A 2024-es magyar EU-elnökség – könyvbemutató Felvidéken és Erdélyben

A 2024-es magyar EU-elnökség c. tanulmánykötet 2024 áprilisában jelent meg a Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában. A kiadványt az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet a nyár folyamán Felvidéken és Erdélyben is bemutatta.

 

A tanulmánykötet felvidéki bemutatójára 2024. július 18-án, a Gombaszögi Nyári Táborban került sor.

A kötetet bemutató panelbeszélgetésen részt vett Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a kötet szerkesztője és szerzője, Prőhle Gergely, az NKE John Lukacs Intézet programokért felelős igazgatója, valamint Petri Bernadett, miniszteri biztos, az Európa Stratégia Kutatóintézet kutatója, a kötet egyik szerzője. A beszélgetést Tárnok Balázs, az Európa Stratégia Kutatóintzet megbízott vezetője és a kiadvány szerkesztője moderálta.

A beszélgetés résztvevői megvitatták a 2011-es és 2024-es magyar EU-elnökség közti különbségeket, a két időszak eltérő politikai környezetét, külön elemezve az idei EP-választások befolyását az európai politika alakulására, valamint a magyar miniszterelnök július eleji békemissziójának a magyar EU-elnökség szakpolitikai céljainak megvalósítására gyakorolt hatását.

A teljes beszélgetés visszanézhető a Gombaszögi Nyári Tábor YouTube csatornáján: https://www.youtube.com/watch?v=aV4Jxpj-QlU

A kiadvány erdélyi bemutatója a 2024. július 25-én, a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, Tusványoson valósult meg.

A beszélgetésen részt vett Győri Enikő európai parlamenti képviselő, a kötet egyik szerzője, Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának miniszterhelyettese, valamint Vincze Loránt erdélyi EP-képviselő. A beszélgetést Tárnok Balázs moderálta.

A résztvevők ezen a beszélgetésen is nagy hangsúlyt helyeztek a magyar elnökség politikai körülményeinek ismertetésére, különös tekintettel az Európai Parlament megváltozott összetételére. Ismertették továbbá a Magyarország számára kiemelt szakpolitikai prioritásokat, és azok érvényre juttatásának lehetőségeit és kihívásait a jelenlegi európai politikai keretrendszerben.

További fotók (képek forrása: Navracsics Tibor Facebook oldala és Tusványos Facebook oldala)