Európa rovat

Álmaikban Amerika visszainteget

2020-09-30 - Dr. Navracsics Tibor

Bő egy hónappal az amerikai elnökválasztás előtt lassan az európai belpolitikában is megjelennek az első nyilatkozatok a versengés várt vagy óhajtott eredményét illetően. Fontos-e az amerikai-európai kapcsolatok szempontjából, hogy ki lesz a Fehér Ház lakója a jövő évtől?

Tovább a bejegyzésre.

Néppárti Közgyűlés: marad a Fidesz felfüggesztése

2020-09-29 - Kalas Vivien

Az Európai Néppárt legutóbbi Politikai Közgyűlésén bár sok kérdést érintettek, a magyar kormánypárt tagságáról továbbra sincsen döntés.

Tovább a bejegyzésre.

A személyek szabad áramlása – zavaros vizek és magas hullámok

2020-09-28 - Máthé Réka Zsuzsánna

Az Unión belüli és az Unióba áramló migráció is igencsak hevesen vitatott területek. Az ehhez köthető társadalmi feszültségek egyre inkább növekedni látszanak, ennek ellenére a Bizottság változatlanul erőforrásként tekint a bevándorlásra.

Tovább a bejegyzésre.

A romániai magyarok elleni gyűlöletbeszédről az ENSZ kisebbségi fórumán

2020-09-24 - Hegedüs Csilla

Romániában az utóbbi időszakban felerősödött a gyűlöletbeszéd, a magyar közösség sértegetése. Ez ellen az erdélyi magyar politikumnak kötelessége fellépni minden fórumon, így az ENSZ kisebbségi fórumán is.

Tovább a bejegyzésre.

Gyűlöletbeszéd, közösségi média és a kisebbségek – van megoldás?

2020-09-23 - Varga Csilla

Az ENSZ kisebbségügyi különleges jelentéstevője, Fernand de Varennes, illetve a Tom Lantos Intézet szervezésében 2020. szeptember 21-22-én került sor az első Európai Regionális Fórumra a gyűlöletbeszéd, közösségi média és a kisebbségek témakörében. Az online formában megvalósuló konferencia célja az volt, hogy a témával foglalkozó szakértők, kormányzati és nem kormányzati szervek képviselői tapasztalatot cseréljenek, illetve ajánlásokat fogalmazzanak meg a kisebbségeket érintő, közösségi médiában megjelenő gyűlöletbeszéd csökkentésével, legyőzésével kapcsolatosan.

Tovább a bejegyzésre.

A Facebook európai alkonya?

2020-09-23 - Miszlivetz Áron James

Az amerikai cégeknek az EU-ban egyre nagyobb nehézségekkel kell szembenézniük, amely alapvető vállalati politikájuk újragondolására késztetheti őket.

Tovább a bejegyzésre.

Az olasz választásokról

2020-09-22 - Kalas Vivien

Az olaszországi tartományi választások eredményeiből hosszú távú következtetést nem lehet levonni, a pillanatnyi erőviszonyokat viszont jól tükrözi.

Tovább a bejegyzésre.

Népszavazás Olaszországban

2020-09-21 - Kalas Vivien

Szeptember 20-án és 21-én népszavazást tartanak Olaszországban a parlament létszámának csökkentéséről. Milyen következményekkel járhat a kisebb törvényhozás?

Tovább a bejegyzésre.

Az Unió helyzetéről: Quo vadis Europa?

2020-09-17 - Miszlivetz Áron James

Von der Leyen az Európai Bizottság elnöke megtartotta első évértékelőjét az Unió helyzetéről. Az Egyesült Államokban már több mint egy évszázados hagyomány Európában csupán a Lisszaboni Szerződéssel jött létre a Barroso vezette Bizottság alatt, ahol az elnök bemutatja az éves terveit. A vissza- és előretekintés után pedig az Európai Parlament tagjaival indul a vita. Idén olyan forró témák kerültek az asztalra, mint az európai értékek védelme, a klímaváltozás, a többéves pénzügyi keret, valamint az ezt kiegészítő helyreállítási alap. Emellett terítékre került a digitalizáció és mesterséges intelligencia szabályozásának kérdése, valamint az EU nemzetközi kapcsolatrendszere és a migráció. Milyen jelentősége van az idén rekord hosszúságú beszédnek, s mit jelent ez Magyarország számára?

Tovább a bejegyzésre.

Az Európai Tanács és a Bizottság is összefoghat az uniós szintű elektronikus személyazonosítási rendszer kiépítésére

2020-09-10 - Pató Viktória Lilla

Az EU vezetői még ebben a hónapban felkérik az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy kezdeményezést egy EU-szintű nyilvános elektronikus azonosítási rendszerre (eID) a határokon átnyúló digitális szolgáltatásokhoz való hozzáférés érdekében.

Tovább a bejegyzésre.

Hogyan veszítette el Írország a kereskedelempolitikai tárcát?

2020-09-09 - Dr. Navracsics Tibor

Írország, eleget téve a Bizottság elnöke kérésének, valóban felgyorsította Phil Hogan utódja megtalálásának folyamatát. Rövid időn belül jelölt két jelöltet – a kérésnek megfelelően egy nőt és egy férfit -, akiknek az lett volna a feladatuk, hogy nem csak személyükben pótolják az előző ír biztost, de veszélybe került tárcáját is tartsák meg. Ez utóbbi most már biztosan nem sikerült.

Tovább a bejegyzésre.

A Brexit-tárgyalások nyolcadik állomása elé

2020-09-08 - Kalas Vivien

Úgy tűnik egyelőre, hogy a Brexit-tárgyalások a végükhöz közelednek, a felek álláspontjai azonban több kérdésben továbbra is távol esnek egymástól.

Tovább a bejegyzésre.

Bizottsági javaslat a közös fellépésre

2020-09-07 - Dr. Navracsics Tibor

Miközben Európában újra erőre kap a koronavírus-járvány, az Európai Bizottság – tanulva a korábbi kritikákból – javaslatot dolgozott ki a tagállamok számára az összehangolt fellépés alapjainak megteremtésére. A tagállamok részéről a fogadtatás egyelőre meglehetősen hűvös, így a tanácsi ajánlás-tervezet sorsa is kérdéses lehet.

