Nők által irányított start-up-ok juthatnak támogatáshoz

Az Európai Bizottság útnak indította a Women TechEU nevű uniós programot, amely az új tudományos, illetve kézzelfogható innovációs eredményeken alapuló technológiával foglalkozó, nők által vezetett start-upokat támogatja. A finanszírozásra október 4-ig lehet jelentkezni.

Európai uniós támogatásból olyan technológiai start-upok juthatnak támogatáshoz, amiket nők vezetnek. Egyenként 75 000 eurós uniós támogatásra pályázhatnak az induló vállalkozók a Women TechEU 2022 finanszírozási programon keresztül. A Women TechEU online regisztrációja ITT történik. 

A 2022-es program teljes költségvetése 10 millió euró. A felhívás nyomán 130, nők vezette uniós startup kap támogatást, hogy a nők által vezetett új technológiai vállalkozások a jövőben a mélytechnológia élvonalába kerüljenek.

A Women TechEU 2022 finanszírozási rendszer uniós finanszírozásban részesül az Európai Innovációs Ökoszisztémák munkaprogramjából, a Horizon Europe program keretében, az Európai Innovációs Tanács (EIC) támogatásával.

A Women TechEU program a korai, azaz a legkockázatosabb szakaszban biztosít támogatást a nők által vezetett mélytechnológiai induló vállalkozásoknak. Ezek olyan kezdő vállalkozások, amelyek hosszabb tudományos kutatást, mérnöki innovációt igénylő termékeket vagy szolgáltatásokat kívánnak megvalósítani. Éppen ezért jóval komolyabb – és kockázatosabb – a finanszírozásuk, mint a már meglévő technológiák újszerű használatára koncentráló kezdő vállalkozásoké. 

A 75 000 eurós támogatáson túl a pályázat nyertesei mentorálást és útmutatást kapnak a Európai Innovációs Tanács (EIC) Női Vezetői Programján keresztül.

Ez a Women TechEU program második kiírása. Az első alkalommal, 2021 októbere és 2022 márciusa között 50 uniós vállalkozó részesült támogatásban, összesen 16 országban. A legelső kiírásra összesen 400 pályázat érkezett az EU-ból és a partnerországokból.  Ez a kezdeményezés egy hatalmas lépés afelé, hogy felszámolják a nemek közötti egyenlőtlenséget a mélytechnológiában. Idén pedig még több ambiciózus női vezetőt támogat majd a program.

Az uniós bizottság indoklása szerint a célzott támogatást biztosító EU-s program indítására azért volt szükség, mert az innovatív start-upoknak csak 15 százalékát alapították kizárólag nők. A kezdeményezés az innováció területén tapasztalható, a nemek közötti különbségeket kívánja mérsékelni. 

A Women TechEU egyike az Európai Unió azon kezdeményezéseinek, amelyek a nőket támogatják a technológia és az innováció terén, többek között az EU Innovatív Nőkért Éves Díja és az Európai Innovációs Tanács új, Women Leadership Programja révén.

Az Európai Bizottság számára elsősorban azért fontos a program, mert a nemek közötti egyenlőség alapvető érték és kulcsfontosságú célkitűzés az Unió számára. A női vállalkozók a fenntartható gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és az innovációs potenciál kihasználatlan forrásait jelentik, e növekedési forrás előmozdítása pedig fontos eszköz a nők gazdasági szerepvállalásának és függetlenségének előmozdításához. 

2022.06.29. Hegedüs Csilla