Digitalizáció, innováció és tudományfejlesztés

Magyarország igazságügyi rendszerének digitális fejlettsége: tanulságok a 2021-es uniós igazságügyi eredménytábla mutatóiból

2021.07.12. Pató Viktória Lilla

Az elmúlt másfél évben a koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a digitális technológiai fejlesztéseket az élet valamennyi területén alkalmazni szükséges. Nincs ez másként az igazságszolgáltatási rendszer digitális fejlődése tekintetében sem, derül ki az Európai Bizottság által nemrégiben közzétett 2021-es EU igazságügyi eredménytábla (2021 EU Justice Scoreboard) mutatóiból. A digitalizációra összpontosító idei eredménytábla mutatóiból kiolvasható ugyanis, hogy a COVID-19-járvány idején is folyamatosan működtetett bíróságok munkája általánosságban hozzáférhetőbbé és hatékonyabbá vált. Vajon Magyarország hogyan teljesít az igazságszolgáltatási rendszer digitalizálásában?

Tovább az elemzésre.

„Ez egy boldog nap”, 2021 Digitális Közgyűlés Lisszabonban

2021.06.03. Pató Viktória Lilla

2021. június 1-jén és 2-án az Európai Bizottság az Európai Unió Tanácsának portugál elnökségével együttműködésben adott otthont a Digitális Közgyűlésnek, amelynek programjait idén az Európa Digitális Évtizedét övező diskurzusoknak szentelték.  Az esemény középpontjában ennek megfelelően a Digitális Évtized 2030-ig szóló uniós célkitűzései, valamint az új, 7,5 milliárd eurós finanszírozási kerettel bíró Digitális Európa Program áll.

Tovább az elemzésre.

Integráció az innováció útján, megalakult az Európai Innovációs Tanács

2021-04-09 - Pató Viktória Lilla

Hogy fejlődött az uniós innovációs politika az elmúlt években? Mi vezetett az Európai Innovációs Tanács megalakulásához? Milyen az integráció innovációs jövőképe? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az elemzés.

Tovább az elemzésre.

Nyilvános és ingyenes digitális hálózatok, Magyarország pályázati teljesítménye a WiFi4EU projektben

2021-02-22 - Pató Viktória Lilla

2021. február 18-án az Európai Bizottság az Innovációs és Hálózat Ügynökséggel egyetértésben, a COVID-19 válságra hivatkozással hat hónappal meghosszabbította a WiFi4EU projektek megvalósítási idejét.

Tovább az elemzésre.

Az Európai Unió 2020-ban X. – Digitális szakpolitikai összefoglaló

2021-01-12 - Pató Viktória Lilla

A 2020-as év több kihívást hozott, ugyanakkor lehetőséget is teremtett az emberiség számára. Az oktatás, a politika, a szociális-, gazdasági- és tudományos élet is nagy változáson ment keresztül, amelynek már eddig is a kapujában álltunk, azonban a COVID-19 vírusjárvány felgyorsította a folyamatokat főként a digitális fejlődésben. A következőkben összefoglaljuk az Európai Unió 2020-as digitális szakpolitikai változásait, hiszen tavaly olyan mérföldkövek letételére került sor, amelyekkel a von der Leyen Bizottság céljainak megfelelően Európa beléphet a digitális évtizedbe.

Tovább az elemzésre.

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Európai Bizottság a Digitális Európa felé vezető úton

2020-12-16 - Pató Viktória Lilla

A von der Leyen-Bizottság 2020 februárjában már letette voksát az idei év digitális jogszabályalkotási vívmányai mellett, így december 15-én még épp beváltotta ígéretét a Bizottság elnöke: letették az egységes digitális piachoz vezető újabb mérföldkövet.

Tovább az elemzésre.

Nemek közötti egyenlőtlenség a digitális térben, a Digital Gender Gap

2020-11-27 - Pató Viktória Lilla

A 2020-as év végéhez közeledve elmondható, hogy a COVID-19 világjárvány határozta meg a társadalom, a vállalati szféra és a kormányzatok működési dinamikáit. A számos negatív hatás mellett, vagy talán éppen azok miatt, a digitális tér olyan mértékű figyelmet kapott, amely az ágazat robbanásszerű fejlődését irányozta elő. A kihívásokkal és fejlesztésekkel olyan terminológiák is diskurzus tárgyát képezték, amelyek eddig nem voltak elterjedtek. Az Uniót napjainkban érintő fő kihívások - ideértve a zöld és a digitális átmenetet, valamint a demográfiai változásokat - mindegyikének van gender dimenziója. Az elemzés éppen ezért a nemek közötti egyenlőtlenséggel foglalkozik a digitális térben. 

Tovább a bejegyzésre.