Szociáldemokrata győzelem a német tartományi választáson

Az SPD-nek, csökkenő népszerűsége ellenére sikerült megnyernie a vasárnapi alsó-szászországi választásokat.

Október 9-én, vasárnap tartományi választásokat tartottak Alsó-Szászországban. Az észak-német tartományban 2017 óta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) nagykoalíciója volt hatalmon, a vasárnapi eredmények nyomán ugyanakkor arra lehet számítani, hogy a következő öt esztendőben más összetételű kormánya lesz Alsó-Szászországnak.

2022 és 2027 között négy politikai erő alkotja majd az alsó-szászországi parlamentet. A választáson a legtöbb szavazatot – a leadott voksok valamivel több, mint egyharmadát, a szövetségi kormány legnagyobb pártja, az SPD kapta –, míg második helyen eddigi koalíciós társa, a CDU végzett 28,1 százalékos szavazataránnyal. Az SPD és a CDU mellett mandátumot szereztek a Zöldek – a voksok 14,5 százalékát kapták –, valamint az Alternatíva Németországért (AfD) – 10,9 százalékos eredménnyel – is.

A választási rendszer sajátos jellemzői okán a szövetségi parlamenthez hasonlóan a tartományi törvényhozás végleges létszáma is csak az eredményhirdetés után derül ki. Csupán annyi bizonyos, hogy legalább 135 képviselő személyéről döntenek a polgárok. A következő öt esztendőben a korábbinál nagyobb - 146 fős - létszámmal kezdheti meg működését az alsó-szászországi parlament. A kormányalakításhoz egy, vagy több pártnak abszolút többséggel kell rendelkeznie. Az elmúlt esztendőkben rendre koalíciós végrehajtó hatalma volt a tartománynak, 2003 és 2013 között a CDU a Német Szabaddemokrata Párttal (FDP) kormányzott közösen, 2013-tól 2017-ig az SPD és a Zöldek koalíciója váltotta őket, majd 2022-ig nagykoalíciós kormányzás volt. Tekintettel arra, hogy most sem szerezte meg egyetlen politikai erő sem egyedül a szükséges többséget, a Szociáldemokratákra tárgyalások várnak a következő időszakban. A legnagyobb valószínűsége a vörös-zöld koalíció létrejöttének, vagyis az SPD és a Zöldek együttműködésének van.

Az október 9-i választás egyik legnagyobb vesztese a Német Szabaddemokrata Párt volt, mely szövetségi szinten tagja a kormánykoalíciónak, Alsó-Szászországban viszont idén nem érte el az öt százalékos parlamentbe jutási küszöböt, így ebben a ciklusban nem lesznek képviselői a törvényhozásban. A második helye ellenére a CDU szintén kudarcként tekinthet az eredményére, mely a legrosszabbnak bizonyult az elmúlt több, mint hatvan év során. Növelni tudta viszont szavazótáborát mind az AfD, mind pedig a Zöldek, utóbbiak ráadásul a tartományi kormányban is szerephez juthatnak. 

A német kancellárban, Olaf Scholzban pedig egyszerre kelthetett pozitív és negatív érzést pártja választási eredménye. Az SPD-nek egyfelől több, mint három százalékponttal kisebb lett a kapott szavazataránya a 2017-es voksoláshoz képest, másfelől viszont a mostani győzelemmel részben ellensúlyozni tudta az országosan tapasztalható népszerűségcsökkenését. 2022 januárja óta Németország Szociáldemokrata Pártja folyamatosan veszít támogatottságából. Az SPD-vel szembeni elégedetlenség nagy részben a kibontakozott energiaválságból és az egyre növekvő inflációból fakad, az elmúlt félévben már csak a harmadik erő tud lenni a CDU/CSU és Zöldek mögött. Éppen ezért jelent külön örömöt Scholz számára a vasárnapi győzelem, melyből pártja országos szinten is erőt meríthet.

2022.10.12. Kalas Vivien

Kép: Financial Times