Történelmi jelentőségű uniós támogatás az épített örökség népszerűsítésére

Romániában még sohasem költöttek akkora összeget az épített örökség népszerűsítésére, mint az Országos Helyreállítási Alapból finanszírozott Hívogató Románia. Az országjáró projekt keretében. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezésére megvalósuló projektnek köszönhetően 2026-ig 12 millió eurót fordítanak az épített örökség népszerűsítésére.  Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumához tartozó kiírásban szeptember 30-ig várják olyan kreatív cégek jelentkezését, akik szeretnének hozzájárulni a romániai turizmus fellendítéséhez. 

Az elmúlt években a Regionális Operatív Programon keresztül és más országos programok révén közel 500 műemléket restauráltak Romániában, ezek között számos, az erdélyi magyar közösség számára kiemelten fontos épület is szerepel: a Nagyváradi vár, a Kolozsvári Szent Mihály templom, a Farkas utcai templom, a gyalui várkastély, a sepsiszentgyörgyi Székely nemzeti múzeum épülete, és még sorolhatnánk. De nem elég csak az, hogy műemlékeket restaurálunk, ezeket be kell vonni a turisztikai kínálatba. Elegendő turistát csak úgy tudunk vonzani, ha van mit kínálnunk, ráadásul ez minőségi szolgáltatás kell legyen.

A turizmus világszerte folyamatosan nőtt, és az elmúlt évtizedekben a gazdaság egyik leggyorsabban növekvő ágazatává vált. Romániában megvan a lehetőség arra, hogy kihasználjuk a településeinkben rejlő potenciált. Országunkat a városi és vidéki kultúrák sokszínűsége jellemzi. Ez olyan tényező, amely számos világszínvonalú kulturális és természeti turisztikai erőforrás megjelenését segítette elő. 

A romániai turizmus jelenleg két nagy kihívással néz szembe. Az egyik ilyen kihívás az, hogy jelenleg a Romániába látogató turisták nem költenek eleget a célállomáson, a desztinációk pedig nem vonzanak elég magas költségvetéssel rendelkező turistát.

A romániai, és ezen belül az erdélyi hagyományos házak, kastélyok, templomok nemcsak csodaszépek, hanem értékesek is. Egyrészt azért, mert történelmünk élő bizonyítékai, másrészt mert számos turista látogatná meg őket, ha tudna róluk. A Hívogató Románia. Az országjáró projekt ezen kíván segíteni. Európában és itthon 12 millió euróból kerül majd bemutatásra az ország több, mint 700 műemléke, virtuális valósággal, rövid filmekkel, vezetett sétával, mindezt több nyelven, 21. századi eszközökkel. Ez történelmi pillanat, mert ekkora összeget még sosem szántak a romániai műemlékek népszerűsítésére.

Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumához tartozó projekt célja, hogy a romániai turizmus végre kilépjen a brosúrák világából, és megérkezzen a 21. századba. Vonzóvá, elérhetővé téve épített örökségünket. Ezért a 12 millió euró értékben kiírt pályázat során a 12 turisztikai útvonal népszerűsítéséhez virtuális séták, a helyszíneket bemutató rövid filmek, többnyelvű vezetett séták, fotók, virtuális realitás járul hozzá. A projekt célja javítani a turisztikai célpontok elérhetőségein, a turisztikai infrastruktúra minőségén, bővíteni a turisztikai kínálatot, a kulturális és a természeti örökség hasznosításával, a szolgáltatások, élmények minőségének növelésével. 

Napjainkban a digitalizáció az egyik alappilér. Mára a digitális technikák használata nélkül a turizmus szereplői nem tudnak érvényesülni, nem lesznek versenyképesek a külföldi desztinációkkal szemben. Ebben is segít az épített örökség népszerűsítésére kiírt pályázat. Mindezek célja, hogy a következő négy év alatt 50 százalékkal több külföldi turista érkezzen Romániába és legalább ennyivel emelkedjen az általuk elköltött pénz mennyisége. Itt az ideje turisztikailag, a 21. század eszközeivel is hasznosítani páratlan kulturális örökségünket!

2022.09.16. Hegedüs Csilla