Az olasz választásokról

Az olaszországi tartományi választások eredményeiből hosszú távú következtetést nem lehet levonni, a pillanatnyi erőviszonyokat viszont jól tükrözi.

Noha hivatalos végeredményei még nincsenek sem az olasz népszavazásnak, sem a tartományi választásoknak, a részadatokból mégis következtetni lehet a kimenetelükre.

A várakozásoknak megfelelően az olaszországi referendumon az “igen” szavazatok kerültek többségbe, a polgároknak megközelítőleg hetven százaléka támogatta, hogy csökkentsék a parlament létszámát. A döntéssel a törvényhozás két kamarája a jelenlegi 945 fősről 600 tagúvá válik, mely hosszabb távon hatást gyakorolhat akár a pártrendszerre, akár a választási rendszerre. Az eredményt a kormánykoalíció mindkét pártja, a Demokrata Párt és a kezdeményezés legfőbb támogatója, az Öt Csillag Mozgalom is üdvözölte. Utóbbi szervezet tagjai kiemelték, hogy a népszavazás sikere megmutatta, hogy pártjuk továbbra jelentékeny szereplője az olasz belpolitikai életnek.

Az Öt Csillag Mozgalom támogatottságát a tartományi választások eredményei nem támasztották alá. A referendummal egy időben Olaszország hét régiójában járultak a szavazófülkékhez a választópolgárok, melyek közül a legkisebb tétje a nemzetiségi Alto Adigében (Dél-Tirolban) rendezett szavazásnak volt. A másik hat régió esetében a voksolás után a Demokrata Párt és a jobbközép politikai erők örülhettek. Veneto, Liguria és Marche tartományban az Északi Liga vezette jobboldali koalíció pártjai tudtak győzedelmeskedni, Toszkána, Campania és Puglia régióban pedig a baloldali Demokrata Párt jelöltjei kapták a legtöbb szavazatot. A választások vesztese az Öt Csillag Mozgalom lett, a szervezet ugyanis valamennyi tartományban elenyésző mértékű támogatottságot szerzett, legjobb eredménye is éppen, hogy csak meghaladta a tíz százalékot.

A vasárnapi és hétfői szavazást követően Olaszország húsz régiójából tizenötnek az élén jobboldali párthoz tartozó elnök áll. A tartományi vezetés és a szövetségi kormány ugyanakkor teljes mértékben elkülönül egymástól, így a baloldali végrehajtó hatalomra közvetlen hatást nem gyakorol ez az eredmény, a következő parlamenti választásig pedig még sok idő van ahhoz - előreláthatóan 2023-ban lesz -, hogy messzemenő következtetést vonhassunk le annak eredményére vonatkozóan, néhány dolgot azonban mégis megállapíthatunk a jelenlegi politikai erőviszonyokkal kapcsolatban.

Az Öt Csillag Mozgalom számára, kommunikációjával szemben, kudarcosnak bizonyult az elmúlt két nap. A tartományokban szinte teljesen megszűnt a szavazóbázisa, és igaz ugyan, hogy a népszavazáson a polgárok a parlament létszámcsökkentése mellett döntöttek - mely ügyet elsősorban ez a párt tűzte zászlajára - arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy az “igen”-eket valamennyi jelentősebb politikai erő támogatta, következésképpen egyáltalán nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a hetven százalékos támogatottság az Öt Csillag Mozgalom népszerűségét mutatja.

A toszkán eredmény pedig intő jel a baloldal számára. Noha a fellegváruknak számító régióban ezúttal is a Demokrata Párt jelöltje nyert, a jobbközép koalíció által támogatott politikus negyven százalékot meghaladó eredményt ért el, amely kimagasló aránynak bizonyul az előző évek választásaihoz képest, amikor is húsz-harminc százalékot sikerült csak elérniük a jobboldal jelöltjeinek.

Bár a törvényhozási választás még messze van, most azonban úgy tűnik, hogy a baloldalnak változtatnia kell politikáján, ha ismét nyerni akar, mert jelenleg a jobboldal rendelkezik nagyobb népszerűséggel Olaszországban.

2020.09.22. Kalas Vivien

Kép: Rai.it