700 000 magyar töltötte ki a romániai népszámlálás online kérdőívét

A romániai Országos Statisztikai Intézet (INS) 2022. május 31-én kezdi el a népszámlálás harmadik, személyes lekérdezéses szakaszát. Ebben a szakaszban személyesen keresik fel a számlálóbiztosok mindazokat, akik az előző, online szakaszban nem töltötték ki a kérdőívet. Az intézet adatai szerint az ország becsült lakosságának közel 47 százaléka töltötte ki az online kérdőívet az előző szakaszban, köztük közel 700 000 magyar.

Az önkitöltéses szakasz utolsó napjáig 11 millió kérdőívet regisztráltak, ezek közül 8,9 millió személyi kérdőív bizonyult érvényesnek, ami a lakosság 46,8%-át teszi ki. A kérdőívek 53,9 százalékát városon élők, 46,1 százalékát vidékiek töltötték ki.

A népszámlálás személyes lekérdezéses szakasza május 31-én kezdődik és július 17-éig tart. Ebben a szakaszban személyesen keresik fel a számlálóbiztosok mindazokat, akik az előző szakaszban nem vettek részt. A 20% feletti magyar aránnyal rendelkező településeken lesz magyar nyelvű, nyomtatott mintakérdőív arra az esetre, ha a számlálóbiztos nem tud magyarul. A magyar kérdőív segíti a megbízható adatgyűjtést, csökkenti a félreértéseket, illetve csökkenti annak kényszerét, hogy valaki a számlálóbiztos jelenlétében esetleg más nemzetiséget, etnikumot diktáljon be. Fontos, hogy a választott kitöltési nyelv teljesen független a kérdőívben megadott anyanyelvi és az etnikai választól.

Romániában a kisebbségi jogok, a települések felirata, a magyar nyelvű ügyintézés az etnikumhoz és nem az anyanyelvhez kötődnek. A magyar nemzetiségűek száma alapján részesülnek az oktatási és kulturális intézmények is az állami támogatásokból. Ezért fontos, hogy az érintettek ne csak az anyanyelvnél, hanem az etnikumnál is a magyart válasszák.

Az adatokat állampolgárságtól függetlenül minden olyan személytől gyűjtik, akinek a népszámlálás referencia-időpontjában szokásos tartózkodási helye Romániában volt, és legalább 12 hónapja Romániában élt, vagy szándékozott élni.

Szakértők szerint nincs garancia arra, hogy a számlálóbiztosoknak sikerül mindenkit összeszámolniuk a cenzus következő szakaszában. 2011-ben százezer számlálóbiztos dolgozott, ez a szám most 20 ezerre csökkent. Egy számlálóbiztosnak akár ötszáz háztartást is fel kell keresnie. A számlálóbiztosok a nép- és lakásszámlálás központi bizottsága által a megfelelő közigazgatási-területi egységen keresztül kiállított azonosító kártya alapján könnyen azonosíthatóak lesznek.

A népszámláláson való részvétel kötelező, az adatok szolgáltatását megtagadó személyek 1000 és 3000 lej közötti bírságot kockáztatnak, és 1500 és 5000 lej közötti bírságot kaphatnak azok, akik megakadályozzák a számlálóbiztosok bejutását az ingatlanokba.

Ez immár a 13. népszámlálás Romániában, és egyben az első, amely teljes egészében digitális formában zajlik. A begyűjtött információkat a személyes adatok védelméről szóló hatályos jogszabályokkal összhangban dolgozzák fel, és a bevitelt követően azonnal anonimizálják.

A személyes lekérdezéses szakaszt követően azok adatait, akiket nem értek el, a statisztikai hivatal különböző adatbázisokból a személyi szám alapján feltölti, de ez esetben nem jelenik meg sem a nemzetiség, sem az anyanyelv, sem a felekezeti hovatartozás. A nemzetiség, az anyanyelv és felekezeti hovatartozás lényeges információk a közösség szempontjából, erről most van itt az ideje nyilatkozni! Rendkívül fontos, hogy ne kerüljön az egymillió fős pszichológiai küszöb alá az erdélyi magyarság! 

2022.06.03. Hegedüs Csilla

Kép: maszol.ro