Workshop az európai uniós kisebbségvédelemről Kyriaki Topidi görög jogásszal

A Ludovika Scholar Program keretén belül látogatott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre Kyriaki Topidi görög jogász, a németországi European Centre for Minority Issues (ECMI) Culture & Diversity kutatócsoportjának vezetője.

A program keretén belül szervezett workshopot az NKE Európa Stratégia Kutatóintézete és az NKE Kisebbségpolitikai Kutatóműhelye 2024. március 19-én a Ludovika Szárnyépületben a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek védelmének jövőjéről az Európai Unióban a Minority SafePack nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezés után.

Az eseményen 12 NKE-s kutató és oktató vett részt, az Európa Stratégia Kutatóintézet munkatársai és a Kisebbségpolitikai Kutatóműhely tagjai, valamennyien kisebbségi és emberi jogi szakértők, így izgalmas diskurzus valósult meg az uniós kisebbségvédelem nehézségeiről, lehetőségeiről és jövőjéről az elmúlt évek jogfejlődése és aktuális geopolitikai fejleményei tükrében. A beszélgetés során kiemelt figyelmet szenteltek a résztvevők a lehetséges jövőbeli nyugat-balkáni bővítés hatásának a nemzeti és etnikai kisebbségek európai uniós védelmére.

Másnap, 2024. március 20-án került sor az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet társszervezésében Kyriaki Topidi vendégelőadására az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának „International Protection of Human Rights” c. kurzusán „The Margin of Appreciation and the Balancing of Rights before the European Court of Human Rights” címmel.