Intézeti kutatócsoportok

Intézeti kutatócsoportok

1. Schmidt Laura, Tóth Bettina, Dr. Tárnok Balázs: Az európai polgári kezdeményezések rendszerének vizsgálata (EPK munkacsoport)

 

1. Az európai polgári kezdeményezések rendszerének vizsgálata (EPK munkacsoport)

Kutatók: Schmidt Laura, Tóth Bettina, Dr. Tárnok Balázs

Kutatási projekt időtartama: 2022. január 1. – 2023. december 31. (24 hónap)

Kutatási projekt rövid ismertetése:

A kutatási projekt célja az európai polgári kezdeményezések rendszerének elemzése, valamint az egyes kezdeményezések bemutatása. Az Európai Unió részvételi demokráciájának immár tizedik éve a gyakorlatban is használt eszköze sajátos lehetőséget biztosít az uniós polgárok számára, hogy közvetlenül is befolyásolják az Európai Bizottság napirendjét, és ezáltal az európai uniós jogalkotást. 

A kutatás során feltárjuk az egyes európai polgári kezdeményezésre irányuló javaslatok hátterét, célját, valamint az európai unió jogrendszerére gyakorolt hatásait. Kiemelt figyelmet fordítunk továbbá az egyes magyar vonatkozású, illetve magyar érdek szempontjából kiemelkedő jelentőségű kezdeményezésekre.

A kutatás során feldolgozzuk az egyes, folyamatban lévő polgári kezdeményezéseket, és ezekről információs adatlapokat teszünk közzé a kutatóintézet honlapján (EPK Figyelő), valamint rövid elemzésekben is beszámolunk a legfrissebb fejleményekről.