A vállalkozások talpraállásának támogatása az EU-ban és Romániában - Zöldebb és energiakímélő beruházások támogatása

Romániában összesen 59,69 millió euró de minimis támogatást és 358,14 millió euró állami támogatást kaphatnak a 4.1.1.-es kiírás keretében a mikro-, kis- és közepes vállalkozások. Az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet június 16-ai ülésén fogadta el a román kormány.

Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma már többször átdolgozta a mikro, kis és közepes vállalkozásokat támogató 4.1.1-es kiírás részleteit. A pályázati útmutatót az üzleti szférával folytatott hosszabb egyeztetéseket követően módosította a minisztérium. A támogatást kétféle formában ítélhetik oda: de minimis támogatásként és állami segélyként.

A koronavírus-járvány miatt nagyon sok mikro-, kis- és közepes vállalkozás került nehéz helyzetbe. Fontos, hogy a kormányok segítsék őket a talpra állásban. Ez a pályázati lehetőség abban nyújt támogatást, hogy ilyen nehéz körülmények között is folytatni tudják tevékenységüket. A pályázaton olyan vállalkozások vehetnek részt, amelyek a járvány által leginkább sújtott ágazatokban, például a feldolgozóipar, az építőipar, a nagy- és kiskereskedelem, gépjárművek és motorkerékpárok javítása, szállítás és raktározás, oktatás, egészségügy, vendéglátóipar terén tevékenykednek. Az EU-s forrásokból finanszírozott de minimis támogatások értéke minimum 50 000 euró és maximum 200 000 euró, míg az állami támogatás értéke akár az 500 000 eurót is elérheti.

A de minimis támogatások esetében kiosztott források összértéke 59,69 millió euró, amelynek egy része állami költségvetési társfinanszírozás, másik része a Kompetitivitás Operatív Program költségvetéséből származik. A támogatás értéke minimum 50 000 euró és maximum 200 000 euró, a 2019-ben elért forgalom legfeljebb ötszöröse lehet. A de minimis támogatások kedvezményezettjeinek becsült száma 1200 vállalkozás. Támogatást kaphatnak az oktatás, az egészségügy területén dolgozók, illetve a kulturális és szabadidős tevékenységekkel foglalkozó vállalkozások.

Az eszközpark felújításhoz szükséges beruházási támogatásokat állami támogatás formájában nyújtják. Az erre nyújtott támogatás összértéke 358,14 millió euró, amelynek egy része állami költségvetési társfinanszírozás, másik része szintén a Kompetitivitás Operatív Program költségvetéséből származik. Az elnyerhető támogatás értéke ebben az esetben 50 000 euró és 500 000 euró között mozog, és a 2019-ben elért forgalom legfeljebb ötszöröse lehet. Az állami támogatásban részesülők becsült száma 4000 vállalkozás. Támogatásra jogosultak a járvány által leginkább sújtott ágazatokban tevékenykedő vállalkozások, például a feldolgozóipar, az építőipar, a nagy- és kiskereskedelemben dolgozók, illetve a gépjárművek és motorkerékpárok javításával, valamint szállítással és raktározással foglalkozó cégek. 

A pályázati kiírás június végén jelenik meg. A pályázatokat előreláthatóan augusztus 16-től lehet majd letenni. 

A 4.1.1.-es kiírás a kkv-k által egyik leginkább várt pályázati lehetőség Romániában. Mindkét esetben eszközvásárlásra, új technológiák beszerzésére lehet majd pályázni. Az Európai Bizottság egyik alapfeltételének megfelelően a cégek által elköltött összeg 20 százaléka zöld beruházás kell legyen, azaz olyan eszközöket kell majd vásárolniuk, amelyek kímélik környezetünket. 

A kkv-k támogatása a Bizottság és az Európai Beruházási Bank Csoport által összeállított átfogó csomag részét is képezi. A Bizottság az Európai Stratégiai Beruházási Alapból egymilliárd eurót szabadított fel, hogy az garanciaként szolgáljon az Európai Beruházási Alap ösztönző tevékenységeire, amelynek köszönhetően a helyi bankok és más hitelnyújtók likviditást biztosíthatnak legalább 100 ezer európai vállalkozásnak.

