Németország és az Isztambuli Egyezmény esete

Október 7-én került publikálásra Németországban egy jelentés, mely az Isztambuli Egyezmény ratifikálása előtti és utáni helyzetet hasonlítja össze a nők elleni erőszak területén. 

 

Németország 2017 október 12-én ratifikálta az Isztambuli Egyezményt (Magyarország ugyan aláírta, de nem ratifikálta a szerződést). Az egyezmény a nők elleni és a családon belüli erőszak visszaszorítását célzó irányelveket tartalmaz. Németországban október elején került publikálásra az a jelentés, melyet az Európa Tanács nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak elleni fellépéssel foglalkozó szakértői csoportja (GREVIO) adott ki és az Isztambuli Egyezmény ratifikálása előtti és utáni időszakot hasonlítja össze (egészen 2021 szeptemberéig) elsősorban a német hatóságok intézkedéseire fókuszálva.

A jelentés magában foglal egy 2021-es kérdőíves és kiértékelő felmérést is, mely során szövetségi és állami kormányzati tisztviselőkkel, parlamenti képviselőkkel, valamint civil szervezetek képviselőivel végezték el az adatfelvételt.

Sok pozitív fejleményt állapít meg a jelentés, mint például a nemi erőszak és a szexuális erőszak beleegyezésen alapuló definícióját, valamint az országos segélyhívószám sikeres működését. Újdonságnak számít, hogy megjelentek a technológia fejlődésével kialakult új típusú bűncselekmények (és az ezeket szabályozó törvények), így például az online térben történő zaklatás vagy szexuális képek beleegyezés nélküli megosztása.

Azonban a hiányosságok tekintetében kiemelésre kerül többek között a jelentésben, hogy az áldozatokat támogató szakemberek képzése nem egységes, valamint javítani szükséges a távolságtartási végzések alkalmazását és növelni a támogató szolgáltatások és menedékházak számát, valamint országos szintű elérhetőségét. Az Isztambuli Egyezményben rögzítve van, hogy létre kell hozni egy nemzeti cselekvési tervet, ami Németországban még nem valósult meg. A jelentés kiemeli, hogy a legnagyobb probléma, hogy túl nagy eltérés van abban, hogy a 16 tartományban milyen szintű támogatás és szolgáltatás elérhető az áldozatok számára (például, hogy hány elérhető menedékház van a tartományokban). 

Az Európa Tanács decemberben fog ajánlásokat megfogalmazni a német kormánynak a publikált jelentés alapján. 

2022.10.17. Schmidt Laura

Kép: studyinternational.com/news/study-in-germany-eu-students/