Humanitárius segítségnyújtás

Az ukrán helyzet nemzetközi aktualitásai – menedékkérők, kettős állampolgárok, megfigyelő misszió

2022.05.17. Dr. Varga Csilla, Fekete Dániel, Tuza Tamara

Ukrajna 2022 februári orosz megtámadása Európa közelmúltbeli legnagyobb humanitárius válságát idézte elő, a folyamatban lévő háború pedig egyre több áldozatot, pusztítást és kitelepítést okozott az ország határain belül és kívül. Ez legnagyobb részben az Európai Unióban és a szomszédos tagállamokban volt érezhető. Az EU, az ET és az EBESZ is igyekszik különböző formában segítséget nyújtani a menekülteknek, illetve Ukrajnának, a magyar szabályozás pedig májustól szintén további könnyítéseket irányoz elő az Ukrajnából érkező menekültek számára. Ugyanakkor a konfliktus fontos nemzetközi fejleménye, hogy az EBESZ a tagállamok döntése alapján azonnali hatállyal megkezdi Speciális Megfigyelő Missziójának lezárását az országban.

Tovább a bejegyzésre.

Orosz-ukrán konfliktus 7: szexuális erőszak – a háború természetes velejárója?

2022.05.12. Dr. Varga Réka

A kérdésre rögtön válaszolva: nem kellene, hogy az legyen. A realitás viszont sajnos mást mutat.

Tovább a bejegyzésre.

Mire elég az európai humanitárius segítség Ukrajnában?

2022.03.29. Dr. Varga Csilla PhD

Az orosz-ukrán konfliktus miatt az utóbbi egy hónapban több, mint 6.5 millió embernek kellett lakóhelyet váltania Ukrajnán belül, illetve 3.7 millió ukrán lakos kényszerült az ország elhagyására, ahogyan ez az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adataiból kiderül. Ezek a számok azonban nyilvánvalóan napról napra emelkednek. Az UNHCR jelenleg kb. 13 millió főre teszi azokat, akik az érintett területeken rekedtek vagy a magas biztonsági kockázat, az infrastruktúra tönkretétele vagy forrás –és információhiány miatt azzal kapcsolatban, hol találhatnak megfelelő biztonsági és lakhatási feltételeket, nem tudják elhagyni lakóhelyüket.

Tovább a bejegyzésre.

Orosz-ukrán konfliktus 4: a humanitárius következmények

2022.03.18. Dr. Varga Réka

Minden háború rossz, minden háború szenvedést hoz. A konfliktusok humanitárius következményei sokszor szembe ötlők, sokszor nem. Az Ukrajnában zajló konfliktussal sincs ez másképp: naponta láthatjuk a hírekben a polgári lakosság mérhetetlen szenvedését, menekülők ezreit, kórházak, lakónegyedek lebombázását. Az Ukrajnában zajló konfliktusban már 600 körüli polgári áldozattal számolnak hivatalosan (a valódi szám ennél sokkal magasabb lehet), kb. 2,5 millió ember menekült el Ukrajnából, több millióan voltak kénytelenek lakhelyüket elhagyni. Ugyanakkor mindig félő, főleg elhúzódó konfliktusoknál, hogy a konfliktust kísérő érdeklődés alábbhagy, ráadásul a háború hosszútávú hatásaival már végképp kevesen szoktak foglalkozni.

Tovább a bejegyzésre.

A tálib rezsim kormányként való elismerése

2021.12.16. Dr. Varga Réka

2021 egyik legmeghatározóbb nemzetközi eseménye az USA Afganisztánból történő kivonulása volt. A kivonulást követően – meglepő vagy nem meglepő módon – a tálibok igen gyorsan átvették a hatalmat. Mindez több kérdést is felvetett, többek között azt is, hogy el fogja-e ismerni a többi állam a tálibokat, mint Afganisztán kormányát.

Tovább az elemzésre.