300 millió euróval támogatja az EU a romániai mezőgazdasági vállalkozásokat

300 millió eurós támogatást nyújtanak Romániában azoknak a mezőgazdaságban dolgozó cégeknek, amelyeket rendkívüli mértékben sújtott a COVID-19 világjárvány és az azt követő gazdasági válság. Az agrár-élelmiszeripari ágazatra nehezedő terheket csak tetézte az idén kirobbanó háború, amely a globális felmelegedéssel, a történelmi léptékű aszályokkal együtt tovább súlyosbította az élelmiszerbiztonsági válságot. A világ országainak vezetői óriási kihívások előtt állnak, ezért fontos, hogy mihamarabb megtegyék az ezt ellensúlyozó lépéseket, és minden lehetséges eszközzel támogassák a mezőgazdaságban dolgozó vállalatokat. 

Az EU tagállamaiban mindenhol megpróbáltak a kormányok támogatást nyújtani azoknak a cégeknek, akik megszenvedték a koronavírus-járványt és az azt követő krízishelyzetet. Azonban ez a támogatási rendszer mindenben meg kell feleljen az EUs előírásoknak, és vannak olyan gazdasági ágazatok, amelyeket sajnos nem lehet uniós forrásokból finanszírozni. Ilyenkor nagyon nagy kihívás a tagállamok számára egy alternatív finanszírozási forrás biztosítása azért, hogy biztosítsa egyrészt az egyenlő versenyfeltételeket, másrészt senkit se hagyjon lemaradni a gazdasági szereplők közül.

Romániában idén tavasszal indították útjára a Versenyképességi Operatív Programon keresztül finanszírozott 4.1.2-es kiírást, amely 300 millió euróval támogatja a mezőgazdaságban tevékenykedő cégeket.

Nagyon nagy kihívást jelentett az, hogy az EB nem támogatja a mezőgazdasági termelőket, sem azokat a feldolgozóiparban működő cégeket, amelyek esetében a költségek nagyrészét a termelők felé kifizetett számlák jelentik. Az EB úgy ítéli meg, hogy a termelők rendelkezésére állnak más EU támogatási források, és ezért őket nem lehet uniós forrásokból finanszírozni. Emiatt a kormány úgy döntött, hogy ezeket a vállalkozásokat országos költségvetésből támogatja. 

A 300 millió eurós támogatásról szóló végleges kiírást május 20-án hagyta jóvá a Vállalkozói és Turisztikai Minisztérium, május 23-án pedig a Mezőgazdasági Minisztérium. A pályázatot május 26-án nyitották meg, és június végéig a támogatási szerződéseket is sikerült aláírni. Az összeget az Európai Projektek és Beruházások Minisztériuma a Versenyképességi Operatív Programon keresztül biztosítja a Támogatás Romániának elnevezésű gazdasági mentőcsomag keretében. 

A támogatásból a KKV-k, mikrovállalkozások, engedélyezett természetes személyek, egyéni vállalkozások, társult mezőgazdasági szövetkezetek, mezőgazdasági szövetkezetek, termelői csoportok és szervezetek, illetve családi vállalkozások részesülnek, két támogatási csomag keretében: 

a) 5000 eurós mikrotámogatásban részesülnek: KKV-k, mikrovállalkozások, engedélyezett természetes személyek (PFA), egyéni vállalkozások (ÎI) és családi vállalkozások. Mikrotámogatásként 50 000 000 eurót osztottak ki közel 10 000 olyan kisvállalkozásnak, amely a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat és agrár-élelmiszeripar területen tevékenykedik.

b) A forgótőke-támogatások esetében közel 3500 pályázóval sikerült aláírni a támogatási szerződést, összesen 250 000 000 euró értékben.

A válság sújtotta cégek ebből az összegből kifizethetik az állam felé felhalmozott adósságaikat, vetőmagot, műtrágyát, illetve a munkájuk végzéséhez szükséges eszközöket, gépeket vásárolhatnak. A támogatandó költségek között van az üzemi tevékenységhez szükséges készletek beszerzése, a bérleti költségek, a beszállítókkal, közművekkel szembeni tartozások kifizetése. 

A kiadások maximális elszámolhatósági határideje az európai szabályozás szerint 2023 decembere. 

2022.07.08. Hegedüs Csilla