Úton a magyar uniós elnökség felé könyvbemutató

Úton a magyar uniós elnökség felé könyvbemutató

A napokban nyomtatásban is megjelent a Ludovika Egyetemi Kiadónál az Európa Stratégia Kutatóintézet NKE által gondozott Úton a magyar uniós elnökség felé c. tanulmánykötet, illetve ennek angol nyelvű változata, az On the Way to the Hungarian EU Presidency.

A kötet ünnepélyes bemutatójára szeptember 12-én került sor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amely esemény egyben a Nemzetek Európája Karrierprogram negyedik évfolyamának tanévnyitó rendezvénye is volt. Köszöntőt mondott Deli Gergely rektor, Prőhle Gergely programigazgató, valamint Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter nevében Zalai Csaba helyettes államtitkár.

A beszédeket kerekasztal-beszélgetés követte: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, az EUSTRAT tudományos főmunkatársával és a kötet egyik szerkesztőjével, valamint Zalai Csaba, az EUM helyettes államtitkárával Tárnok Balázs, az EUSTRAT megbízott vezetője beszélget a tanulmánykötetről, valamint a magyar uniós elnökségre váró poltikai és szakpolitikai kihívásokról és lehetőségekről.

A kötet célja helyzet­jelentést adni a magyar szempontból kiemelkedő fontos­ságú szakpolitikai kérdésekről, a 2024. évi magyar uniós elnökség előtt várhatóan felmerülő lehetőségekről és kihívásokról mintegy egy évvel a magyar elnökség kez­dete előtt. 

A tanulmánykötet 12 tanulmányt tartalmaz 13 szerzőtől, amelyek érintik a terü­leti kohézió politikáját, az orosz–ukrán háború hatásait, a magyar családpolitikát, a nemzeti kisebbségek védel­mét, az Oroszországgal szemben alkalmazott szankciókat, az Európa jövőjéről szóló konferenciát, a Magyarországgal szemben folyó jogállamisági eljárásokat, a digitális szuverenitást, az uniós védelempolitikát, az európai zöld átállást és a resztoratív igazságszolgáltatást.

A kötet megjelenését 18 szakmai lektor segítette, akiknek munkáját külön köszönjük.

Köszönjük továbbá Ludovika Egyetemi Kiadó rendkívül magas minőségű és gyors munkáját a kötet szerkesztésével.

A mostani kötet szerzői túlnyomórészt kutatóintézetünk munkatársai, ennek megfelelően a kiadvány a magyar elnökséggel foglalkozó első, felvezető közlemény. Az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet egy, a mostaninál átfogóbb tanulmánykötettel is készül a magyar elnökségre „A 2024-es magyar uniós elnökség” címmel, angol és magyar nyelven.

Ezen a köteten jelenleg is dolgozunk, a szerzők ezekben a napokban adják le a kézirataikat, a könyv pedig tavasszal, még az elnökség kezdete előtt meg fog jelenni.

Ez a kötet két nagy részből áll majd: az első rész a 2011-es elnökség szakpolitikai és szervezési tapasztalatait, valamint a 2024-es elnökség előtt álló politikai, szakpolitikai és operatív kihívásokat és feladatokat tárgyalja. A második rész a magyar szempontból legfontosabb szakpolitikák és szakpolitikai kérdések elemzésére irányul, a szerzők az egyes kérdések elismert hazai kutatói, szakértői lesznek.

Fotók: Gregus Berci