Biztonság és védelempolitika

Elnöki ügyek: transzatlanti partner vagy védelmi szövetséges?

2020-11-12 - Miszlivetz Áron James

Az új amerikai elnök megválasztásával a pandémiás helyzetben átalakuló hatalmi rendet újabb komoly átalakulások érik. Amíg a korábbi elnök a járvány eredőjének Kínát tette felelőssé és teljesen elhidegült a transzatlanti viszony, sok európai vezető reménykedik, hogy most enyhülés jöhet az USA-EU kapcsolatok terén. Míg korábban az „America first” jelszó alatt Európa stratégiai partnere teljesen kivonta magát a nemzetközi együttműködésekből (Párizsi klímaegyezmény, START szerződés, JCPOA, NATO) addig az új elnök az újrakezdés és megbékélés politikáját hirdette meg. Milyen hatással lehet az új elnök megválasztása az EU-USA védelmi együttműködés terén? Mennyire reális a franciák által is támogatott stratégiai autonómia kérdése és ez hogyan férne bele a kétoldalú kapcsolatok normalizálásába?

Tovább a bejegyzésre.

A Bizottság bemutatta a migrációs paktum új tervezetét – továbbra is a migráció menedzselése, és nem annak megállítása a cél

2020-09-25 - dr. Tárnok Balázs

Az Európai Bizottság 2020. szeptember 23-án közzétette a Migrációs és Menekültügyi Paktumról szóló új javaslatát. A javaslatcsomag a hatályos, de a gyakorlatban a 2015-ös migrációs válság kezdete óta nem működő dublini rendszert egy olyan új mechanizmussal kívánja felváltani, amely számos pozitív elmozdulást tartalmaz (ideértve a kötelező kvóták elvetését, a rugalmas szolidaritás elvének bevezetését, a menedékre nem jogosultak hazaszállítására vonatkozó eljárások hatékonyabbá tételét vagy az Unió határain kívül történő ellenőrzések megkezdését), azonban elvi megközelítésében nem eredményezett paradigmaváltást. A javaslat ugyanis továbbra is erőforrásként tekint a bevándorlásra, annak kezelésére, és nem a megállítására törekszik, mivel támogatni kívánja a legális migrációt, kiemelt védelmet biztosítva a menedékre jogosultaknak, elősegítve az eljutásukat az Európai Unióba. Ennek okán nem várható, hogy az Unió eddigi migrációs politikájának ellenzői különösebben el lesznek ragadtatva a Bizottság által előterjesztett javaslattól.

Tovább az elemzésre.