze a tagállamok számára, amelyekkel csökkenés érhető el a háztartások és az ipar energiafelhasználása terén, mint például speciális adóügyi intézkedések (szigetelésre vonatkozó kedvezmények) vagy kommunikációs kampányok indítása a témában. Az energiahatékonyság serkentése érdekében emellett a Fit for 55 intézkedéscsomag vonatkozó részéhez is új javaslatot fűztek, amely megemeli az energiahatékonysági célkitűzést 9%-ról 13%-ra.

Az árak megfelelő szinten tartásához a több forrásból történő beszerzések is hozzájárulnak. Ezt szolgálja a Bizottság és a tagállamok által felállított EU Energia Platform, illetve a külső energiaügyi stratégia is, amelyek által az energiaimport diverzifikációja egységes standardok mentén mehet végbe, mint a közös, optimalizált és átlátható beszerzés, valamint a nemzetközi kapcsolatteremtés az újabb, hosszútávú együttműködések megköttetésére. Az energiaellátás biztonságát azonban nemcsak az Unió határian belül, hanem Moldovában, Ukrajnában, a Nyugat-Balkán és a keleti partnerség országaiban garantálni kívánják.

A diverzifikáció továbbá az energiaforrások palettájának kiszélesítésével, vagyis a megújuló energiaforrások elterjedésének felgyorsításával is megtörténhet. Ennek érdekében a REPowerEU tervben javaslatot tettek a Fit for 55, a megújuló energiaforrások használatára vonatkozó, 2030-ra kitűzött 40%-os cél 45%-ra emelésére. Ennek eléréséhez számos cselekvési terv kidolgozása és gyakorlatba ültetése is szükséges, valamennyi elképzelés pedig már meg is született: kiemelt szereppel bír az uniós napenergia-stratégia, a megújulóenergia-projektek engedélyeztetési folyamatának gyorsítása, a földgáz megújuló alternatívájára, vagyis a hidrogén termelésére vonatkozó előírások megalkotása, vagy a biometán cselekvési terv, amely szintén a termelés fokozását helyezi kilátásba. 

A negyedik pillért az intelligens beruházások jelentik. A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) a REPowerEU egyik magját képezi, amelynek keretében már rendelkezésre bocsátottak 225 milliárd eurót hitel formájában. A zöld energiaberuházások ösztönzése érdekében további 20 milliárd euró a kibocsátáskereskedelmi rendszeren belüli kvótaértékesítésekből származna, illetve a tagállamok jogosultságot kaphatnak a zöld átállást már alapvetően támogató kohéziós és a mezőgazdasági alapok bizonyos részét (maximum 12,5%, valamint 7,5%) átcsoportosítani. Mindezek mellett a hálózatkiépítésekre és átalakításokra is nagy hangsúlyt kívánnak fektetni.

Mint az bizonyos, az átállási folyamat már a háborút megelőzően is zajlott, a robosztus törekvéseket azonban az orosz-ukrán háború indukálta. A várakozások szerint a megemelt standardoknak köszönhetően a biometán és a hidrogén nagy mennyiségben lesz megtalálható az EU piacán, amelyek a korábbi fosszilis energiaforrások legmeghatározóbb alternatíváinak nőhetik ki magukat. 

2022.05.24. Tóth Bettina

Kép: ifri.org