Magyar uniós elnökség workshop sorozat – szankciós politika

2024. március 20-án került sor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet által szervezett 2024-es magyar uniós elnökségre készülő workshop sorozat szankciós politika témájú eseményére.

Az Európa Stratégia Kutatóintézet 2023 szeptemberétől folyamatosan szervez workshop sorozatot felkészülve a 2024-es magyar uniós elnökségre, amelynek keretében az intézmény kutatói saját kutatási területeiken szakpolitikai javaslatokat készítenek (policy paper). Ezekben bemutatják a terület lehetőségeit és kihívásait, javaslatait, valamint reflektálnak a 2011-es magyar elnökség szakpolitikai eredményeire. A szakpolitikai javaslatokat a kutatóintézet munkatársaival és meghívott szakértőkkel, felkért szakmai hozzászólókkal vitatják meg.

Az eseményen felkért bírálóként vettek részt Dr. Losoncz Miklós, a BGE Vállalkozás- és Gazdálkodástudományi Doktori Iskolájának vezetője, Dr. Bernek Ágnes a BME-GTK Közgazdaságtan Tanszékének oktatója, Dr. Farkas Beáta a Szegedi Egyetem professzora, Dr. Pelle Anita a Szegedi Egyetem Nemzetközi Gazdaság- és Gazdálkodástudományi Intézetének vezetője, Dr. Tőkés Tibor a Debreceni Egyetem Európa Integrációs Tanszékének vezetője, Dr. Deák András György a John Lukács Intézet tudományos főmunkatársa, Dr. Ajai Gaur a Rutgers Business School Menedzsment és Világgazdasági Tanszékének vezetője, Glofák Péter a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájának doktorjelöltje, illetve dr. Csehes András, az NKE PhD hallgatója. Emellett szintén részt vett Farkas Dalma a Külgazdasági- és Külügyminisztérium Szankciós Főosztályának munkatársa. A szakpolitikai javaslatra Erdőháti-Kiss Attila, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem PhD hallgatója és dr. Kiss-Lilla Nóra George Mason University adjunktusa írásos véleményt adtak.

Máthé Réka Zsuzsánna ismertette a policy paper fő megállapításait, többek között kitérve a szankciós politika céljait, eredményességét és hatékonyságát mérő kutatások legfontosabb eredményeire. A policy paper kitért a legfőbb geoökönómiai kihívásokra, amelyek miatt az EU szankciós politikái több kihívással néznek szembe. Az orosz energiahordozóktól való függőséggel arányos mértékben alakult ki az EU függősége a Kínából származó ritka földfémektől és egyéb kritikus nyersanyagoktól, amelyek az EU gazdasági biztonsági stratégiájának rendkívül fontos elemei. Ezek Kínából az EU-ba irányuló exportjának korlátozása vagy az árak lényeges emelkedése rendkívül negatívan hatna az európai járműi – és hadiiparra, a technológiai fejlődésre, valamint, közvetetten, a versenyképességre és termelékenységre.

A már meglévő feszültségek és ellentétek élesítése helyett új politikai és társadalmi párbeszédre van szükség, többek között a G7-ek és a BRICS+, illetve a Globális Dél országai között. A soros magyar uniós elnökség ezekre kereshet alkamat: a G20-as csúcstalálkozó idén Brazíliában, valamint a BRICS+ országok csúcstalálkozója Oroszországban kerül megrendezésre – minkét rendezvény a soros magyar uniós elnökség ideje alatt. Ezek a csúcstalálkozók aktualitása szolgálhat platformként a magyar elnökség számára, hogy párbeszédet kezdeményezhessen és az egyre növekedni látszó feszültségeket enyhítse.