Nagyszabású rendezvénysorozat az Európai Unió megújításáért

Az elmúlt félév egyik legjelentősebb eseménye az Európai Unióban, az Európa jövőjéről szóló konferencia volt.

2022 első felében ért véget a hivatalosan tavaly május 9-én kezdődött rendezvénysorozat, melynek során a résztvevők az Európai Unió lehetséges új irányvonalairól folytattak egyeztetéseket. 2007 óta, amikor is a tagállamok egy kormányközi konferencián döntöttek az uniós alapszerződések módosításáról - ennek eredménye lett a Lisszaboni Szerződés -, ez, az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) volt a legnagyobb szabású esemény, amely az EU megreformálását tűzte ki célul. Két másik szempontból is kivételesnek bizonyult a rendezvény. Egyrészről hiába volt a tárgya az Európai Unió jövője, nem irányult szerződésmódosításra, sem annak előkészítésére, ami nélkül pedig csupán korlátozott változtatásokat lehet végrehajtani. Másrészről, túllépve az állam- és kormányfők zárt körén, a CoFoE-n valamennyi érintett szereplő - az uniós intézményektől kezdve az érdekképviseleti szervezeteken át a polgárokig - részt vehetett és kifejthette véleményét. A kezdeményezés egyszerre akarta így megújítani és demokratikusabbá tenni az Európai Uniót. Hasonlóan széleskörben legutóbb a 2002-2003-as Európai Konventen tárgyaltak a közösség jövőjéről, az állampolgárok viszont arra még nem kaptak meghívást.

A CoFoE pontosan egy esztendővel a kezdése után, 2022. május 9-én ért véget, a végső javaslatcsomagot is akkor mutatták be az elnökségének. Míg a felek az egyes szakpolitikák területén akár a jelenlegi keretek között, de szorosabb kooperációt tartanának szükségesnek, addig a politikailag érzékenyebb ügyekben jelentősebb reformokat szorgalmaznak. Változtatnának a döntéshozatali szabályokon, az egyhangú támogatás helyett a többségi szavazás bevezetését támogatnák egyebek mellett a közös kül- és biztonságpolitikát, valamint az adópolitikát érintő kérdésekben. Az egyéves tanácskozások nyomán konszenzus született az Európai Parlament jövőjével kapcsolatban is. A résztvevők nagy többsége növelné az intézmény - és ez által a közösségi szint - jelentőségét a hatáskörei bővítése révén. A javaslatcsomag több pontja csak szerződésmódosítással valósítható meg, így a konferencián szerepet vállalók annak a folyamatnak az elindítását is sürgetik jelentésükben.

Az uniós állam- és kormányfők között mindezidáig nincsen egyetértés a tekintetben, milyen mértékű reformokra van szükség az Európai Unióban, így nem meglepő módon a június 23-24-ei Európai Tanács ülésen konkrét lépésekről nem, csak a javaslatok tudomásul vételéről döntöttek.  

Biztosak lehetünk abban, hogy a nyári szünet után, ősszel újból előkerül majd a téma, nagy viták pedig nem csupán a tagállamok, de az uniós intézmények között is várhatóak Európa jövőjét illetően.

2022.07.13. Kalas Vivien

Kép: Euronews