Ennek köszönhető, hogy a Bizottság 2020. április 6-án bejelentette, hogy összesen kb. 8 milliárd euró összegű finanszírozást bocsát rendelkezésre az EU-ban működő kis- és középvállalkozások azonnali pénzügyi megsegítésére. A Bizottság 2020 decemberében megállapította, hogy a koronavírus-járvány által érintett vállalkozások megsegítését célzó, az Európai Beruházási Bank által kezelt, 25 milliárd eurós kerettel rendelkező Páneurópai Garanciaalap létrehozása összhangban áll az uniós állami támogatási szabályokkal. 

Bulgáriában például 2020. október 6-án az Európai Beruházási Alap és a Raiffeisen bank 10 millió euró összegű garanciamegállapodást írt alá a kulturális és kreatív ágazatokban működő, köz- vagy magánfinanszírozású bolgár kis- és középvállalkozások támogatására. A megállapodás értelmében a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került ágazati szereplők kedvezményes kölcsönt vehetnek fel, hogy folytatni tudják tevékenységüket és megtarthassák alkalmazottaikat.

2020. október 14-én az Európai Beruházási Alap 6 millió euróra szóló kezességvállalásának köszönhetően Észtország, Lettország, Litvánia és Finnország kulturális, illetve kreatív tevékenységet folytató kis- és középvállalkozásai pénzügyi támogatásban részesülhetnek az e célra elkülönített forrásokból. 

2020. szeptember 30-án az Európai Beruházási Alapból és az Európai Beruházási Bankból álló EBB csoport megállapodott a Commerzbankkal egy új kedvező hitelprogramról, amely összesen 500 millió euróig terjedő kölcsönt nyújt német kis- és középvállalkozásoknak. A finanszírozás célja, hogy enyhítse a válság hatásait a kisebb méretű vállalkozások körében.

Málta esetében 2020. december 21-én a Bizottság megállapodást írt alá az Európai Beruházási Bank Csoporttal és a máltai kormánnyal az ország kis- és középvállalkozásainak nyújtott finanszírozás növeléséről a kkv-kezdeményezés keretében 

2020. október 20-án az Európai Beruházási Bank Csoport és a spanyol Banco Santander megállapodott arról, hogy kedvező feltételekkel kiegészítő finanszírozást nyújtanak a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került spanyol kis- és középvállalkozásoknak és közepes piaci tőkeértékű vállalatoknak. A megállapodás több mint 900 millió eurót biztosít a spanyol vállalkozások gazdasági felépülésének támogatására. Ezen túlmenően az Európai Beruházási Bank három megállapodás alapján 270 millió eurót nyújt a Banca March részére, a koronavírus-járvány által érintett spanyol vállalkozások további támogatására.

2021. február 1-jén az Európai Beruházási Alap és az alternatív finanszírozást nyújtó dán REinvent vállalkozás garanciamegállapodást írt alá, amely alapján a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került skandináv film- és televíziósorozat-gyártók, illetve -forgalmazók új finanszírozásra pályázhatnak. 

2021. január 7-én az Európai Beruházási Bank Csoport és a BNP Paribas értékpapírosítási megállapodást írt alá a koronavírus-járvány által érintett francia kkv-k és közepes piaci tőkeértékű vállalatok támogatása céljából. 

Az Európai Beruházási Alap 2021. március 10-én 8,2 millió euró értékű garanciamegállapodást írt alá a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal. Ebből az összegből a kulturális és kreatív ágazatban működő magyar kis- és középvállalkozások részesülhetnek támogatásban, hogy meg tudják tartani alkalmazottjaikat és gyorsabban ki tudjanak lábalni a válságból. 

Olaszország-szerte pedig mintegy nyolcezer kis- és középvállalkozás juthat majd támogatáshoz, amelynek segítségével felülkerekedhetnek a világjárvány okozta válságon és beruházhatnak környezetkímélőbb eljárásokba. 

Ez tehát azt jelenti, hogy a kis- és középvállalkozások alapvető fontosságúak a nemzetgazdaságok számára. Létfontosságú szerepet töltenek be az Európai Unió gazdaságában, mivel az európai vállalatok 99%-át alkotják, és a munkahelyek kétharmadát ők biztosítják a magánszektorban. 

2022.06.27. Hegedüs Csilla