2,4 milliárd euró jut a Modernizációs Alapból a zöld átállásra

Románia is azon hét kedvezményezett ország közé tartozik, amelyeket a Modernizációs Alapból támogat az Európai Bizottság a zöld gazdaságra való mielőbbi átállás érdekében. Az Európai Bizottság 2,4 milliárd eurós befektetési támogatást jelentett be a Modernizációs Alapból, amely összeg az energiarendszerek korszerűsítéséhez, valamint az energetika, az ipar és a közlekedés üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentéséhez nyújt támogatást, továbbá segíti a 2030-ra kitűzött éghajlat- és energiapolitikai célok teljesítését.

A 2021-ben elindult Modernizációs Alap tíz közép-európai tagállamot támogat az energetikai rendszereik modernizálásában és az energiahatékonyság javításában. A mostani, 2,4 milliárd eurós befektetési támogatással pedig lezárul a Modernizációs Alap harmadik beruházási ciklusa. Az Alap 45 olyan beruházási javaslat megvalósításához nyújt támogatást, amelyek célja a kedvezményezett tagállamok energiarendszereinek korszerűsítése és az energiahatékonyság javítása. A kedvezményezett országok Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia.

Ez a pénzügyi támogatás igénybe vehető olyan projektekre is, amelyek hozzájárulnak az ukrajnai orosz invázióra válaszul indított energetikai transzformáció felgyorsításához is. Javában zajlik az energiapiac, a fűtési rendszerek és a közlekedés teljes átalakulása, amelynek következtében iparágtól függetlenül minden vállalatnak azzal a kihívással kell szembesülnie, hogy a teljes értékláncát karbonsemlegessé tegye. A széles skálájú lehetőségek mellett a zöld átalakulás számtalan kihívást is jelent. Ez a pénzügyi támogatás ebben kíván segítséget nyújtani.

Az európaiak 85 %-a úgy véli, hogy Ukrajna támogatása érdekében az Uniónak minél előbb csökkentenie kell az orosz gáztól és olajtól való függését. Ha Unióként lép fel, Európa gyorsabban elérheti ezt. Erről szól az Európai Bizottság REPowerEU terve is. A Modernizációs Alap kulcsfontosságú eszköz a tiszta energiára való uniós átállás felgyorsításához és a RePowerEU stratégia végrehajtásának támogatásához. A REPowerEU terv egy sor olyan intézkedést vázol fel, amelyek az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függés gyors csökkentésére és a zöld átállás mielőbbi megvalósítására irányulnak, és egyben fokozzák az uniós energiarendszer rezilienciáját.

Az új geopolitikai és energiapiaci körülmények miatt drasztikusan fel kell gyorsítanunk a tiszta energiára való átállást. Emellett el kell érnünk, hogy Európa energiaellátása kevésbé függjön a megbízhatatlan beszállítóktól és az ingadozó fosszilis tüzelőanyagoktól. A Modernizációs Alap 45 beruházási javaslatot támogat a megújuló energiaforrásokból történő villamosenergia-termelés, az energiahálózatok korszerűsítése, az energiaágazat, az ipar, az épületek és a közlekedés energiahatékonysága, valamint a szénalapú energiatermelés alacsonyabb szén-dioxid-intenzitású üzemanyagokkal való felváltása terén. Támogatja például Romániában 8 fotovoltaikus park és két kombinált ciklusú, gázturbinával működő létesítmény kiépítését – a villamosenergia-termeléshez jelenleg használt lignit megújuló energiaforrásokkal és gázzal történő helyettesítése céljából –, valamint a villamosenergia-hálózatok korszerűsítését.

A kedvezményezett tagállamok számára a Modernizációs Alapból a következő folyósítási ciklusban támogatható beruházási javaslatok benyújtására megállapított határidő 2022. augusztus 16. a nem kiemelt javaslatok (azaz az Alap prioritási területein kívül eső beruházások) és 2022. szeptember 13. a kiemelt javaslatok (azaz a kiemelt területekhez tartozó beruházások) esetében. Az Alap a kedvezményezett tagállamok felelőssége alatt működik, szoros együttműködésben az Európai Bizottsággal és az Európai Beruházási Bankkal.

2022.06.15. Hegedüs Csilla