Tovább a bejegyzésre.

Kérdések egy lemondás után

2020-09-04 - Dr. Navracsics Tibor

Phil Hogan kereskedelempolitikáért felelős biztos lemondása egyelőre úgy tűnik, több kérdést nyitott ki, mint amennyit megválaszolt. Az utódlásról szóló gyors döntés megszületése mindenki érdeke. Nem biztos azonban, hogy sikerül is gyors megoldást találni.

Tovább a bejegyzésre.

Nyilvános konzultáció a digitális oktatásról

2020-09-03 - Kalas Vivien

Szeptember 4-éig tölthető ki az Európai Bizottság által indított online konzultáció, mellyel a digitális oktatás tapasztalatait gyűjtik össze, és amely révén a polgároknak is lehetőségük nyílik, hogy alakítsák az Európai Unió erre vonatkozó új cselekvési tervét.

Tovább a bejegyzésre.

Egy eseménydús ősz elé

2020-09-01 - Dr. Navracsics Tibor

Egy váratlanul mozgalmasan telt nyár után vélhetően az ősz sem hoz kevesebb fordulatot. Már most látható, hogy az elkövetkező három-négy hónapban számos olyan döntés fog születni, ami az elkövetkező évek európai belpolitikáját alapvetően határozza meg.

Tovább a bejegyzésre.

Mire számítsunk a második hullám esetén?

2020-08-31 - Kalas Vivien

Alig lélegeztünk fel a koronavírus-járvány első hulláma alól, máris a második hullámával kell számolnunk. Megvalósíthatóak-e újból azok az intézkedések, amelyek tavasszal határozták meg az életünket? Mik azok a szempontok, melyeket a politikai döntéshozóknak mérlegelniük kell?

Tovább a bejegyzésre.

Részvételi demokrácia: górcső alatt a konzultáció a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomagról

2020-08-27 - Pató Viktória Lilla

Hamarosan, szeptember 8-án zárul a Bizottság által 2020. június 2-án indított nyilvános konzultáció a mérföldkőnek számító digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomagról.

Tovább a bejegyzésre.

Hogyan éljünk túl egy golfvacsorát?

2020-08-26 - Dr. Navracsics Tibor

A biztosok függetlenségének egyik legfőbb biztosítéka, hogy meglehetősen nehéz elmozdítani őket pozíciójukból. Nem is túl gyakran fordul elő ilyen eset: legutóbb közel tíz éve, amikor a második Barroso-bizottság tagjai közül kellett a máltai biztosnak távoznia. Most, az amúgy is sokat próbált von der Leyen-bizottságnak egy ilyen helyzettel kell megbirkóznia.

Tovább a bejegyzésre.

Uniós segítség Libanonnak

2020-08-25 - Kalas Vivien

A bejrúti robbanás tovább mélyítette Libanonban a politikai, gazdasági és társadalmi válságot. Az Európai Unió segítséget ígért partnerországának az újjáépítéshez, amelyhez közös elhatározásra és hosszú időre lesz szükség.

Tovább a bejegyzésre.

Fehérorosz választás: mit mond az Európai Unió?

2020-08-24 - Kalas Vivien

Noha az augusztus általában eseménytelenül telik Európában, és az uniós vezetők is szabadságukat élvezik, ezen a nyáron a fehéroroszországi választás és az azt követő események okán mégis idő előtt tárgyalóasztalhoz kellett ülniük az állam- és kormányfőknek.

Tovább a bejegyzésre.

Brexit: nyári szünet előtti pillanatkép

2020-07-29 - Kalas Vivien

Az európai uniós intézmények jövő héten kezdődő nyári szabadsága a Brexit-tárgyalásokat is felfüggeszti egy rövidebb időre, hogy azután a felek feltöltődve ülhessenek ismét tárgyalóasztalhoz. De milyen érzésekkel kezdhetik meg pihenésüket a politikusok?

Tovább a bejegyzésre.

Kik mennek boldogan nyaralni?

2020-07-28 - Dr. Navracsics Tibor

Mindenekelőtt a tagállamok és a tagállami érdekeket képviselő uniós intézmények vezetői. Rövid helyzetkép a nagy nyári szabadság előtti európai belpolitikáról.

Tovább a bejegyzésre.

Vétóval fenyeget az Európai Parlament

2020-07-24 - Kalas Vivien

Érdemi módosítások híján az Európai Parlament vétóval fenyegeti a költségvetést és az újjáépítési csomagot. Nehezen elképzelhető ugyanakkor, hogy a politikai vezetők érdemben változtatni fognak a számos kompromisszum árán született megállapodáson.

Tovább a bejegyzésre.

Önkormányzati választások Romániában a koronavírus-járvány idején

2020-07-23 - Hegedüs Csilla

Idén júniusban kellett volna megszervezni az önkormányzati választásokat Romániában. A világjárvány miatt azonban elhalasztották a választások időpontját, a parlament döntése értelmében szeptember 27-én lesznek megszervezve.

Tovább a bejegyzésre.

A vártnál kevesebb pénz jut az Erasmusra

2020-07-22 - Kalas Vivien

A koronavírus-járvány és annak gazdasági hatásai miatt újra kellett gondolni az Európai Unió hétéves pénzügyi kerettervét. A módosítások az Erasmus programot is hátrányosan érintették.

Tovább a bejegyzésre.

Ki győzött?

2020-07-21 - Dr. Navracsics Tibor

Ma hajnalban, négy napi tárgyalás után az ötödik napon, megszületett a megállapodás az Európai Unió következő hétéves pénzügyi kerettervéről és ahhoz társuló gazdasági újjáépítési csomagról. A hosszú és heves viták után záruló Európai Tanács ülés végén - amely közel kétezer milliárd euró sorsáról döntött – joggal tehetjük fel a kérdést: ki győzött?

Tovább a bejegyzésre.

A takarékosok állnak nyerésre

2020-07-20 - Dr. Navracsics Tibor

A ma délután négy órakor folytatódó Európai Tanács ülés most már az európai integráció egyik leghosszabb állam- és kormányfői tanácskozásává növi ki magát. Eredményt még nem lehet hirdetni, de a hétvégi küzdelem után most a takarékos négyek állnak nyerésre.

