Gazdaság és pénzügy

A vállalkozások talpraállásának támogatása az EU-ban és Romániában - Zöldebb és energiakímélő beruházások támogatása

2022.06.27. Hegedüs Csilla

Romániában összesen 59,69 millió euró de minimis támogatást és 358,14 millió euró állami támogatást kaphatnak a 4.1.1.-es kiírás keretében a mikro-, kis- és közepes vállalkozások. Az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet június 16-ai ülésén fogadta el a román kormány.

Tovább a bejegyzésre.

A koronavírus-járvány hatása a kormányzatokra

2021.09.02. Dr. Navracsics Tibor

Most már a járvány három – sőt, némely országban már négy - hullámának ismeretében egyre több adat áll rendelkezésünkre, hogy vizsgáljuk, milyen hatással van a világjárvány életünkre. Ismerünk bizonyos élettani hatásokat, egyre inkább megismerjük a rövid és hosszabb távú társadalmi következményeket is. Az OECD idei kiadványa a járványnak a kormányzatra gyakorolt hatásával vet számot.

Tovább az elemzésre.

Tagállami mozgástér az Európai Szemeszter tükrében - avagy csorbítja-e az Európai Szemeszter a tagállamok önálló gazdaságpolitikáját?

2021.07.26. Bagi Nikoletta Dóra

A 2008-as gazdasági váltságból való kilábalás elősegítésének érdekében, az Európai Bizottság 2010-ben indította útjára az Európai Szemeszter elnevezésű, gazdasági iránymutatásokat tartalmazó eszközét. Ennek már több mint 10 éve, így érdemes számba venni a megtett intézkedéseket. Napjaink vészterhes időszakában, a koronavírus-járvány okozta társadalmi-gazdasági problémák miatt szintén kiemelkedően aktuális kérdésként merül fel az Európai Unió szerepe, s a tagállamainak támogatása. 

Tovább az elemzésre.

Lehetetlenre nem szabad vállalkozni – uniós zöldpolitikai célok és a kisvállalkozások jövője

2020-12-17 - dr. Petri Bernadett

A római jog szerint lehetetlenre nem szabad vállalkozni. Olyan teljesítésekről szólt ez az előírás, amelyek valamilyen lehetetlen vállalást tartalmaztak, mint pl. hogy valaki „ujjával megérinti az eget” vagy „egy kentaurt ígér”. Vajon lehetetlen vállalást jelent-e az Európai Bizottság számára, hogy egy olyan kisvállalkozási stratégiával álljon elő, amely - különösen a kialakult járványügyi helyzet gazdasági következményeire tekintettel - azzal könnyíti a kkv-k helyzetét, hogy érdemben csökkenti azok adminisztratív terheit, miközben klímapolitikai és zöldpolitikai vállalásainak is megfelel?

Tovább a bejegyzésre.

Csöbörből vödörbe: krízisből válságba?

2020-11-29 - Máthé Réka Zsuzsánna

Az európai közös adósságvállalás és annak feltételei körül számos heves vita született. Ezeknek középpontjában többnyire egy rövid- vagy középtávú szemlélet áll, amelyek mögött a tagállamok eltérő, sőt akár egymással ellentétes gazdasági és politikai érdekei állnak. A hosszútávú következményekről azonban kevesebb szó esik.

Tovább az elemzésre.

Szegény Európa egyre szegényebb

2020-11-16 - Máthé Réka Zsuzsánna

Az Európai Bizottság közzé tette a 2020-as őszi gazdasági előrejelzését. A következő két évben nem várható, hogy az Európai Unió gazdasági teljesítménye visszaálljon a világjárványt megelőző szintre.

Tovább az elemzésre.

Bizottsági jelentés egy erősebb Európáért

2020-09-14 - Kalas Vivien

Az Európai Bizottság első stratégiai előrejelzési jelentésében négy területen fogalmaz meg új irányvonalakat, melyekkel az Unió felkészültebbé válhat a jövőbeli válságokkal szemben.

