Rekordösszegű uniós finanszírozás a romániai vállalkozói szférának

Az európai pénzek lehívásában premiernek számít az, hogy közel 1,5 milliárd eurós összeget hívhatnak le Romániában a következő három hónapban az üzleti szféra érintettjei az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának kiírásain keresztül.

Az üzleti szférának sürgős támogatásra van szüksége ahhoz, hogy leküzdje a gazdaságot érintő válságokat. Ezért ebben az időszakban az Európai Projektek és Beruházások Minisztériuma közel 1,5 milliárd euró értékben valósít meg kkv-kat támogató intézkedéseket Romániában. A 4.1.1-es kiírás 400 millió euróról szól, a  4.1.1. BIS 300 millió eurós támogatást jelent, ezen kívül a vállalkozások 500 millió euró értékű támogatásra is pályázhatnak az energiahatékonysági támogatás keretében, illetve 300 millió eurót biztosítanak a 4.1.2.-es kiíráson keresztül.

A 411-es kiírás az egyik leginkább várt kiírás, ugyanis sajnos a koronavírus járvány és az azt követő gazdasági krízis sok céget sodort nehéz helyzetbe Romániában is. A kiírással a bajbajutott vállalkozásokon kívánnak segíteni, a munkahelyek megmentése és újabb munkahelyek létrehozása érdekében. A pályázaton részt vehetnek például a feldolgozóipar, az építőipar, a nagy- és kiskereskedelem, gépjárművek és motorkerékpárok javítása, szállítás és raktározás, oktatás, egészségügy, vendéglátóipar terén tevékenykedő vállalkozások. A 411-es kiírás keretében két kategóriában történik a támogatások kiutalása.

De minimis támogatásként: A meglévő termelőkapacitásokhoz/szolgáltatásokhoz kapcsolódó épületek korszerűsítésére, felszerelésére kiírt támogatási intézkedés összértéke 59,69 millió euró. A támogatás értéke minimum 50 000 euró és maximum 200 000 euró, és nem lehet több, mint a 2019-ben elért forgalom legfeljebb ötszöröse. A vissza nem térítendő támogatásoknál szükséges az önrész megléte. Középvállalkozások esetében 15%, kisvállalkozásoknál 10%, valamint mikrovállalkozásoknál 5%. 

Állami támogatásként: A felújításhoz szükséges beruházási támogatások összértéke 358,14 millió euró. Az elnyerhető támogatás értéke minimum 50 000 euró és maximum 500 000 euró lehet, és nem lehet több, mint a 2019-ben elért forgalom legfeljebb ötszöröse. Szükséges az önrész megléte, ez 35-75% között mozoghat, régiótól függően. 

A 300 millió euró keretösszegű 4.1.1 BIS kiíráson keresztül az élelmiszeripari és építőipari kkv-knak nyújtanak támogatást. A vállalkozások 50 000 és 500 000 euró közötti támogatásra pályázhatnak. A támogatás értéke a 2021-es pénzügyi évben elért forgalom legfeljebb ötszöröse lehet. Ezeket a támogatásokat azoknak a legkésőbb 2020 decemberéig létrehozott kkv-knak nyújtják, amelyek nem minősülnek nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak. Bár rájuk is hatással voltak a Covid-19 világjárvány okozta következmények, de mégis talpon maradtak, és jól teljesítettek. A vissza nem térítendő támogatásoknál szükséges az önrész megléte. Középvállalkozások esetében 30-60%, illetve mikro- és kisvállalkozásoknál 25-50%, ez régiónként változhat. 

Egy másik fontos kiírás a mezőgazdaságban dolgozó romániai cégeknek nyújtott 300 millió eurós támogatás. Ez a kiírás azon cégeknek szól, amelyeket rendkívüli mértékben sújtott a COVID-19 világjárvány, és az azt követő gazdasági válság. Az agrár-élelmiszeripari ágazatra nehezedő terheket csak tetézte az idén kirobbanó háború, amely a globális felmelegedéssel, a történelmi léptékű aszályokkal együtt tovább súlyosbította az élelmiszerbiztonsági válságot. A világ országainak vezetői óriási kihívások előtt állnak, ezért fontos, hogy mihamarabb megtegyék az ezt ellensúlyozó lépéseket, és minden lehetséges eszközzel támogassák a mezőgazdaságban dolgozó vállalatokat. Romániában idén tavasszal indították útjára a Versenyképességi Operatív Programon keresztül finanszírozott 4.1.2-es kiírást, amely 300 millió euróval támogatja a mezőgazdaságban tevékenykedő cégeket. A pályázatot május 26-án nyitották meg, és június végéig a támogatási szerződéseket is sikerült aláírni. Az összeget az Európai Projektek és Beruházások Minisztériuma a Versenyképességi Operatív Programon keresztül biztosítja a Támogatás Romániának elnevezésű gazdasági mentőcsomag keretében. A támogatásból a KKV-k, mikrovállalkozások, engedélyezett természetes személyek, egyéni vállalkozások, társult mezőgazdasági szövetkezetek, mezőgazdasági szövetkezetek, termelői csoportok és szervezetek, illetve családi vállalkozások részesülnek, két támogatási csomag keretében: mikrotámogatás és forgótőke-támogatás formájában.

Mindezek mellett 500 millió euró energiahatékonysági támogatás jut a kkv-knak és a nagyvállalatoknak. Július 15-én fogadtak el egy olyan intézkedést, amely az építőanyagok és az energia drágulása miatt kialakult helyzetre reagál, és célja a kkv-k és a nagyvállalatok energiafogyasztásának csökkentése, valamint a megújuló energiaforrások felhasználásának ösztönzése. Így a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon (POIM) keresztül 500 millió eurós keret jut a nagyvállalatok és a kkv-k energiahatékonysági  támogatására. A támogatások minimális értéke 50 000 euró, maximum 500 000 euró, kivéve a de minimis program keretében nyújtott támogatásokat, ahol a maximális érték 200 000 euró. 

Ez a közel 1,5 milliárd euró rekordösszegű uniós finanszírozásnak számít a romániai vállalkozói szférának, amelyet jó volna minél hatékonyabban kihasználni, hiszen nem csak, hogy hatalmas lehetőség, hanem napjainkban óriási szükség is van ezekre a támogatásokra, ahhoz, hogy talpon maradhasson a gazdaság. 

2022.09.01. Hegedüs Csilla