Tovább a bejegyzésre.

Mi fog történni ma és holnap Brüsszelben?

2020-07-17 - Dr. Navracsics Tibor

2020. július 17-én és 18-án tartja az Európai Tanács a soron következő ülését, amelynek napirendjén a 2021. január elsejétől hatályba lépő többéves pénzügyi keretterv és a gazdasági újjáépítési csomag megvitatása szerepel. A német elnökség céljai ennél nagyratörőbbek. Ők el is szeretnék fogadtatni ezt a két dokumentumot, hogy megindulhasson a részletek kidolgozása. Erre azonban, a tagállamok között feszülő ellentétek miatt, most meglehetősen kevés az esély.

Tovább a bejegyzésre.

Az észak-macedónok az Európai Unióra szavaztak

2020-07-16 - Kalas Vivien

Július 15-én tartottak parlamenti választásokat Észak-Macedóniában. Az ország névváltoztatását követően most először fejezhették ki a polgárok ilyen formában a véleményüket a Görögországgal kötött megállapodásról. A szavazáson a nyugati elköteleződésű Zoran Zaev pártja nyert, a kormányalakításhoz viszont koalíciós partnerre lesz szüksége.

Tovább a bejegyzésre.

Konzervatív győzelem Lengyelországban

2020-07-13 - Kalas Vivien

A 2020-as lengyel elnökválasztás második fordulója a kormánypárt által támogatott Andrzej Duda győzelmét eredményezte. Mindez egyben azt is jelenti, hogy előreláthatóan nem lesz nagy változás az ország bel-, illetve külpolitikai irányvonalában.

Tovább a bejegyzésre.

Európa védőszentjének ünnepe

2020-07-10 - Dr. Navracsics Tibor

Minden év július 11-én emlékezünk meg Nursiai Szent Benedekről, Európa védőszentjéről. Missziója napjainkban legalább olyan fontos, mint ezerötszáz évvel ezelőtt volt.

Tovább a bejegyzésre.

Európáról őszintén

2020-07-09 - Kalas Vivien

Július 8-án Európa cenzúrázatlanul címmel rendezett online konferenciát a Polgári Magyarországért Alapítvány. A rendezvényen Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, Aleksandar Vučić szerb államfő és Janez Janša szlovén kormányfő vett részt és mondták el meglátásaikat Európa és az Európai Unió jelenével és jövőjével kapcsolatban.

Tovább a bejegyzésre.

Nemzeti vagy európai lesz az eurócsoport elnökválasztása?

2020-07-08 - Máthé Réka Zsuzsánna

Az eurócsoport elnöke június elején hivatalosan bejelentette, hogy lemond pénzügyminiszteri tisztségéről. Mário Centeno elnöki mandátuma július 13-án jár le, így nem pályázhat egy újabb két és fél éves tisztségre. Az eurócsoport új elnökét július elején fogják megválasztani, akinek az új költségvetés kialakításában és a világjárvány utáni gazdasági felépítésben kiemelkedő szerepe lesz.

Tovább a bejegyzésre.

Egyértelmű kereszténydemokrata győzelem Horvátországban

2020-07-06 - Dr. Navracsics Tibor

Az elemzők számára is meglepő fölénnyel nyerte meg a HDZ a vasárnapi horvát parlamenti választást. Mi a tanulsága a horvát parlamenti választásoknak?

Tovább a bejegyzésre.

A jövő zöld?

2020-07-02 - Dr. Navracsics Tibor

Június 28-án rendezték a francia helyhatósági választások második fordulóját. Az első fordulóhoz hasonlóan az alacsony részvételi arány, a kormánypárt mélyrepülése és a környezetvédő pártok jó szereplése jellemezte.

Tovább a bejegyzésre.

Német elnökség: mi várható?

2020-07-01 - Dr. Navracsics Tibor

Július elsejétől Németország veszi át az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét hat hónapra. Három halaszthatatlan kérdésben kell egyezségre jutni a többi tagállammal, úgy tűnik, a németekre rendkívül zsúfolt, már-már teljesíthetetlen napirend vár.

Tovább a bejegyzésre.

Válaszút előtt Lengyelország

2020-06-30 - Kalas Vivien

Nagyobb most a tét, mint korábban. A 2020-as lengyel választás nem csupán az új elnök személyéről, de a társadalmi értékekről is szól.

Tovább a bejegyzésre.

Hosszú évek után újra ülésezett a Magyar-Ukrán Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság

2020-06-26 - Varga Csilla

Hét év után június 25-én tartott ülést Kijevben a Magyar-Ukrán Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság Szijjártó Péter magyar és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterek vezetésével. Hogyan szőheti szorosabbra az együttműködést Magyarország és Ukrajna?

Tovább a bejegyzésre.

Jöhet a bolgár és a horvát euró

2020-06-25 - Máthé Réka Zsuzsánna

Bulgária és Horvátország július helyett csak az év végén léphet az euró bevezetésének előszobájába. Amennyiben legkevesebb két évig sikeresen alkalmazzák az ERM-II szabályait, 2023-ban bevezethetik az eurót. Ez azonban nem csak előnyökkel jár.

Tovább a bejegyzésre.

Aggódjunk-e a magyar demokráciáért?

2020-06-24 - Dr. Navracsics Tibor

Miközben hazai és külföldi elemzők, politikusok folyamatosan aggódnak a magyar demokráciáért, egy friss nemzetközi felmérés szerint a térségben itt a legerősebb a polgárok elkötelezettsége a liberális demokrácia iránt. Az adatok alapján, a demokráciát féltőknek sokkal inkább Bulgáriáért, Lettországért és Szlovákiáért kellene aggódniuk.

Tovább a bejegyzésre.

Késik az Európa Jövőjéről szóló konferenciasorozat

2020-06-24 - Gát Ákos Bence

A koronavírus az Európa jövőjéről való gondolkodásra is hatással volt. Az eredeti menetrend szerint május 9-én nagyszabású konferenciasorozat vette volna kezdetét a témában, de a jól ismert korlátozások miatt a rendezvényeket el kellett halasztani. A válságkezelés egy időre elterelte figyelmet a kérdéskörről, a vírushelyzet csillapodásával azonban ismét egyre többen szorgalmazzák a konferenciasorozat elindítását.