Tovább a cikkre.

K, mint katasztrófa?

2020-09-11 - Máthé Réka Zsuzsánna

Drasztikusan csökkent az Európai Unió bruttó hazai terméke, valamint a foglalkoztatottak száma. A válság leginkább a korábban is küszködő déli államok gazdaságát érintette. Nem valószínű, hogy a kezdeti hiányt valaha is be tudnák hozni a redisztribúciós politikák nélkül, amely egyértelműen erősíteni fogja az unió föderatív jellegét.

Tovább az elemzésre.

Felértékelődött a régiók szerepe

2020-08-28 - Máthé Réka Zsuzsánna

A pandémia hatására az uniós regionális politika megújulni látszik: a kohéziós alapok felhasználási módja lényegesen megváltozott, mi több, a regionális politikák legújabb pályázati lehetősége is a járvány által okozott károkra adott innovatív megoldásokat támogatja.

Tovább az elemzésre.

Mire lesz több és mire kevesebb pénz?

2020-07-27 - Máthé Réka Zsuzsánna

Az Európai Unió új többéves költségvetési tervezete jelentősen csökkenti a hagyományos tételek finanszírozását, ellenben tükrözi az önmagát „geopolitikai bizottságként” meghatározó von der Leyen vezette Bizottság prioritásait.

Tovább az elemzésre.

Az idő és a vétók szorításában

2020-07-13 - Dr. Navracsics Tibor

A német elnökség rendkívül ambiciózus célt tűzött maga elé, amikor elhatározta, hogy az év végéig elfogadják a többéves pénzügyi kerettervet és a gazdasági újjáépítési csomagot. Igaz, az idő szorításában nem is tehetett nagyon mást. Most azonban a tagállamok és az uniós intézmények kölcsönös vétópozíciói is nehezíti a soros elnökség dolgát.

Tovább az elemzésre.

A német nemzeti érdekek összeütközése a lopakodó föderalizmussal

2020-05-08 - Máthé Réka Zsuzsánna

A föderalisták vágya elé egy újabb akadály gördült amikor a német szövetségi alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjával túllép a szerződésekben megszabott hatáskörén. A döntésével az Európai Unió Bírósága felé is erős jelzést küldött, ami az európai integrációt körülvevő vitákra világít rá.

Tovább az elemzésre.

Az Egyesült Királyság és a Koronavírus

Mentőcsomag, vizsgálatok és a bűvös R

2020-05-06 - Lissák Domonkos

Az európai országok közül az Egyesült Királyság a koronavírus-járvány egyik legsúlyosabb érintettje. A kormány a gazdasági nehézségek kezelésére a brit történelem egyik legnagyobb mentőcsomagját jelentette be, ám a vírus elleni küzdelem még nem ért véget.

Tovább az elemzésre.

2020 Európa szétesésének vagy újjászületésének éve?

Giuseppe Conte és Ursula von der Leyen – a mi Marshall-tervünk

07-04-2020 - Pató Viktória Lilla

A problémák megoldásában rendkívüli jelentőséggel bír a felelősségi körök vizsgálata, az Európai Bizottság elnöke beismerte, hogy a koronavírus járvány kitörésekor hibázott az Unió.

Noha a COVID-19 vírussal fertőzött első beteget január 31-én diagnosztizálták Észak-Olaszországban és február 22-én jelentették be a pandémia első halálos áldozatait Európában, a Bizottság csupán márciusban szólalt meg. 2020. március 11-én anyanyelvén szólt Olaszországhoz a Bizottság elnöke, amikor szolidaritásáról biztosította a dél-európai nemzetet: „Ebben a pillanatban Európában mindannyian olaszok vagyunk”. Ezt követően április 1-jén Ursula von der Leyen üzenetet intézett Olaszországhoz

Tovább az elemzésre.

Skizofrén csiga a nyeregben?

