Globális élelmiszerárak és orosz megfontolások

Oroszország október végén felfüggesztette részvételét az ukrán gabonaexportról szóló megállapodásban, amely Ukrajna és Oroszország között az ENSZ és Törökország közvetítésével idén jött létre, és melynek célja, hogy biztosítsa a gabonaszállító hajók és a Fekete-tengeren kialakított tengeri folyosó biztonságát. A felfüggesztéssel kapcsolatos indoka az volt, hogy állítása szerint Ukrajna támadást hajtott végre a fekete-tengeri flotta Szevasztopolban állomásozói hajói és a gabonafolyosó biztonsága érdekében állomásozó polgári hajók ellen.

Az isztambuli, gabonaexportról szóló megállapodás augusztus 1-jén lépett hatályba, miután július végén Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ képviselői aláírtak két dokumentumcsomagot. A megállapodást aláíró felek szerint a csomag célja a globális élelmezésbiztonság szavatolása. A gabonaexportról szóló megállapodás azt is tartalmazza, hogy tíz kilométeres körzetben semmilyen katonai jármű nem közelítheti meg a folyosóban közlekedő civil kereskedelmi hajókat. Az Oroszország szerint ukrán és brit részvétellel zajló október végi támadás során az Ukrajna felől érkező drónokat lelőtték, jelentősebb kár nem keletkezett.

Az Európai Unió felszólította Oroszországot, hogy vizsgálja felül az ukrán gabonaexportról szóló megállapodásban való részvételének felfüggesztését. António Guterres ENSZ főtitkár is mély aggodalmát fejezte ki október végén a fenti orosz döntéssel kapcsolatban, hiszen a 2022 februárja óta tartó orosz-ukrán háború miatt a gabonaszállító hajók ukrán kikötőkből és kikötőkbe történő biztonságos közlekedése ellehetetlenedett. Ez a nyersanyagárak hatalmas emelkedését hozta magával világszinten, amelyet az energiaárak robbanásszerű növekedése követett. A megállapodásnak köszönhetően az árak csökkentek, illetve lehetővé tette több millió tonna gabona biztonságos szállítását az ukrán kikötőkből. Szeptemberben az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) vezetője büszkén jelentette be, hogy az elmúlt öt hónapban az élelmiszerárak egyre csökkentek és a FAO által vezetett élelmiszerár-index majdnem 14 százalékot esett a márciusi tetőponthoz képest. Az ENSZ becslése szerint a megállapodás közvetetten több százmillió embert mentett meg a rendkívüli szegénységtől. Oroszország október végi, látszólag véglegesnek tűnő döntése váratlanul érte a kereskedelmi partnereket, és egy ilyen mértékű történés az élelmiszerárak még nagyobb mértékű növekedését vonja, vonná magával. Az Oroszország, Törökország, Ukrajna és az ENSZ képviselőiből álló megállapodás Közös Koordinációs Központja (Joint Coordination Centre) az orosz kilépést követően vasárnap Isztambulban már a jövőbeli lépésekről, további irányvonalakról tárgyalt, amikor is az orosz delegáció képviselői megerősítették kilépési szándékukat. Az ENSZ az egyeztetésen megállapodott Ukrajnával és Törökországgal, hogy a török és ENSZ-csapatok újrakezdik a hajóellenőrzéseket a fekete-tengeri gabonaegyezmény keretében. Ennek érdekében 16 hajó haladási tervét fektették le. Isztambul környékén jelenleg 97 rakományhajót és 15 beérkező hajót vett a Központ nyilvántartásba, és további 89 szeretne csatlakozni a megállapodáshoz. Az ENSZ delegáció, mint a Központ titkársága, tájékoztatta Oroszország delegációját az említett lépésekkel kapcsolatban, a Központ eljárásmódja szerint a résztvevő felek saját katonai és egyéb szerveiket maguk koordinálják annak érdekében, hogy biztosítsák a megállapodásban résztvevő kereskedelmi hajók biztonságos átkelését. Franciaország szintén ezen a napon jelentette be, azon dolgozik, hogy Ukrajna szárazföldi útvonalon exportálhasson élelmiszert Lengyelországon vagy Románián keresztül, ne pedig a Fekete-tengeren át.

E héten szerdán azonban újabb fordulat következett be, mivel Oroszország bejelentette, hogy ismét részt kíván venni a gabonaegyezmény végrehajtásában, mivel megfelelő biztonsági garanciát kapott, tehát „az ukrán fél hivatalos biztosítékot adott, hogy a tengeri humanitárius folyosót csak a fekete-tengeri kezdeményezés rendelkezéseivel összhangban fogják használni”. Ukrajna szerdán az ENSZ és Törökország közreműködésével eljuttatta az írásos garanciákat a Közös Koordinációs Központhoz arra vonatkozóan, hogy a fekete-tengeri gabonafolyosót és az ukrán kikötőket nem használja fel Oroszország elleni katonai akciókra. Így a gyors orosz kilépést egy még gyorsabb visszatérés követte, azonban ez az eset is egyértelművé tette, milyen világgazdasági hatásokkal kell számolni egy-egy, az orosz-ukrán konfliktus során hozott döntés kapcsán.

2022.11.04. Dr. Varga Csilla

Kép: karpat.in.ua