V4

A visegrádi együttműködés jövője a háború árnyékában

2022.04.19. Dr. Tárnok Balázs

Az orosz-ukrán háború új lapot nyitott Európa és a világ történelmében, de jelentős kihívás elé állította a visegrádi együttműködést is. Oroszország Ukrajna ellen elkövetett agressziója soha nem látott töréspontot eredményezett Magyarország és térségi partnerei, elsősorban Lengyelország között, ez pedig Magyarország európai pozícióját is jelentősen befolyásolja. Az új magyar kormányra váró egyik legnagyobb kihívás a térségi szövetség helyreállítása lesz, amihez azonban elengedhetetlennek tűnik a külpolitikai irányvonal, illetve az ezzel kapcsolatos kormányzati kommunikáció bizonyos szintű újragondolása.

Tovább a bejegyzésre.

Az orosz-ukrán konfliktus hatása a visegrádi együttműködésre

2022.02.28. Dr. Tárnok Balázs

2021. február 24-én az orosz csapatok támadást indítottak Ukrajna ellen. A legrosszabb forgatókönyv érvényesült, a teljeskörű katonai invázió. Az EU külügyminiszterei átfogó szankciós csomagot fogadtak el Oroszországgal szemben. A konfliktusnak a kelet-közép-európai régió politikájára, illetve a visegrádi együttműködésre is jelentős hatással van. Milyen álláspontot képviseltek az egyes V4 államok a konfliktus eszkalálódása során, hogyan érinti a háború a visegrádi országokat és miként van ez hatással a térségi együttműködésre?

Tovább a bejegyzésre.

Veszélyt jelent-e a V4 egységére az új cseh kormány?

2022.01.25. Dr. Tárnok Balázs

2022. január 13-án a cseh parlament alsóháza bizalmat szavazott Petr Fiala koalíciós kormányának. Az ötpárti jobbközép koalíció képviselőinek eddigi külpolitikai megnyilatkozásai alapján a júliustól az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét ellátó új cseh kormány várhatóan nagyobb figyelmet szentel majd a nyugat-európai kapcsolatok mélyítésére és az európai politikai fősodorhoz való közeledésre, ezzel párhuzamosan pedig a V4 csoporttól való távolságtartás várható Prága részéről. Ez azonban azt jelenti, hogy a Fiala kormány tevékenyen fellép majd a visegrádi szövetséggel szemben.

Tovább a bejegyzésre.

Magyar-szlovák feszültségek és a V4 egységének megőrzése

2021.10.18. - Dr. Tárnok Balázs

Bár az elmúlt időszakban több kényes kérdés terheli a visegrádi együttműködést, Magyarország számára különösen fontos a V4 stabilitása. 2021. október 5-én Szijjártó Péter külügyminiszter Pozsonyban tárgyalt szlovák kollégájával, Ivan Korčokkal. Míg Magyarország stratégiája a kényes kérdések háttérbe, illetve az együttműködést erősítő kérdések előtérbe helyezése, addig a szlovák külügyminiszter keményen fellépett Magyarországnak a felvidéki magyarok részére nyújtott támogatási rendszerével szemben. Felmerül a kérdés, hogy valóban érdeke-e a szlovák külügynek a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzése, vagy a szlovák kormány – kihasználva a magyar fél együttműködés elmélyítése iránt tanúsított erős elköteleződését – Magyarország felvidéki magyarokat érintő érdekérvényesítő képességeit igyekszik korlátozni?

Tovább az elemzésre.

Visegrád 30: intézményesül a V4?

15.02.2021 - Nagy Dénes András

1991. február 15-én a Visegrádi Nyilatkozat aláírása útján megalakult a Visegrádi Együttműködés. 30 év távlatában e térségi együttműködés révén Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia szövetsége, azaz a Visegrádi Négyek (V4) ma Közép-Európa meghatározó térségi szervezetét képezik az Európai Uniónkban. Készülvén a V4 július 1-jén kezdődő magyar elnökségére, érdemes kiértékelni az elmúlt 30 év eredményeit, s elgondolkozni azon, hogy a 21. század kihívásaira válaszul mi lehet a V4-ek jövője az európai uniós térben.

Tovább a bejegyzésre.

 Milyen hatással lesz az új szlovák kormány a V4-es együttműködésre?

19-03-2020 - dr. Tárnok Balázs

Pénteken, 2020. március 20-án kerül sor az új szlovák parlament alakuló ülésére, az új kormányt pedig szombaton nevezi ki Zuzana Čaputová államfő. Mint ismeretes, 2020. február 29-én parlamenti választásokat tartottak Szlovákiában, amelyet Igor Matovič pártja, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) nagy előnnyel megnyert. Az előzetes tárgyalások alapján a baloldali Smer vezette „maffiakormányt” várhatóan egy négypárti jobbközép kormánykoalíció váltja, azonban kérdéses, hogy milyen hatással lesz ez a kormányváltás a visegrádi együttműködésre.

Tovább a bejegyzésre.