Reális decentralizáció az emberibb ügyintézés érdekében Romániában

Az elmúlt évek tapasztalatai egyre erőteljesebben mutatják, hogy mennyire elavult az a túlzottan bürokratikus rendszer, amely szerint Romániában történik az ügyintézés. Az adminisztráció gyakran ütközik nehézségekbe, hosszadalmas egy-egy pályázat elbírálási ideje, több ezer jelentkező dokumentációjának átnézése néhány ember nyakába szakad.

Az RMDSZ már jó néhány lépést tett, hogy decentralizálja és megkönnyítse bizonyos adminisztrációs folyamatok lebonyolítását, azonban nem egyszerű egy teljes rendszert megváltoztatni. Az egyik legnagyobb léptékű decentralizálást a Környezetvédelmi Alapnál hajtják végre. A  programok lebonyolítását Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter az önkormányzatokra bízza, így gyorsabban és hatékonyabban tudják kiértékelni a beérkező projekteket. Az erről szóló miniszteri rendeletet már alá is írták, biztosítva ezzel, hogy elsőként a Roncsautó és a Fotovoltaikus Zöld Ház program lebonyolításába több, mint 3000 önkormányzatot vonjanak be. 

Az inflációnak, a megnövekedett energia- és üzemanyagáraknak miatt az embereknek minden eddiginél nagyobb szükségük van a költséghatékony és egyszersmind környezetkímélő megoldásokra, ezért kulcsfontosságú, hogy mind a magányszemélyeket, mind a vállalkozásokat segítő pályázatokat produktívan és gyorsan bonyolítsák le. 

Mindkét program hosszútávú megoldást kínál a válság okozta anyagi nehézségekre. A Roncsautó program keretében a régi, szennyező gépkocsikért értékjegy jár, illetve pályázni lehet új, elektromos autó vásárlására is. Idén már 50 ezer magánszemély, vállalkozás és közintézmény csatlakozott a programhoz, az ősszel meghirdetett kiadásra még lehet jelentkezni. A cél, hogy minél kevesebb károsanyag kibocsátású autó közlekedjen, de előnyt jelent, hogy az elektromos autókkal rendelkezők számára nem jelentenek problémát az ingadozó üzemanyag árak.

A Zöld ház program a tervek szerint jövő év elején indul ismét, amelynek kivitelezése már a helyi önkormányzatok felügyeletével történne. Előre megkapják majd a támogatási keretet és ők döntenek a pályázatok elbírálásában is. Mindemellett Tánczos Barna az új kiírás elindítása előtt egyszerűsíteni szeretné a pályázati rendszert is.

Mindezek fontos lépéseket jelentenek a romániai bürokrácia megreformálásában. Az Intelligens növekedés, digitalizáció és pénzügyi eszközök operatív program keretén belül a kormány 2,2 milliárd eurót fog költeni olyan szektorok digitalizációjára, mint például a központi közigazgatás. Ez pedig sokkal gyorsabb és gördülékenyebb ügyintézést eredményez, a pályázati anyagok digitális rendszerezésével rengeteg időt megtakarítanak majd, az adatok, információk megtalálása gyakorlatilag csak egy pár kattintásba fog kerülni, röviden: nem jelent majd fejfájást az adminisztráció.

2022.12.12. Hegedüs Csilla