V4

Magyar-szlovák feszültségek és a V4 egységének megőrzése

2021.10.18. - Dr. Tárnok Balázs

Bár az elmúlt időszakban több kényes kérdés terheli a visegrádi együttműködést, Magyarország számára különösen fontos a V4 stabilitása. 2021. október 5-én Szijjártó Péter külügyminiszter Pozsonyban tárgyalt szlovák kollégájával, Ivan Korčokkal. Míg Magyarország stratégiája a kényes kérdések háttérbe, illetve az együttműködést erősítő kérdések előtérbe helyezése, addig a szlovák külügyminiszter keményen fellépett Magyarországnak a felvidéki magyarok részére nyújtott támogatási rendszerével szemben. Felmerül a kérdés, hogy valóban érdeke-e a szlovák külügynek a kétoldalú kapcsolatok szorosabbra fűzése, vagy a szlovák kormány – kihasználva a magyar fél együttműködés elmélyítése iránt tanúsított erős elköteleződését – Magyarország felvidéki magyarokat érintő érdekérvényesítő képességeit igyekszik korlátozni?

Tovább az elemzésre.

Visegrád 30: intézményesül a V4?

15.02.2021 - Nagy Dénes András

1991. február 15-én a Visegrádi Nyilatkozat aláírása útján megalakult a Visegrádi Együttműködés. 30 év távlatában e térségi együttműködés révén Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia szövetsége, azaz a Visegrádi Négyek (V4) ma Közép-Európa meghatározó térségi szervezetét képezik az Európai Uniónkban. Készülvén a V4 július 1-jén kezdődő magyar elnökségére, érdemes kiértékelni az elmúlt 30 év eredményeit, s elgondolkozni azon, hogy a 21. század kihívásaira válaszul mi lehet a V4-ek jövője az európai uniós térben.

Tovább a bejegyzésre.

 Milyen hatással lesz az új szlovák kormány a V4-es együttműködésre?

19-03-2020 - dr. Tárnok Balázs

Pénteken, 2020. március 20-án kerül sor az új szlovák parlament alakuló ülésére, az új kormányt pedig szombaton nevezi ki Zuzana Čaputová államfő. Mint ismeretes, 2020. február 29-én parlamenti választásokat tartottak Szlovákiában, amelyet Igor Matovič pártja, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) nagy előnnyel megnyert. Az előzetes tárgyalások alapján a baloldali Smer vezette „maffiakormányt” várhatóan egy négypárti jobbközép kormánykoalíció váltja, azonban kérdéses, hogy milyen hatással lesz ez a kormányváltás a visegrádi együttműködésre.

Tovább a bejegyzésre.