Oktatás és kultúra

Európai Egyetemek: Transznacionális szövetségek és innováció

2021.07.07. Bagi Nikoletta Dóra és Miszlivetz Áron James

Mindenki számára jól ismert Emmanuel Macron francia elnök 2017-es, sorbonne-i beszéde, amelyben az általa felvázolt Európai Unió jövőjéről szólt. Többek között kitért egy, az oktatás területén fontosnak vélt célra is, miszerint a minél dinamikusabban működő Európai Unió jövőjének egyik alappillére a fiatalok, akik tanulmányaik során kulcsfontosságú szerepet kell, hogy betöltsenek a külföldi mobilitásban való részvétellel.

Tovább az elemzésre.

Az Európai Unió céljai a digitális oktatás területén - Változások és változatlanságok

2021-05-04 - Kalas Vivien

Az Európai Bizottság legújabb digitális oktatási cselekvési tervének céljai arra világítanak rá, hogy hiába foglalkoznak a témával közösségi szinten már több mint két évtizede, a problémák máig változatlanok maradtak.

Tovább az elemzésre.

Új uniós szintű oktatáspolitikai célok a 2021-2030-as időszakra

2021-02-23 - Kalas Vivien

Az oktatási miniszterek a február 19-i nem hivatalos virtuális találkozójukon megállapodtak szakpolitikai együttműködésük 2030-ig szóló stratégiai keretrendszeréről.

Tovább az elemzésre.

A tagállamok oktatási és képzési eredményei a 2020-as célok tükrében

Kalas Vivien

Az Európai Bizottság Oktatási és Képzési Figyelője minden évben áttekintést ad a tagországok oktatási rendszereinek fejlődéséről. Az idei azonban jó lehetőséget nyújt arra is, hogy egy évvel a kitűzött határidő előtt megtudjuk, hogyan haladnak a tagállamok a 2020-as célok megvalósítása felé.

Tovább a bejegyzésre.

Az európai oktatáspolitika új irányvonalai

2020-10-02 - Kalas Vivien

Az Európai Bizottság szeptember végén hozta nyilvánosságra az új digitális oktatási cselekvési tervét és az európai oktatási térség létrejöttét szolgáló intézkedésekről szóló javaslatát.

Tovább a bejegyzésre.

Tanulmányi mobilitás: tovább nő a különbség Kelet- és Nyugat-Európa között?

2020-06-29 - Kalas Vivien

Az Európai Unió keleti és nyugati fele nem csupán a történelmi múltnak köszönhetően, de gazdasági fejlettségben és életszínvonalban is különbözik egymástól. A hallgatói mobilitás lehetne az egyik eszköz ennek leküzdésére, ám a jelenleg zajló folyamatok alapján erre nem sok esély mutatkozik.

Tovább az elemzésre.

Növekedhet-e az Európai Bizottság szerepe a digitális oktatásban?

19-03-2020 - Kalas Vivien

A digitális korhoz való alkalmazkodás érdekében az Európai Unió számos programot indított az elmúlt években a különböző szakpolitikai területeken. Ennek eredményeképpen született meg a digitális oktatási cselekvési terv is, melynek aktualizálására ígéretet tett Ursula von der Leyen az európai bizottsági elnökjelölti bemutatkozó beszédében. A mostani járványhelyzet adta kihívások lehetőséget adnak arra, hogy egy minél szélesebb körű, tapasztalatra építő egyeztetési folyamat induljon el erre vonatkozóan.

Tovább a tartalomra.