Tovább a bejegyzésre.

Forró nyár és még forróbb ősz: A Keleti Partnerség stratégiai találkozója  

2020-06-23 - Miszlivetz Áron James

Az Európai Unió június 18-án videokonferencia keretében vezetői körben találkozott a keleti partnerség vezetőivel, melynek során az Unió továbbra is elkötelezte magát a stratégiai párbeszéd és multilaterális kapcsolatok megerősítése mellett a COVID-19 járvány utáni helyzetben. Charles Michel az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztató keretében megerősítette az EU szolidaritását a térség felé. Milyen lehetőségek várnak a térségre?

Tovább a tartalomra.

Az amerikai külügyminisztérium sérelmezi az úzvölgyi haditemető meggyalázását

2020-06-22 - Hegedüs Csilla

Az Amerikai Egyesült Államok, Romániára vonatkozó jelentésében kiemelten foglalkozik az úzvölgyi temető ügyével, az Európai Unió azonban nem foglalt állást a kérdésben. Ebben hozhat változást a Minority Safepack nevű európai polgári kezdeményezés.

Tovább a bejegyzésre.

Tájkép csata előtt

2020-06-19 - Dr. Navracsics Tibor

Június 19-én videókonferencia keretében vitatják meg első körben az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői a Bizottság által kezdeményezett gazdasági újjáépítési csomag további sorsát. Döntés nem várható az ügyben, a tagállamok azonban már az első vita előtt is jól látható csoportokba szerveződve készülnek nemzeti érdekeik védelmére.

Tovább a bejegyzésre.

Még várat magára az “erősebb Európa”

2020-06-16 - Kalas Vivien

Nem mindennapi alkalom, hogy az uniós külügyminiszterek együttesen tárgyalhatnak Mike Pompeoval. Csak ebben az esztendőben már több, jelentős kérdésben támadt véleménykülönbség az Európai Unió és az Egyesült Államok között, azonban ezek az érzékeny témák a tanácskozáson nem kerültek említésre az Unió részéről.

Tovább a bejegyzésre.

Egy újabb lépés az uniós egészségügyi politika felé

2020-06-15 - Dr. Navracsics Tibor

Megelégelve az uniós intézmények koronavírus-járvány kezelése során tanúsított bénultságát, dán kezdeményezésre hat tagállam levélben indítványoz egy sor uniós szintű intézkedést, amely járványok esetén nem nemzeti, hanem uniós szintű megoldást teremt. Meglepetésre az országok között található a föderalista vonzalmakkal egyáltalán nem vádolható Lengyelország is.

Tovább a bejegyzésre.

Magyar-szlovák közeledés: Orbán – Matovič találkozó egy szebb jövő reményében

2020-06-13 - Varga Csilla

2020. június 12-én találkozott Orbán Viktor magyar és Igor Matovič szlovák miniszterelnök Budapesten. A Karmelita kolostorban a két vezető főként a kétoldalú kapcsolatokról és a jelenlegi vírushelyzet hatásairól tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójuk után Matovič találkozott Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, valamint a magyarországi szlovák kisebbség országos szervezeteinek vezetőivel.

Tovább a bejegyzésre.

Román Parlament: nem lehet hivatalosan március 15. a magyar közösség napja Romániában

2020-06-12 - Hegedüs Csilla

Szerdán leszavazták a román parlamentben azt, hogy március 15. legyen hivatalosan a romániai magyar közösség napja.

Tovább a bejegyzésre.

Európa színei és társadalmi békéje

2020-06-11 - Máthé Réka Zsuzsánna

George Floyd halála nem csupán az Egyesült Államok társadalmára volt hatással – a tragédia által két hete kirobbant tiltakozó mozgalmak már Európában is számottevőek. Az európai tüntetések jellemzően két nagy kérdés köré szerveződnek: egyrészt szolidaritást mutatnak az afroamerikai állampolgárokkal, másrészt a tüntetők úgy látják, hogy a mozgalom támogatásával a saját sorsuk javítására van lehetőségük. Ez utóbbi lényeges kérdéseket vet fel az Európai jövőjét illetően is.

Tovább a bejegyzésre.

Kormányközibb lett az Európai Unió

2020-06-09 - Dr. Navracsics Tibor

Az Európai Unió -nem utolsósorban a pandémiának köszönhetően- érezhetően elmozdult a kormányköziség irányába. A kérdés csak az, hogy átmeneti jelenségről vagy egy új korszak kezdetéről van szó.

Tovább a bejegyzésre.

Torpedót kapott a mentőakció?

2020-06-05 - Dr. Navracsics Tibor

Alig szoktunk hozzá a történelmi nagyságú, összességében 750 milliárd eurós újjáépítési csomag gondolatához, úgy tűnik, máris az elvetélt kísérletek közé kell sorolnunk. A nagy vesztes egyelőre Olaszország és Spanyolország, míg a közép-európai országok valószínűleg nem bánják, ha így történik a dolog.

Tovább a bejegyzésre.

Veszélyes paradigmaváltás a román-magyar viszonyban Romániában

2020-06-04 - Hegedüs Csilla

Paradigmaváltásnak vagyunk tanúi Romániában a román többség és a magyar kisebbség viszonyát illetően. Száz évvel Trianon után, 30 évvel Marosvásárhely fekete márciusa után, a román államfő három, nagyon súlyos dolgot állít.

Tovább a bejegyzésre.

Trianon 100

2020-06-04 - Dr. Navracsics Tibor

Trianon próbára tette a magyar nemzetet, de nem tudta megsemmisíteni. Az európai integráció lehetősége és vágya úgy tűnik erősebb Trianonnál. Esélyt ad a közép-európai nemzetek egyenjogúságon alapuló összefogására.

Tovább a bejegyzésre.

Ki a felelős Európa biztonságáért?

2020-05-28 - Kalas Vivien

Az európai országok számára komoly biztonsági kockázatot jelent, ha az Egyesült Államok valóban felmondja a Nyitott Égbolt szerződést. Az USA várható kilépése az egyezményből ez által újabb érv lehet az európai uniós védelempolitika továbbfejlesztése mellett.

Tovább a bejegyzésre.

A hamiltoni pillanat, avagy ki fizeti a révészt?

