Mire jó a REACT-EU?

Összesen 58 millió euró de minimis támogatást és 352 millió euró állami támogatást nyújtanak a 4.1.1.-es kiírás keretében a romániai mikro, kis és közepes vállalkozásoknak. Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának célja, hogy támogassa a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat. 

A járvány nagyon sok vállalkozást súlyosan érintett, olyannyira, hogy segítség nélkül nem tudnak talpra állni, ehhez társul az energiaárak növekedése, és az orosz-ukrán háború miatt kialakult gazdasági válság.  Ezzel a pályázati lehetőséggel most ezeknek a cégeknek nyújtanak támogatást, abban segítik őket, hogy ilyen nehéz körülmények között is folytatni tudják tevékenységüket. A pályázaton azok a vállalkozások vehetnek részt, amelyek a járvány által leginkább sújtott ágazatokban, például a feldolgozóipar, az építőipar, a nagy- és kiskereskedelem, gépjárművek és motorkerékpárok javítása, szállítás és raktározás, oktatás, egészségügy, vendéglátóipar terén tevékenykednek. Az EU-s forrásokból finanszírozott de minimis támogatások értéke minimum 50 000 euró és maximum 200 000 euró, míg az állami támogatás értéke akár az 500 000 eurót is elérheti. 

Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma már többször átdolgozta a mikro, kis és közepes vállalkozásokat támogató 4.1.1-es kiírás részleteit. A pályázati útmutatót az üzleti szférával folytatott hosszabb egyeztetéseket követően módosította a minisztérium. A támogatást kétféle formában ítélhetik oda:

  1. de minimis támogatásként

  2. állami segélyként

A de minimis támogatás formájában kiosztott források összesen 58 823 529 eurót tesznek ki, amelyből 50 000 000 euró EU-alapból, azaz a REACT-EU forrásaiból származik, míg 8 823 529 euró állami költségvetési társfinanszírozás a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó POC (Kompetitivitás Operatív Program) költségvetésből. A de minimis támogatás értéke minimum 50 000 euró és maximum 200 000 euró lehet. Támogatást kaphatnak az oktatás, az egészségügy területén dolgozók, illetve a kulturális és szabadidős tevékenységekkel foglalkozó vállalkozások. A de minimis támogatások esetében nem lesz társfinanszírozás.

Szintén a 4.1.1.-es kiírás részeként, a befektetések támogatására szánt támogatásokat állami támogatás formájában nyújtják. A teljes összeg 352 941 176 euró, ebből 300 000 000 euró REACT-EU forrásból, azaz kohéziós célú és az európai területeknek nyújtott helyreállítási támogatásból származik, és 52 941 176 euró állami költségvetési társfinanszírozás. Az elnyerhető támogatás értéke ebben az esetben legkevesebb 50 000 euró és legtöbb 500 000 euró lehet. 

Támogatásra jogosultak a járvány által leginkább sújtott ágazatokban tevékenykedő vállalkozások, például a feldolgozóipar, az építőipar, a nagy- és kiskereskedelemben dolgozók, illetve a gépjárművek és motorkerékpárok javításával, valamint szállítással és raktározással foglalkozó cégek. 

A 4.1.1.-es kiírás a kkv-k által egyik leginkább várt pályázati lehetőség Romániában. Az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet a következő napokban fogadja el a kormány.  Mindkét esetben eszközvásárlásra, új technológiák beszerzésére lehet majd pályázni. Az Európai Bizottság egyik alapfeltételének megfelelően a cégek által elköltött összeg 20 százaléka zöld beruházás kell legyen, azaz olyan eszközöket kell majd vásárolniuk, amelyek kímélik környezetünket. 

Remélhetőleg legalább 5000 cég juthat plusz befektetési alaphoz a 4.1.1.-es kiírásnak köszönhetően! 

2022.05.30. Hegedüs Csilla