Hivatalos: Horvátország 2023. január 1-től a Schengen tagja lesz

A cseh elnökség sikere az év végi hajrában pozitívumként könyvelhető el, bár a Románia és Bulgária ellen hozott osztrák vétóval felemás érzéseket hozott a tagállamokban. Ennek ellenére, Európa útlevélmentes utazási övezete nagy örömmel fogadja Horvátországot, így az emberek határellenőrzés nélkül utazhatnak Horvátországba 2023. január 1-től.

Az EU-tagországok tegnap szavaztak arról, hogy beengedik-e a három nemzetet az úgynevezett schengeni övezetbe – ez az országok közötti egyezmény a területeik között utazók határellenőrzésének eltörléséről szól. Horvátország egyhangú támogatást kapott a 26 schengeni tagállamtól.

A cseh belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy nagyon örül, hogy a cseh elnökség alatt Horvátország két fontos lépést tehetett európai integrációjában az euróhoz és a schengeni övezethez való csatlakozással és bízik benne, hogy ezek a sikerek megnyitják az utat a feltételeket teljesítő többi tagállam számára, hogy megtegyék a következő lépéseket, és továbbra is keményen dolgozni fognak azon, hogy Bulgáriát és Romániát bevigyék  a schengeni térségbe.

A megélénkülő határforgalomnak köszönhetően a megnövekedett turizmus tovább lendít majd a magyar-horvát és a környező országok turistáinak és ingázóinak a kapcsolatát. A most már 27 tagállamra kibővült schengeni övezet globálisan is mérhető súllyal bír, hiszen az egyik legnagyobb szuverén országok közötti szabad átjárást biztosítja az ingázó, illetve szabadidős tevékenységet folytató embereknél. Sajnos a döntést beárnyékolja az egyetlen vétó Románia és Bulgária ellen, amelyet Ausztria emelt köszönhetően az általa megoldatlannak vélt migráció és emberkereskedelem miatt. A közeljövőben, így megoldatlannak tűnik majd a két ország mélyebb uniós integrációja, ez további megoldandó feladatokat eredményez a két ország és Ausztria között. Remélhetőleg hamar megoldást talál majd erre a svéd elnökség, bár a földrajzi közelség miatt inkább a 2024-es magyar elnökség tehet az ügyért a leginkább. Ez stratégiai kérdés is, hiszen a megerősített külső határok védelme miatt Magyarország jobban kitett a harmadik országokból érkezők ellenőrzésének és a migrációnak is. Az osztrák kancellár vétója összefügg a Romániából érkező illegális migrációval, viszont utóbbi diplomáciai megoldást sürget ennek megoldására. A december 15-i csúcson felmerült a 2023-as schengeni bővítés lehetősége. Ennek a megoldása a svéd elnökségre fog hárulni.

Mindenesetre Horvátország dupla sikert könyvelhet el, hiszen az új évben megszűnik a határellenőrzés és bevezetik a közös uniós valutát az eurót is. Ez fontos például szolgálhat, hogy egy évtizedes csatlakozási perióduson belül, milyen messzire juthat el egy tagállam.

2022.12.09. Miszlivetz Áron

Kép: https://www.republicworld.com/world-news/europe/eu-allows-croatia-to-join-schengen-but-rejects-romania-and-bulgaria-for-border-free-zone-articleshow.htm