2020-05-27 - Dr. Navracsics Tibor

Az Európai Parlament mai ülésén a Bizottság elnöke bemutatta a gazdaság újjáépítési csomagot, amely a válság kezelésének lehetséges uniós technikája lehet. Vajon beszélhetünk hamiltoni pillanatokról?

Tovább a bejegyzésre.

A Nyugat-Balkán példáján: Természeti kincseink megőrzése

2020-05-27 - Miszlivetz Áron James

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a globális értékláncok rendkívül sérülékenyek és sok ország megfontolja saját termelőkapacitásaik fenntarthatóvá tételét. A nyugat-balkáni országok idén ősszel fogadhatják el a régió „zöld” menetrendjét.

Tovább a bejegyzésre.

Támogatás vagy kölcsön legyen?

 2020-05-26 - Máthé Réka Zsuzsánna

Az Európai Bizottság szerdán, május 27-én fogja bemutatni az új költségvetési javaslatát, valamint a gazdaságélénkítő és -újjáépítő alap koncepcióját. A költségvetési javaslatot már több ízben is tárgyalták, így ez várhatóan nem tartalmaz sok meglepetést, de az új gazdaságélénkítő és -újjáépítő csomagra vonatkozó javaslat annál több kérdést vet fel.

Tovább a bejegyzésre.

Van-e közös európai identitás?

Európai Örökség cím

Egy zsűritag feljegyzései II.

2020-05-25 - Hegedüs Csilla

Az Európai Örökség cím létrehozása fontos lépés az európai identitás megteremtéséhez. Megmutatja, mit jelent az „egység a sokszínűségben”, valamint, hogy hogyan alakult Európa sorsa, és hogyan épült az Európai Unió.

Tovább a bejegyzésre.

Mi a baj a feltétel nélküli alapjövedelemmel?

2020-05-22 - Kalas Vivien

Minden állampolgárnak egyénileg, alanyi jogon jár, adómentes, független a jövedelemtől, a vagyontól és minden más körülménytől. Elsőre ez talán jó gondolatnak tűnhet, ám valójában több okból sem lenne szabad bevezetni a feltétel nélküli alapjövedelmet.

Tovább a bejegyzésre.

Tűzoltó, katona vagy vadakat terelő juhász leszel?

2020-05-21 - Máthé Réka Zsuzsánna

Az Ursula von der Leyen vezette Bizottság egyik prioritása az emberközpontú gazdaság kiépítése és azon belül a foglalkoztatások fellendítése. A világjárvány miatt az eredeti tervekhez képest ez minden bizonnyal nehezebbnek fog bizonyulni. Egyelőre a jelenlegi munkanélküliségi ráta pontos felmérése is számos akadályba ütközik, nem beszélve a fiatalok munkanélkülisége hosszútávú társadalmi hatásainak felbecsüléséről.

Tovább a bejegyzésre.

Visszatérésre készen

2020-05-20 - Dr. Navracsics Tibor

A járvány okozta károk elhárításakor a dél-európai országok az elkövetkező időszak nyertesei lehetnek, míg a pandémia által kevésbé sújtott közép-európai országok pozíció- és forrásvesztéssel kénytelenek szembesülni az Unió válságkezelő terve szerint.

Tovább a bejegyzésre.

Osztrák családtámogatási törvény: kedvező lesz-e a magyarok számára az EU Bíróságának döntése?

2020-05-19 - Kalas Vivien

Május 14-én az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához (EUB) fordult az osztrák családtámogatási rendszer átalakítása miatt. A Bizottság szerint az új törvény diszkriminatív és uniós jogszabályba ütközik. Az EUB döntése a magyar munkavállalókra is jelentős hatást gyakorol majd.

Tovább a bejegyzésre.

A Trianoni szerződés napja Románia új nemzeti ünnepe

2020-05-18 - Hegedücs Csilla

A román parlament megszavazta a Trianon-törvényt, amely szerint a trianoni szerződés napjává nyilvánítja június 4-ét. Ezen a napon a döntés jelentőségét népszerűsítő, kulturális, oktatási, és tudományos rendezvényeket tartanak majd.

Tovább a bejegyzésre.

A végzetes biciklisáv

2020-05-15 - Dr. Navracsics Tibor

A brüsszeli kerékpársáv létesítése jó példaként szolgál arra, hogy egy megbomlott bizalmi viszonyban lévő együttélésben már a legkisebb gondok is nagypolitikai jelentőségűvé válnak.

Tovább a bejegyzésre.

Miért nyerte meg  magyar kormány előre az európai parlamenti vitát a magyar jogállamiság helyzetéről?

2020-05-14 - Dr. Navracsics Tibor

Az Európai Parlament plenáris ülése ma tartja a magyar jogállamiság helyzetéről szóló vitát, amelynek kiváltó oka a magyar kormány koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos törvénye. A kezdeményezés azonban előre megjósolhatóan nem fogja elérni célját.

Tovább a bejegyzésre.

Növekvő kihívások az emberi jogok területén – nem elégedett az ET emberjogi biztosa

2020-05-13 - Varga Csilla

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović 2020. május 6-án mutatta be 2019. évi jelentését az elmúlt hónapokban, illetve az elmúlt évben kifejtett tevékenységéről, szóbeli tájékoztatójában kiemelten kezelve a COVID-19 járvány hatásait. A biztos, többek között, kifejtette, hogy az emberi jogi normák szempontjából a 2019-es évben, az előző évekhez képest, növekvő kihívásokkal kellett szembenézni a világ minden pontján.

Tovább a bejegyzésre.

Európa-nap 2020: a szolidaritás most fontosabb, mint valaha

2020-05-09 - Kalas Vivien

Az európai polgárok számára május 9-e a béke, az összefogás és a fejlődés üzenetét hordozza. A mostani válsághelyzetben különösen fontos, hogy felidézzük a közösen elért eredményeket, és a széthúzás helyett az összetartást válasszuk.

Tovább a bejegyzésre.

