11 milliárd euró EUs támogatást fordít Románia a regionális fejlesztésre

Romániában 2027-ig 8 regionális operatív program megvalósítását tervezik, melyeknek köszönhetően az ország 11 milliárd euróhoz juthat. 

Ezeknek a programoknak a lényege, hogy az egyes régiók problémáit és kihívásait egyénileg kezelik. Ezekből 6 operatív programot már jóvá is hagyott az Európai Bizottság, ennek köszönhetően a régiók eddig összesen 8,6 milliárd eurót költhetnek innovációra, digitalizációra, kutatásra, megyei úthálózat fejlesztésére, az oktatás minőségének növelésére, a köz- és lakóépületek energiahatékonyságának növelésére, közterek felújítására, a turizmus fellendítésére. 

 A helyi önkormányzatok lényeges szerepe van a támogatási programok kidolgozásában, hisz ők azok, akik a legjobban ismerik a helyi igényeket, gondokat.  Így a régiók olyan támogatásokhoz jutnak, amelyekre igazán szükségük, igényük van..
A már elfogadott programok között van a Nyugati és Észak-nyugati Régió operatív program, melyek Erdély településeinek biztosítanak összesen 2,6 milliárd eurót. A programokon keresztül támogatják a régió versenyképessé alakítását. Ebben óriási szerepet játszik a digitalizáció a vállalkozások és az adminisztráció terén, a környezetbarát városok és a fenntartható városi mobilitás kialakítása. A cél, hogy Erdély könnyen megközelíthető, vonzó régióvá válhasson a turisták számára, nőjön a fiatalok foglalkoztatása, dinamikus és digitalizált vállalkozások működjenek, jobb legyen az oktatás minősége, illetve a városi és falusi élet színvonala egyaránt javuljon. 

Október elején Gyulafehérváron írták alá az Európai Bizottság és Románia között a partnerségi megállapodást. Ez egy óriási lehetőség az ország számára, hiszen e nélkül nem juthatunk uniós finanszírozásokhoz a következő 5 évben. Ugyanakkor ezzel a partnerségi megállapodással Románia 31,5 milliárd eurót hívhat le a 2021-2027-es periódusra, sőt az állami társfinanszírozással együtt 45 milliárd euró jut majd gazdasági, társadalmi és területi fejlesztésekre, illetve a zöld és digitális átmenetre vonatkozó befektetésekre. Ebből az összegből 16 operatív program megvalósítását tervezzük. Többek között az egészségügy javítására 3,88 milliárd euró, az oktatásra 4,32 milliárd euró és a közlekedés minőségének javítására közel 10 milliárd euró jut.
Az operatív programoknak köszönhetően, olyan Romániában és olyan Erdélyben élhetünk majd, ahol szép, rendezett városok és falvak várják a turistákat, ahol könnyen és gyorsan juthatunk el egyik településről a másikra, ahol tiszta és modern kórházakban látják el a betegeket, ahol az adminisztráció gyors és hatékony a digitalizációnak köszönhetően és ahol környezetbarát létesítmények vannak.  Legalábbis ebben reménykedünk.

2022.10.28. Hegedüs Csilla