Az energiahatékonyságot célzó pályázatokkal segíti Románia a helyi önkormányzatokat, valamint a kis és középvállalkozásokat

Európa az utóbbi pár hónapban óriási energiaválsággal néz szembe, a tagállamok pedig próbálnak minél hatékonyabb megoldásokat találni a gazdaság helyreállítására és az energiaárak normalizálására. A nagy energiafogyasztású gyárakat veszély fenyegeti, az árak növekedését kénytelenek a fogyasztókon behajtani, vagy csökkenteniük kell a termelés mennyiségét, amely munkahelyek megszüntetésével jár. A nagy energiafogyasztó iparágak gyengülése magával vonja a többi iparág gyengülését is. Hosszútávon ezek a vállalatok csak úgy tudnak fennmaradni, ha energiahatékonyakká válnak. 

Romániában az energiahatékonyságra fordított projektek jelentős részét uniós támogatásból finanszírozzák. A Nagy infrastruktúra Operatív Programon keresztül az Európai Beruházások és Projektek minisztériuma 500 millió euróval támogatja a helyi önkormányzatokat, míg a vállalkozásokat 200 millió euróval az energiahatékonyság elérésében.  

Az önkormányzatok számára kiírt pályázat egyik elsődleges célja az energiafüggetlenség elérése. Az 500 millió eurókét egyenlő részre oszlik:

  • 250 millió eurót fordíthatnak az alternatív energiaforrások beszerzésére és az így termelt energia gazdasági hasznosítására az energiapiacon.

  • 250 millió euróból pedig saját felhasználásra fektethetnek be az alternatív energiaforrások beszerzésére. 

Mindkét esetben a sikeresen pályázó önkormányzatok 5.000.000 és 15.000.000 euró közötti összeget nyerhetnek.  Az önkormányzatok a tervek szerint október 4.-étől nyújthatják be pályázataikat. 

Az orosz-ukrán háború kihatással van egész Európa gazdaságára. A vállalkozásokat óriási energiaszámlák terhelik. A kormány úgy döntött, hogy az uniós támogatáshoz, mely 350.000 euró, társfinanszírozásként 61.764.000 euróval hozzájárul. A kis és középvállalkozásoknak most óriási lehetőségük adódik, hogy korszerűsítsék és energiahatékonnyá tegyék az ipari épületeket, melléképületeket és azokat az épületeket, melyekben a szolgáltatás vagy gazdasági tevékenység folyik.
A vállalkozások számára két támogatási kategória létezik

  1. de minimis, ahol 50.000 és 200.000 közötti összegre pályázhatnak

  2. állami támogatás, melyben 50.000 és 500.000 közötti összeget nyerhetnek.


Az energiahatékonyság elérésével a vállalkozások környezetkímélőbbé is válnak. Az Országos Helyreállítási Tervben még vannak olyan energiahatékonysággal kapcsolatos célkitűzések, amelyek a gyárak környezetkímélő fejlesztésére törekszenek: például a zöld hidrogén bevonása az energiatermelés és tárolás folyamatába, illetve az elavult energiahálózatok energiahatékony átépítése. 

 Minden mikró-, kis-, középvállalkozás jogosult lehet a pályázatra, sőt azok a nagyvállalatok is, amelyek nem finanszírozzák a károsanyag kibocsátáshoz köthető tevékenységeket. 

A vállalkozások előreláthatóan október 15.-étől, az önkormányzatok pedig október 4.-étől nyújthatják be a pályázataikat.

2022.09.28. Hegedüs Csilla

Kép: Bigstock