Klaus Iohannis ismét éles hangú kritikát fogalmazott meg a magyar közösség ellen

2020-05-06 - Hegedüs Csilla

Klaus Iohannis ismét előhúzta a magyar kártyát. Múlt heti, elfogadhatatlan nyilatkozatát egy újabb kritikus bejelentéssel próbálja megindokolni. Az RMDSZ immár harminc éve a magyar közösség anyanyelvhasználatának megerősítéséért és kibővítéséért küzd a parlamentben, de nem annak sötét szobáiban, ahogyan azt az államelnök állítja, hanem a plénum előtt mindig alkotmányosan.

Tovább a bejegyzésre.

Donorkonferencia a koronavírus elleni küzdelem támogatására

2020-05-05 - Dr. Navracsics Tibor

A tegnap megtartott virtuális donorkonferencián a házigazda szerepét ellátó Európai Bizottság 7,4 milliárd eurót gyűjtött össze, amely összeggel az oltóanyaghoz való egyetemes hozzáférést kívánják könnyebbé tenni. A világeseményen kormányok és nemzetközi szervezetek tettek felajánlásokat a vírus elleni oltóanyag kifejlesztésének finanszírozására. Magyarország a Bizottság adatai szerint 750 ezer euróval támogatja a kezdeményezést.

Tovább a bejegyzésre.

„Vírusveszélyben” a nemzeti kisebbségek? – EBESZ javaslatcsomag a járvány időszakára

2020-05-04 - Varga Csilla

Az EBESZ Nemzeti Kisebbségi Főbiztosa, Lamberto Zannier, április végén részletes javaslatcsomagot tett közzé az EBESZ honlapján a nemzeti kisebbségek védelme érdekében. A „Streamlining diversity: COVID-19 measures that support social cohesion” elnevezésű dokumentum annak érdekében jött létre, hogy a COVID-19 járványra adott nemzeti válaszok vegyék figyelembe a nemzeti kisebbségek érdekeit és szükségleteit is.

Tovább a bejegyzésre.

Előkerült a magyar kártya Klaus Werner Iohannis román elnök mellényzsebéből

2020-04-29 - Hegedüs Csilla

Feljelentette Klaus Iohannis államfőt az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat. A jogvédelmi szolgálat azt kéri a Tanácstól, vizsgálja ki Klaus Iohannis ma reggeli kijelentését, amelyben az államfő súlyosan sérti a magyar közösség méltósághoz való jogát, méltatlan és diszkriminatív módon beszél a romániai magyarságról.

Tovább a bejegyzésre.

A migrációs kihívásokról egyeztettek az uniós belügyminiszterek

 2020-04-29 - Kalas Vivien

A koronavírus-járvány miatt ezekben az időkben kevesebb figyelem esik az illegális bevándorlás problémájára, miközben kisebb mértékben ugyan, de folyamatos a nyomás az Európai Unió külső határain. Az uniós belügyminiszterek legutóbbi megbeszélésén ez a téma is napirendre került.

Tovább a bejegyzésre.

Ki szedi le és ki viszi haza? Avagy Európa élelmiszeripari ellátási lánca

2020-04-29 - Máthé Réka Zsuzsánna

A világjárvány rávilágított az Európai Unió élelmezés-biztonságának törékenységére is. Az európai közös agrárpolitikával kapcsolatos kiadások drasztikus csökkentése tovább növelhetné ezt a kockázatot

Tovább a bejegyzésre.

Identitásválság és újrarendeződés

2020-04-27 - Dr. Navracsics Tibor

A koronavírus-járvány egyik nem szándékolt következményeként az uniós intézményeknek is újra kellett fogalmazniuk önazonosságukat. A Tanács nyert, a Bizottság végül szépített, legnagyobb vesztesnek azonban az Európai Parlament tűnik.

Tovább a bejegyzésre.

Van-e közös európai identitás?

Európai Örökség cím

Egy zsűritag feljegyzései I.

2020-04-25 - Hegedüs Csilla

Amikor azt kérdezik tőlünk, hogy honnan jöttünk, hol lakunk, mit válaszolunk? Van-e egyáltalán olyan helyzet, amikor azt mondjuk, hogy az Európai Unióból? Jelent-e az számunkra valamit, hogy uniós polgárok vagyunk? Ismerjük-e, felvállaljuk-e az Unió történelmét saját történelmünkként? Ismerjük-e, felvállaljuk-e az Unió kulturális örökségét saját kulturális örökségünkként? Egyáltalán: van-e olyan hogy közös történelem és közös kulturális örökség? Tágabban fogalmazva: vannak-e közös uniós értékek? A most induló cikksorozat ezekre a témákra is reflektál, konkrét esettanulmányok segítségével.

Tovább a bejegyzésre.

Nem sért uniós jogot a magyar koronavírus-törvény

2020-04-24 - Kalas Vivien

Áprilisban újból felerősödtek a Magyarországgal szembeni kritikus hangok az Európai Unióban. A bírálatok a járványhelyzet idejére vonatkozó, koronavírus elleni védekezésről szóló törvénnyel kapcsolatban fogalmazódtak meg. Vera Jourová bizottsági alelnök azonban kiállt a jogszabály mellett, ami enyhítheti a jelenlegi felfokozott hangulatot.

Tovább a bejegyzésre.

De mit akarnak a visegrádiak?

2020-04-23 - Dr. Navracsics Tibor

A mai Európai Tanács ülése előtt viszonylag kevés ismeretlen tényezővel kell számolnunk. Kísérleti jellegű prognózis a visegrádi országok mai álláspontjára vonatkozóan.

Tovább a bejegyzésre.

Kísérlet egy uniós egészségügyi politikára?

2020-04-22 - Dr. Navracsics Tibor

Az Európai Bizottság a múlt héten jóformán visszhang nélkül publikálta a koronavírus-járvány leküzdése érdekében hozott korlátozó intézkedések felszámolására vonatkozó ütemtervét. Az első pillantásra szerénynek és merőben technikainak tűnő dokumentum azonban komoly kísérletet fogalmaz meg az uniós egészségügyi politika alapjainak lefektetésére. Kérdés, hogy a tagállamok elérkezettnek látják-e az időt erre.

Tovább a bejegyzésre.

Változások az Európa jövőjéről szóló konferenciával kapcsolatban

2020-04-20 - Kalas Vivien

Őszre tolódik az Európa jövőjéről szóló konferencia kezdete. Az új időpont mellett várhatóan új tartalma is lesz, hiszen mindeddig kevésbé fontosnak tartott kérdések kaptak most kiemelt jelentőséget. Ezt Dubravka Suica uniós biztos nyilatkozta egy, a Financial Timesnak adott interjújában. A politikus által említett lehetséges változások azonban a rendezvény célját veszélyeztethetik.