04-04-2020 - Máthé Réka Zsuzsánna

A koronavírus okozta válság kezelési költségeit kilenc uniós ország közösen kibocsájtott állampapír, az úgynevezett koronakötvények révén szeretné fedezni. Németország és Hollandia először mereven elutasították a javaslatot és közös adósságvállalást, ami heves ellenérzést váltott ki. Most úgy tűnik, a tagállamok stratégiát váltottak, amelynek során nem ellenfélnek tekintik egymást

Tovább az elemzésre.

Fukarok és tücskök: a kettészakadt eurozóna

03-04-2020 - Dr. Navracsics Tibor

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezelésére Olaszország és Spanyolország koronakötvény kibocsátását kezdeményezte az eurozóna számára. Ausztria, Hollandia és Finnország egyelőre ellenáll, azonban az eurozóna tagállamainak többsége már felsorakozott a javaslat mögött. Amennyiben megvalósul, a koronakötvény egy újabb lépés lesz az eurozóna pénzügyi föderációvá alakulása folyamatában.

Tovább a bejegyzésre.

Együtt vagy külön? – Válságkezelés az Európai Unióban

02-04-2020 - Kalas Vivien

A koronavírus-járvány következtében az Európai Unió valamennyi tagállamának gazdasága nehéz helyzetbe került. Kezelése érdekében több ország is közösségi szintű megoldásokat szorgalmaz, jelen pillanatban mégis úgy tűnik, hogy az Európai Uniónak csak korlátozott lehetőségei vannak a segítségnyújtásra. Az első kritikus hangok már meg is jelentek „Európával” szemben, a szolidaritást és az egységes fellépést kérve rajta számon. A korábbi évek válságainak tapasztalatai azonban nem adnak sok reményt a bizakodásra.

Tovább a bejegyzésre.

Felfüggesztik a Stabilitási és Növekedési Paktum szabályait

24-03-2020 - Máthé Réka Zsuzsánna

Az új koronavírus-világjárvány gazdaságra gyakorolt katasztrofális következményeinek leküzdése érdekében példátlan döntést hozott az EU. Március 23-án az uniós pénzügyminiszterek elfogadták a Bizottság azon javaslatát, amely szerint a tagállamok nem kötelesek a Stabilitási és Növekedési Paktum keretében meghatározott költségvetési követelményeknek eleget tenni. Az intézkedés rávilágít azokra az alapvető kihívásokra, amelyekkel a Gazdasági és Monetáris Unió az elmúlt évtizedek során szembesült, illetve az euróövezet törékenységére.

Tovább a tartalomra.

Egyelőre nincsen megállapodás a 2021-27-es időszakra vonatkozó uniós költségvetésről

23-02-2020 - Máthé Réka Zsuzsánna

A pénteki Európai Tanács ülése eredménytelenül zárult. Az állam- és kormányfők nem tudtak megállapodni arról, hogy a következő uniós költségvetés az EU27-ek bruttó nemzeti jövedelmének 1 vagy 1,3 százalékával egyenlő befizetéséből álló büdzsét szeretne. A költségvetés nagyságán kívül annak összetétele, a legfontosabb célkitűzések, a visszatérítések aránya és a jogállamiság, mint feltételrendszer bevezetése is mélyítette az ellentéteket.

Tovább a tartalomra.

Helyi és regionális érdekek pénzügyi támogatása

14-02-2020 - Máthé Réka Zsuzsánna

A Régiók Európai Bizottságának új elnöke, Apostolos Tzitzikostas (Európai Néppárt), megbízatásának fő prioritásaként jelölte meg a területi kohézió támogatását, a szolidaritás által vezérelt megoldásokat a migráció kezelésére, a zöld, digitális és demográfiai forradal- makhoz kapcsolódó változásokra történő reagálást, valamint egy szorosabb kapcsolat létre- hozását az európai intézmények és a lakosok között. A többéves pénzügyi keret kidolgozása és elfogadása során éles érdekellentétek állnak egymással szemben.

Tovább a tartalomra.