Eltűnt gyermekek nyomában

Május 25-én volt az eltűnt gyermekek világnapja. A téma fontossága vitathatatlan, azonban még sincs elég adatunk az eltűnések okáról és nehéz átlátni ezt a témakört teljes egészében. 

A Missing Children Europe (MCE) egy brüsszeli székhelyű szervezet, melynek célja, hogy az Európai Unió minden tagállama biztosítsa a szükséges eljárásokat és szabályozásokat az eltűnt és/vagy szexuálisan kizsákmányolt gyermekek eseteinek kezelésében, illetve az áldozatok támogatására és a prevencióra is nagy hangsúlyt fektetnek. Az MCE a koordinátora 116 000 sürgősségi telefonszolgálatnak, melyek a veszélyeztetett, illetve eltűnt gyermekek és családjaik számára működnek. Valamint, a szervezet összefog egy mediátori hálózatot, akik veszélyeztetett családokkal foglalkoznak és többek között a szülők által elkövetett, akár határokon is átnyúló gyermekrablást próbálják megakadályozni.

Minden évben legalább 250.000 gyermek tűnik el Európában, de ennek ellenére átfogó európai szintű vizsgálat a témában 2013-ban született utoljára. Ennek okán az MCE 2014 óta minden évben kiad egy pár oldalas összefoglalót, mely a telefonszolgálatok és a mediátorok adatainak elemzését tartalmazza. A 2021-es jelentés 17 ország adatait dolgozza fel, melyek a következők: Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Szerbia, Spanyolország, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság. Sajnos Magyarország nem található meg a felsorolásban, annak ellenére, hogy a hazánkban működő Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-vonala fel van sorolva az MCE honlapján, mint hivatalos tag, azonban ehhez a jelentéshez nem szolgáltattak adatot. A jelentés szerint a korábbi évekhez képesti alacsonyabb válaszadások száma a Covid-19 pandémia és az Ukrajnában folyó háború okán van. Az adatok bekérése 2022. március elején történt, így az Ukrajnában működő Magnolia nevű civil szervezet kijevi irodája például nem volt biztonságosan megközelíthető, hogy a 2021-es adatokat lehívják. Néhány határmenti ország ennek ellenére közreműködött a jelentés összeállításában, azonban a legtöbb szervezet idejét teljesen kitöltötte az Ukrajnából menekülő embertömeg megsegítése és támogatása.

Az adatok alapján az látszódik, hogy a koronavírus másik hatása az volt, hogy a korábbi évekhez képest magasabb esetszámmal dolgoztak a szervezetek, illetve nem csak telefonon kértek segítséget a gyerekek és családtagjaik, hanem sms-ben, illetve különböző applikációkon, mint például a Whatsapp, keresztül is. Ennek egyik magyarázata, hogy sokszor a pandémia miatti bezártság okán nem mindenki tudott szabadon beszélni a családtagok előtt, így más alternatív módokat kellett találniuk, hogy bizalmasan tudjanak kapcsolatba lépni a segítő szervezetekkel.

2022.06.14. Schmidt Laura

Kép: victim-support.eu