Tovább a bejegyzésre.

Dezinformáció a korona idején

2020-04-18 - Miszlivetz Áron James

Az Európai Külügyi Szolgálat dezinformáció ellen küzdő East StratCom Task Force csapatának fő projektje az EuvsDisinfo oldal ahol tételesen cáfolják a keleti frontról érkező álhíreket. A dezinformációellenes csapatot 2015-ben az Krím félsziget jogellenes megszállása elleni válaszlépésként alapították, főként az Orosz Föderációból érkező dezinformációs kampányok vizsgálata és cáfolata érdekében. A koronavírus-járvány nyomán áramló hírek okán megnövekedett az EU dezinformációellenes csapatának munkája.

Tovább a bejegyzésre.

A román kormánynak be kell tartania az ország törvényeit még a pandémia idején is- az ortodox húsvét

2020-04-17 – Hegedüs Csilla

Az elmúlt időszakban a parlamenti pártok egy része hevesen bírálta a kormányfőt és a román kormányt, mert nem konzultált a parlamenttel azokkal az intézkedésekkel kapcsolatban, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott. Azért is kritizálták, mert az ortodox húsvétra könnyíteni akart a kijárási tilalom szabályain.

Tovább a bejegyzésre.

Meddig keresztény Európa?

14-04-2020 - Máthé Réka Zsuzsánna

Az Európai Unió lakosai számára a kereszténység egy kulturális és társadalmi értékrendet tükröző közösséghez való tartozás. Ennek tartalmát azonban egyre kevésbé sikerül meghatározni, de úgy tűnik, a migrációt és az iszlámot tekintve többnyire egyetértés van.

Tovább a bejegyzésre.

Újraindulnak a tárgyalások az európai uniós lobbi átláthatóvá tétele érdekében

13-04-2020 - dr. Tárnok Balázs

Április 2-án az Európai Parlament Elnökök Értekezlete a Parlament kötelező átláthatósági nyilvántartás létrehozásáról szóló intézményközi megállapodással kapcsolatos tárgyalási mandátumának meghosszabbításáról határozott, új lendületet adva ezzel az uniós lobbisták tevékenységének átláthatóvá tételére irányuló tárgyalásoknak.

Tovább a bejegyzésre.

A koronakötvény, ami nincs

2020-04-10 - Dr. Navracsics Tibor

Miközben a száz éve példátlan kegyetlenséggel pusztító koronavírus-járvány tovább szedi áldozatait a kontinensen, a közvetlen veszélyhelyzet megoldásán túl egyre több figyelmet szentelnek a pandémia gazdasági következményeinek felszámolására. Így van ez az Európai Unióban is, ahol az Európai Bizottság munkahelymegtartást és -teremtést segítő lépései mellett bontakozott ki a vita egy esetleges uniós – vagy eurozóna – szintű kötvénykibocsátás lehetőségéről. A már-már önálló belső logikával is bíró történet jelentős állomásához érkezett a hét első felében megkezdett, majd április 9-én befejezett euróövezeti pénzügyminiszteri távtanácskozással.

Tovább a bejegyzésre.

Lengyelország választ?

2020-04-09 - Kalas Vivien

Rendes körülmények között 2020. május 10-én Lengyelországban elnökválasztást tartanának. A kormány a járványhelyzet miatt sem halasztaná ezt későbbre, a legerősebb ellenzéki párt, a Polgári Platform jelöltje viszont bojkottot hirdetett. Habár az új javaslat szerint a polgárok levélben voksolhatnának, a választás megtartása mégis legitimációs problémákat vethet fel.

Tovább a bejegyzésre.

Tovább tart a patthelyzet

2020-04-09 - Dr. Navracsics Tibor

Nem született megegyezés az eurócsoport pénzügyminiszterei között a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek kezeléséről. Csütörtökön újabb kísérletet tesznek a döntéshozók, de ha marad a patthelyzet, mindenkinek önállóan kell gondoskodnia a hiányzó források biztosításáról. Ez el is döntheti a sokak által támogatott koronakötvény sorsát.

Tovább a bejegyzésre.

Visszatérés a frontvonalhoz- lemondott az Európai Kutatási Tanács elnöke

2020-04-08 - Pató Viktória Lilla

Mauro Ferrari, aki 2020. január elsejétől látta el teendőit az Európai Kutatási Tanács (ERC) elnökeként, április 7-én benyújtotta lemondását az Európai Bizottság elnökének, csalódva az uniós intézmények működésében. Az ERC elnökének hirtelen lemondása heves vitát váltott ki annak indítékai kapcsán. Hivatala elhagyásának okairól Ferrari a Financial Times-ban közzétett közleményében tájékoztatta a világot. 

Tovább a bejegyzésre.

Szómágia vagy korszakváltás az új Marshall-terv?

2020-04-07 - Dr. Navracsics Tibor

Az Európai Unió jövőjéért folyó harc most a német sajtóban zajlik. A vetélkedés tétje, hogy ki határozza meg a koronavírus-járvány utáni európai belpolitika legfontosabb témáját rövid távon: új ösvényre lép az európai integráció, vagy megmarad a hagyományos úton. Ez utóbbinak vannak jobb esélyei.

Tovább a bejegyzésre.

Kisebbségvédelem a világjárvány idején I.

2020-04-06 - Hegedüs Csilla

Európa egyik legnagyobb nemzeti kisebbségét a Románia területén élő magyarok alkotják. A legutóbbi, 2011-es népszámlálás hivatalos adatai szerint az ország lakosságának 6,5 százaléka, 1 237 746 fő vallja magát magyarnak. Mit tehet, mit tesz egy több, mint 1 millió embert képviselő politikai szervezet a világjárvány idején? Mit jelent ebben az esetben az érdekvédelem?

Tovább a bejegyzésre.

