Közel 4 milliárd eurót fektet be Románia környezetvédelmi projektekbe

Egyre több ország néz szembe az éghajlatváltozás súlyos következményeivel, melyeket most már sajnos mi is tapasztalunk az élet valamennyi területén, éppen ezért egyre fontosabb, hogy a problémák kezelésére minden rendelkezésre álló forrást felhasználjunk. Uniós szinten van egy közös cél, egy közös elképzelés, és meg kell találni azokat az eszközöket régióspecifikus, országspecifikus szinten, amelyek lehetővé teszik a gyakorlatba ültetést az egyes tagállamok sajátosságaihoz igazítva. Ezen túl azonban elengedhetetlen az is, hogy Románia egyéni környezetvédelmi problémáit is kezeljék.

Romániában a környezetvédelem kivételes helyzetben van, hiszen a következő években az Országos Helyreállítási Alapból jelentős összegek, összesen 3,9 milliárd euró áll rendelkezésre környezetvédelmi célokra. Az RMDSZ pedig ezen jelentős környezetvédelmi célok megvalósításáért dolgozik, azért hogy Erdélyben tisztább környezetben, európai körülmények között éljenek az emberek.

Szeptemberben indultak azok a programok, amelyekkel az erdőgazdálkodás, hulladékgazdálkodás és vízgazdálkodás korszerűsítését támogatják.

Nagy szükség van a vízhálózatok bővítésére, hiszen jelenleg a lakosság közel 30%-ának nincs hozzáférése a vezetékes ivóvízhálózathoz és több mint 40%-ának a szennyvízhálózatokhoz. Az RMDSZ által vezetett környezetvédelmi tárca pályázati kiírásokból mintegy 1 milliárd euróval támogatja a hálózatok bővítését, amely kiegészíti az uniós forrásokból megvalósuló nagyberuházások programját és az országos finanszírozású Anghel Saligny programot. Illetve most először biztosítanak külön finanszírozást a 2 ezer lakosnál kisebb közösségeknek a szennyvízkezelés kiépítésére. Mindezeken túl, az RMDSZ egyik kiemelt célkitűzése az egyedülálló személyek vagy családok háztartásának csatlakoztatása a meglévő ivóvíz- és szennyvízhálózatokra. Ez közel 90 ezer kisjövedelmű háztartást érint.

Egyre égetőbb problémát jelent a városokban a hulladékkezelés. Erre a megoldást az intelligens hulladékgyűjtési rendszerek kiépítése jelentheti, ezekkel ugyanis növelni tudják a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítás mértékét. A helyreállítási alapból elsőként elindított pályázati program is a digitális hulladékgyűjtő szigetek elhelyezését támogatja, amelyre 200,1 millió eurós költségvetés áll a rendelkezésre. A programnak köszönhetően mintegy 13.700 tárolórendszer épülhet a városok társasházas lakónegyedeiben, ahol a lakosság külön tárolókba dobhatja be a biológiailag lebomló, papír-, műanyag-, üveg- vagy fémhulladékot. A digitális hulladékgyűjtő szigeteket 200 háztartás kiszolgálására tervezték, és a tárolórendszereket mágneses kártyával vagy telefonos applikáció segítségével lehet majd használni. Minden háztartás egy elektronikus kártyát kap, ez nyitja a hulladéktárolót, és ez alapján a rendszer rögzíteni is tudja, hogy ki mekkora mennyiségű hulladékot dobott be. Sajnos a legtöbb romániai településen nincs megoldva a nagy méretű hulladékok, például használt bútorok, autóabroncsok, elektromos és elektronikai hulladékok, építési és bontási hulladékok megfelelő, szelektív tárolása. Ezzel az intézkedéssel ezt a hiányt pótolják.

A klímaváltozás visszafordításában az erdők jelentik a legfontosabb megoldást, éppen ezért elengedhetetlen, hogy megőrizzük a már létező erdőket és minél több szabad területet ültessünk be. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kezdeményezésére elindult az ország legnagyobb, illetve legelső erdőtelepítési kampánya, melyre 730 millió eurót biztosítanak szintén a helyreállítási alapból. A programnak köszönhetően 57 ezer hektár új erdőt telepítenek Romániában. Az erdőtelepítési kampányban a magánszemélyek, vállalkozások, önkormányzatok, közbirtokosságok és civil szervezetek egyaránt pályázhatnak.

A 2021-2027-es időszak rengeteg lehetőséget és forrást kínál Romániának környezetvédelmi célok megvalósítására, melyek hasznosítását már elkezdték, de 2023-ban még nagyobb erőbedobással fogják folytatni.

2023.02.01. Hegedüs Csilla