„Én nyitva tartom a szemem”

Az Európai Bizottság kampánya az áldozatok jogaira és az általánosan elérhető segítségnyújtásra, támogatási lehetőségekre hívja fel a figyelmet az EU tíz tagállamában.

Az áldozatok jogairól szóló irányelv (2012) és az áldozatok jogairól szóló stratégia (2020) alapján számos joggal rendelkeznek a bűncselekmények áldozatai az Európai Unió területén belül. Azonban ezekkel a jogokkal sokszor nincsenek tisztában az érintettek. Az „Én nyitva tartom a szemem” kampány az első, áldozatok jogairól szóló uniós stratégia (2020-2025) keretein belül került bejelentésre és célja ennek az információhiánynak a megváltoztatása és egy olyan környezet biztosítása, amelyben az áldozatok tisztában vannak azzal, hogy milyen támogatásokat tudnak elérni és biztonságban is érzik magukat ahhoz, hogy ezekkel a lehetőségekkel éljenek.  

A tíz célország Belgium, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Magyarország, Lettország, Románia, Lengyelország és Szlovákia. Jelenleg az országok hivatalos nyelvein és angolul is elérhető egy összeállított eszköztár, mely letölthető a honlapról és olyan fontos információkat tartalmaz, mint például az EU-ban élő áldozatok jogainak felsorolását vagy olyan támogató szervezetek listáját, melyek csak a célországban működnek. Az eszköztárban a kampánnyal kapcsolatos szórólapokat és információcsomagokat is találunk, amelyeket a különböző áldozatsegítő szervezetek és NGO-k tudnak továbbítani az ügyfeleik részére. 

A kampány honlapján még több információt találunk a gyermekek elleni, az idegengyűlölő és az LMBTIQI ellenes gyűlölet-bűncselekmények, valamint az erőszakos bűncselekmények és a nemi alapú erőszak témaköreiben. Ezek kapcsán konkrét javaslatokat olvashatunk, hogy milyen teendőink vannak, ha szemtanúi vagyunk vagy ismerünk valakit, aki áldozatává vált a felsorolt bűncselekmények egyikének, többek között arról is, hogy hogyan tudjuk az áldozatokkal megbeszélni a velük történteket és milyen módon tudjuk őket a leginkább támogatni. 

2023.02.15. Schmidt Laura

Kép: https://victims-rights.campaign.europa.eu/hu/resources