A nemzetállam visszatért

2020-04-01 - Máthé Réka Zsuzsánna

A föderalisták legrosszabb rémálmukat élik: a világjárvány emberek tízezrének életét követeli, a gazdasági válság elkerülhetetlen – és ha ez mind nem volna elég, álomképük sűrű ködbe burkolódzva egyre távolabb libben. Az Európai Egyesült Államok kialakulásának határideje egyelőre kitolódott, és ismét a tagállamok kerültek a reflektorok fényébe.

Tovább a bejegyzésre.

Tisztelet Horvátországnak

2020-03-28 - Dr. Navracsics Tibor

A 2020 első felében az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Horvátországnak az integráció történetének legnehezebb elnökségi periódusa jutott. Mindennek ellenére az Európai Unió legfiatalabb tagálamának nem kell szégyenkeznie elnökségi ciklusának félidejéhez érve. Egy rendkívüli időszakban rendkívüli teljesítményt nyújtva próbálják az Európai Uniót eredeti haladási pályáján tartani.

A cikk letölthető PDF fromátumban magyar és angol nyelven.

Zöld út az Unióba:

Európa-pályán a Nyugat-Balkán

2020-03-27 - Miszlivetz Áron James

Első körben a tagállami diplomaták, második körben a tagállamok EU-ügyi miniszterei hagyták jóvá a csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával és Albániával. Ritka, hogy az Európai Unió döntéshozatalában, videokonferencia keretében az Unió jövőjét komolyan befolyásoló kérdésről megerősített, közös válasz szülessen egy globális pandémia közepette.

Tovább a bejegyzésre.

Ismét Magyarország a téma az Európai Unióban

2020-03-26 - Kalas Vivien

2010 óta az Európai Unió intézményei részéről folyamatosan érik bírálatok Magyarországot a kormány intézkedései miatt. Most ismét vizsgálódhat az Európai Bizottság „A koronavírus elleni védekezésről” szóló törvényjavaslat miatt.

Tovább a bejegyzésre.

Hivatalba lépett az új szlovák kormány

2020-03-24 - dr. Tárnok Balázs

Szombaton, 2020. március 21-én Zuzana Čaputová államfő a pozsonyi elnöki palotában ünnepélyes keretek között kinevezte az új szlovák kormányt. A kormánypártok képviselői ugyanezen a napon ünnepi keretek között aláírták a koalíciós szerződést, illetve Peter Pellegrini leköszönő miniszterelnök hivatalosan is átadta a kormányhivatalt az új miniszterelnöknek, Igor Matovičnak.

Tovább a bejegyzésre.

Koronavírus: további uniós intézkedéseket sürgetnek a tagállamok

2020-03-23 - Kalas Vivien

Az elmúlt másfél hétben példátlan intézkedéseket jelentett be az Európai Bizottság a járványhelyzet okozta gazdasági károk mérséklése érdekében. Egyes tagországok azonban további lépéseket is szorgalmaznak.

Tovább a bejegyzésre.

A digitális eszközökre most nagyobb szükségünk van, mint valaha- fókuszban az oktatás

2020-03-20 - Pató Viktória Lilla

A világjárvány negatív hatásai mellett találunk olyanokat, amelyek ösztönzőleg hatnak egy-egy iparág kifejlődésére, továbbfejlesztésére. A járvány megfékezésére létrehozott karantén szabályozások a digitális térben való érintkezés fontosságát előtérbe helyezik, így górcső alá kerül az Európai Bizottság Digitális Oktatási Cselekvési Terve is.

Tovább a bejegyzésre. 

Most születik az európai nemzet?

2020-03-17 - Dr. Navracsics Tibor

Biztosan nem. Bár a történelem azt tanítja, hogy a válságok fontosak a közösségek létrejöttében és megerősödésében, a mostani járvány nem az európai megoldásoknak kedvez. Éppen ellenkezőleg: az Európai Unió napjainkban ma sokkal inkább nemzeti logika mentén működik, mint az elmúlt fél évszázadban valaha.

Tovább a bejegyzésre.

A francia helyhatósági választások első fordulójának hat tanulsága

2020-03-16 - Dr. Navracsics Tibor

Vasárnap rekord alacsony részvétel mellett tartották meg a helyhatósági választások első fordulóját Franciaországban. A választás nagy vesztesei  a 2017-es elnökválasztás második fordulós jelöltjeinek pártjai, a La République en marche és a Rassamblement National. Ez Macron európai politikai profiljának erősítését vonhatja maga után. Az első fordulós eredmények az alábbi hat tanulsággal szolgáltak.

Tovább a bejegyzésre.

A föderalisták támadásba lendülnek

2020-03-15 - Dr. Navracsics Tibor

Miközben Európa minden országa a koronavírus-járvány következményeivel küzd, a föderalisták megragadják az alkalmat saját ügyük népszerűsítésére. Az általuk kibocsátott és neves személyek által aláírt nyílt levél mindazonáltal nem fog áttörést elérni. Valószínűleg nem is ez, csak figyelemfelkeltés a céljuk.

Tovább a bejegyzésre.

A géntechnológiával módosított szervezetek ellenőrzési rendszere felgyorsulhat

2020-03-13 - Máthé Réka Zsuzsánna

Az Egyesült Államok és az EU közötti kereskedelmi háború következtében Brüsszel készen áll arra, hogy felkínálja az EU-ba behozott géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) jóváhagyási folyamatának felgyorsítását, egy, az Egyesült Államokkal kötendő kereskedelmi megállapodás részeként.

Tovább a bejegyzésre.

Nomen est omen

2020-03-12 - Dr. Navracsics Tibor

A március 9-én működésének századik napját ünneplő, Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottság éppen ott nyújtja a legkevésbé meggyőző teljesítményt, ahol az önazonosságát keresi. A Geopolitikai Bizottság a geopolitikai kihívásokra adott válaszaiban a leggyengébb.

Tovább a bejegyzésre.

Legyőzi a koronavírus az Európai Bizottságot?

2020-03-12 - Dr. Navracsics Tibor

Miközben a Kínából indult járvány mára már az egész kontinens közös problémájává vált, az európai válasz még várat magára. Az eddigi lépések jobbára megmaradtak nemzeti hatáskörben, miközben a kór akadálytalanul látszik terjedni. A közeljövő erősödő nyomást hozhat, amely a Bizottságot is lépések megtételére kényszerítheti.

Tovább a bejegyzésre.