Fontos tárgyalás kezdődött Görögországban

Kedden kezdődött annak a 24 embernek a tárgyalása Görögországban, akiket kémkedés vádjával állítottak bíróság elé a menekültek segítésében játszott szerepük miatt, miután a 2015-ös és 2016-os európai migrációs válság idején az országba érkeztek. 

Talán többeknek ismerős Yusra Mardini úszó neve, aki a 2016-os riói olimpián a menekültek olimpiai csapatát képviselte és emellett minden idők legfiatalabb ENSZ menekültügyi nagykövete lett. Ő és nővére, Sara Mardini Szíriából menekült Törökországon át Németországba 2015-ben. A menekülésük során Törökországból egy csónakban próbáltak átjutni a görögországi Leszbosz szigetére, amikor elromlott a motor és a csónak elkezdett megtelni vízzel. A két testvér a csónakot a mentőöv segítségével több órán át úszva tudta a partra vontatni, megmentve így sok ember életét (a történetet egy, a Netflixen elérhető film is feldolgozta). 

Miután Németországban menedékjogot kaptak, Sara visszatért Görögországba 2016-ban, hogy más menekülteken segítsen. Itt tevékenykedett aktivistaként, amikor 2018-ban letartóztatták és egy magas biztonsági fokozatú börtönben töltött három hónapot. 

A vádlottak egyébként mind tagjai vagy önkéntesei egy civil szervezetnek (Emergeny Response Center International), akik elsősorban egészségügyi segítséget nyújtanak a Leszboszon át menekülő embereknek. A vádak a kémkedés mellett a bűnszervezetben való részvétel, csalás, pénzmosás, valamint embercsempészet is. A keddi tárgyaláson Sara nem vett részt, mert ő nem léphet be Görögországba, így nem is képviselheti magát a bíróságon. 

Egy 2021-ben publikált Európai Parlament jelentés szerint ez az ügy a „szolidaritás kriminalizálásának legnagyobb esete”. A pert az Amnesty International is elítéli és véleményük, hogy az üggyel a Görögországba érkező további önkéntesek elijesztése a cél, még inkább megfosztva a menekülteket a humanitárius segítségjutáshoz való lehetőségektől. 

A tárgyalás pénteken folytatódik tovább, azonban több civil szervezet és európai parlamenti képviselő is tiltakozását fejezte ki és egy levélben szólította fel a görög kormányt, hogy ne folytassák a tárgyalást Athénban. 

2023.01.13. Schmidt Laura

Kép: https://abcnews.go.com/International/sister-olympic-swimmer-syrian-refugee-facing-25-years/story?id=59629063