Újabb, Uniós forrásból fedezett szociális támogatásokkal segíti a rászorulókat a román kormány

Az infláció, a háború, a megnövekedett élelmiszerárak és energiaválság miatt rengeteg család és kis jövedelmű állampolgár került nehéz helyzetbe. Egy ilyen időszakban pedig rendkívül fontos figyelni a kirekesztett közösségekre is, ezért az Romániai Magyar Demokrata Szövetség kormányzati munkájában kiemelt szerepet kap a rászorulók megsegítése. Idén is prioritásként kezelik a szociális támogatások kiutalását, így az energiaszámlákra, meleg ételre és élelmiszerre, tanszerekre és ruházati cikkekre, illetve újszülöttek gondozásához szükséges kellékek vásárlására biztosítanak finanszírozást összesen 1,8 milliárd euró értékben.

A téli fűtésszezon beindulásával az egyik legégetőbb problémává a magas energiaárak váltak. Ennek megoldásaképpen döntött a kormány a 285 euró értékű energiakártya kiutalásáról, melyekből villany-, gáz- és távhőszámlákat lehet fizetni, illetve tűzifát, fűtőolajat és egyéb fűtőanyagokat lehet vásárolni. Februárban kezdték el a postások kézbesíteni az úgynevezett energiakátyákat, melyek azóta több, mint 1 millió háztartásba jutottak el. Ezzel a támogatással főleg az alacsony jövedelmű 60 év fölötti nyugdíjasokat, rokkantnyugdíjasokat, súlyos vagy közepesen súlyos fogyatékkal élő személyeket támogatják, de a családtámogatási- és a szociális segélyben részesülő családok is kapnak kártyát.  

Emellett idén hat újabb 50 eurós részletet utalnak ki a meleg étel és élelmiszer vásárlására használható utalványkártyákra az egyszülős vagy legalább két gyereket nevelő alacsony jövedelmű családok részére, a szintén alacsony bevétellel rendelkező kisnyugdíjasok és fogyatékkal élők részére. A támogatás újabb 2,4 millió nehéz helyzetben lévő állampolgárnak nyújt segítséget. Az összeget kéthavonta kapják a támogatottak egészen év végéig. Az idei első részletet pedig e hónap végéig utalják ki. 

Szintén a megemelkedett élelmiszer árak miatt döntött a kormány arról, hogy a hátrányos helyzetűek alapélelmiszercsomagot kapjanak. A 24 kg-os csomagok kiosztását idén márciustól kezdik. A csomagok többek között tartalmaznak fehér búzalisztet, kukoricadarát, olajat, cukrot, rizset, marha- illetve sertéshús konzerveket, májpástétomot, gyümölcsbefőttet és gyümölcslekvárt, melyeket mind romániai termelők biztosítanak. 

Az utóbbi néhány év, a járványhelyzettel és az inflációval nagyon megviselte a családokat. Sokan közülük minden nap megküzdenek azért, hogy az alapszükségleteiket fedezzék, sajnos új cipőre vagy iskolatáskára már alig jut. A gyermekeknek nyújtott tanszertámogatás abban segít, hogy megoldódjon ez a probléma. A következő tanévben is egy 100 eurós egyszeri juttatással támogatják a rászoruló családokat. A juttatásból a gyerekek tanszerei, ruházati cikkei vásárolhatók meg, idén is elektronikus kártya formájában. Bár ez az összeg korántsem fedez minden iskolai tanszerrel kapcsolatos kiadást, viszont jelentős segítséget jelent sok család számára. A tervek szerint a tanszercsomag árát a jövőben 150 euróra emelik.

Sajnos a tanszereken túl a kisgyermekek ápolásához szükséges kellékek fedezése is gondot jelent sok újdonsült édesanya számára. Idén nyártól lesz elérhető az a 400 euró összegű kelengyecsomag is, melyet a hátrányos helyzetű édesanyák és újszülötteik kapnak a gyermekek születését követő első 3 hónapban. Ez megközelítőleg 15 ezer édesanyának jelent segítséget. A kelengyecsomagokkal nem csak az állampolgársággal rendelkező édesanyákat segítjük, hanem azokat is, akik nem rendelkeznek személyazonosító okmányokkal és nincsenek állampolgári jogaik, illetve külföldi állampolgárok vagy az ukrajnai fegyveres konfliktus övezetéből származnak, hisz nekik különösen nehéz előteremteni az újszülötteknek szükséges eszközöket. 

Mindezeken túl két újabb támogatás is várható a jövőben, az egyik a fogyatékos személyek részére olyan segédeszközök vásárlására, mely könnyíthet, javíthat az életminőségükön, a másik segély pedig lakásjavításra és háztartási gépek vásárlására használható majd fel. 

2023.02.17. Hegedüs Csilla