EUstrat kutatók a Kárpát-medencei nyári egyetemeken

A nyár folyamán kutatóintézetünk több munkatársa is előadást tartott, illetve beszélgetést vezetett több Kárpát-medencei nyári egyetemen. Jelen voltunk többek között a Felvidéken az Esterházy Közéleti Táborban és a Gombaszögi Nyári Táborban, Erdélyben a 31. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborban és az MCC Feszten is. Az alábbiakban ezekről a megjelenésekről nyújtunk rövid tájékoztatót.

A nyári szabadegyetemek időszaka kutatóintézetünk munkatársai számára a felvidéki Martoson vette kezdetét az Esterházy Közéleti Táborban. Intézetünk megbízott vezetője, Tárnok Balázs szlovákiai magyar kisebbség jogi helyzetről, nyelvhasználati jogairól és a Benes-dekrétumok továbbéléséről, illetve ezen kérdések nemzetközi megjelenítési lehetőségeiről beszélgetett Szili Katalin miniszterelnöki megbízottal, Kállay Andrással, a Pro Civis irodavezetőjével és Horony Ákos jogásszal.

A következő héten újra Felvidéken, a szlovákiai magyar fiatalok legnagyobb nyári rendezvényén, a Gombaszögi Nyári Táborban vett részt Tárnok Balázs, ahol két panelbeszélgetésben is szerepet vállalt. Előbb a ”Lesz-e végre igazi hazánk?” címmel idén megjelent Gyönyör József emlékkötet bemutatására került sor Gyurcsík Ivánnal, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori tanácsadójával és a kötet szerkesztőjével, Bukovszky László szlovákiai kisebbségi kormánybiztossal, valamint Németh Zsolttal, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökével. Tárnok Balázs a kötetben megjelent tanulmányának témáját, a szlovákiai magyarok nemzetközi szintű jog- és érdekérvényesítési lehetőségeit mutatta be. 

A délután folyamán az Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott intézetvezetője Varga Judittal, Magyarország igazságügyi miniszterével beszélgetett népes közönség előtt a Miskolc-Kassa tengelyben rejlő fejlesztési lehetőségekről.

A következő héten intézetünk több kutatója Tusnádfürdőre, a 31. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborba utazott. Tusványos több mint három évtizedes múltja során a Kárpát-medence egyik legfontosabb nyári találkozóhelyévé vált, a szakmai beszélgetések széles köre pedig kutatóink számára is értékes megjelenési lehetőséget biztosított. 

Pató Viktória Lilla a szabadegyetem csütörtöki napján az Infótér sátorban moderálta az „Adatgazdaság és MI – Új konkurencia a munkaerőpiacon! Legyőzhető?” c. beszélgetést, melyen Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Koren Balázs, a TechEd Hungary Zrt. képviselője, Goldfárth József, a MOL-csoport technológia transzfer vezetője, valamint Szabó Dávid József, a Prohuman Csoport stratégiai igazgatója vettek részt.

Szintén csütörtökön Tárnok Balázs a Bethlen Gábor sátorban a „Kisebbségi érdekképviselet a nemzetközi porondon” c. panelbeszélgetésen vett részt Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízott, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, valamint Berényi József korábbi szlovák külügyi államtitkár, Nagyszombat megye alelnöke társaságában.

Pénteken a Lőrincz Csaba sátorban került sor „Az Európai Unió jövőképei” c. beszélgetésre, melynek résztvevői Varga Judit igazságügyi miniszter és Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese és az RMDSZ elnöke voltak. A beszélgetést az Eustrat munkatársa, Gát Ákos Bence vezette.

Gát Ákos Bence a nap folyamán a Bornemissza Anna sátor vendége is volt, ahol „Közép-európai közvélemény a háború fényében” c. beszélgetésen vett részt Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője, Szakáli István Loránd, a Századvég vezető elemzője, Balázs Ádám Samu, a Fidesz Külügyi Titkárság titkárságvezetője, valamint Rosonczy-Kovács Mihály, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója mellett.

Ugyancsak pénteken valósult meg az Erdély Café sátor szervezésében a „Pályázati források Romániában – merre tartanak a fejlesztések” panel, ahol intézetünk munkatársa, illetve Románia EU-s fejlesztési minisztériumának államtitkára, Hegedüs Csilla vett részt Matuz Zsolt államtitkár kollégája és Ilyés Szabolcs, a RegioConsult ügyvezetője társaságában.

A következő nagy nyári rendezvény az MCC Feszt volt, amelynek pénteki napján a Mandiner szervezésében Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, intézetünk tudományos főmunkatársa vitázott Balázs Péter korábbi külügyminiszterrel a Magyarország előtt álló kihívásokról.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem dísztermében került megrendezésre augusztus 4-én a new yorki székhelyű Hungarian Human Rights Foundation (HHRF) szervezésében az idei Human Rights Workshopra, ahol Tárnok Balázs a Benes-dekrétumok szlovákiai alkalmazásáról tartott angol nyelvű előadást, valamint Szekeres Zsolt HHRF elnök és Latkóczy Emese HHRF ügyvezető társaságában az amerikai érdekérvényesítési lehetőségekről szóló panelbeszélgetésben osztotta meg gondolatait az amerikai fiatalokból álló közönséggel.

A nyári rendezvények augusztusban is folytatódnak. Augusztus 25-28. között szervezik meg Tihanyban a Tranzit konferenciát, ahol Navracsics Tibor is előadást tart. Navracsics miniszter úrral az érdeklődő közönség augusztus 25-én továbbá az Észak-Balatoni Polgári Klub, a Tihanyi Bencés Apátság és a Debreceni Egyetem által szervezett I. Tihany Nyári Egyetemen is találkozhat, ahol intézetünk főmunkatársa is előadást tart.

2022.08.10.

Kép: Csáky Mátyás


Címkék: Nyári egyetem