Környezet és energiapolitika

A nagy kérdés: lesz gáz vagy nem lesz gáz?

2022.04.29. Dr. Varga Csilla PhD

2022. április 27-én, e héten szerdán a Gazprom leállította a Bulgáriába és Lengyelországba történő gázszállítást, mert a két ország nem hajlandó rubelben fizetni a szállítmányokért, melyet Vlagyimir Putyin orosz elnök március végén fogalmazott meg feltételként. A rubelben történő fizetés az általuk nem oroszbarátként meghatározott országokra vonatkozik, mely többek között lefedi az EU tagállamait, az Egyesült Királyságot és az USA-t. Magyarországnak, a hivatalos nyilatkozatok alapján, egyelőre nem kell aggódnia.

Tovább az elemzésre.

És még miért fontos nekünk a klímavédelem?

2021.11.05. Dr. Máthé Réka Zsuzsánna PhD

November első hetében tartják Glasgow-ban az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. Ülését. Úgy Magyarország, mint az Európai Unió elkötelezett híve az emberi tevékenység által okozott éghajlatváltozás elleni küzdelemnek, és készek is ez ügyben lépéseket tenni. A klímakatasztrófa elkerülésén kívül az EU rövid- és középtávú céljait is remekül szolgálják a tervezett szigorú intézkedések.

Tovább az elemzésre.

Lehetetlenre nem szabad vállalkozni – uniós zöldpolitikai célok és a kisvállalkozások jövője

2020-12-17 - dr. Petri Bernadett

A római jog szerint lehetetlenre nem szabad vállalkozni. Olyan teljesítésekről szólt ez az előírás, amelyek valamilyen lehetetlen vállalást tartalmaztak, mint pl. hogy valaki „ujjával megérinti az eget” vagy „egy kentaurt ígér”. Vajon lehetetlen vállalást jelent-e az Európai Bizottság számára, hogy egy olyan kisvállalkozási stratégiával álljon elő, amely - különösen a kialakult járványügyi helyzet gazdasági következményeire tekintettel - azzal könnyíti a kkv-k helyzetét, hogy érdemben csökkenti azok adminisztratív terheit, miközben klímapolitikai és zöldpolitikai vállalásainak is megfelel?

Tovább a bejegyzésre.