Az Európai Parlament erejének változása

A nyár folyamán az Európai Parlament a költségvetési tervezet vétózásától sem riadt volna vissza. Az elmúlt hetek alatt a Tanács és a Parlament közötti ellentét a múlt héten csúcsosodott, amikor a képviselők szerint a Tanács a Parlament kéréseit illetően szándékosan terjesztett elő téves tájékoztatást. Jelenleg már úgy tűnik, hogy az Európai Parlament egységes fellépésre sem képes.

A járványhelyzet első hulláma által súlyosan érintett déli tagállamok, mint Olaszország, Spanyolország és Portugália egyes részein ismét szigorú korlátozásokat kellett bevezetni. Az újabb ilyen jellegű intézkedések az év elején tapasztalt hatalmas gazdasági visszaesést súlyosbítják. Így ezek a tagállamok fokozottan érdekeltek az EU új többéves költségvetési keretének késedelem nélküli elfogadásában.

Mindez az európai parlamenti képviselőket is befolyásolja, hiszen az idő sürgető voltát ők is egyre inkább érzik. Egyrészt Sassoli elnök bejelentésében ugyan hangsúlyozta az egységes fellépést, ugyanakkor kiemelte, hogy a Parlament tudatában van annak, hogy mennyire fontos mielőbb segítséget nyújtani az uniós állampolgároknak. Másrészt, ugyancsak a rövid határidők miatt, a képviselők egyre inkább érzik a tagállami kormányok nyomását. Több európai szereplő, köztük Macron elnök is úgy véli,  hogy a júliusi Európai Tanács ülésén egyeztetett keretösszeget módosítani, valamint egy új keretösszegben megegyezni már lehetetlen lenne.

Ennek megfelelően, az Európai Parlamenten belül is egyre élesebben lehet érezni ezeket a törésvonalakat. A legszembetűnőbb változást leginkább az Európai Szocialisták Pártjában lehet látni. A válság által legsúlyosabban érintett déli államok szocialista képviselői a tagállamaik kormányának nyomására sürgetik a megegyezést és ennek érdekében nagyobb kedvezményeket hajlandóak tenni. Így a spanyolországi Iratxe Garcia Perez, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének elnöke pénteki nyilatkozatában egyértelművé tette, hogy egy mielőbbi megegyezésben érdekelt. Szembetűnő, hogy nyilatkozatában már nem utal a 39 milliárd eurós többletre, amelyhez a Parlament mindeddig ragaszkodott, ugyanakkor továbbra is a jogállamisághoz kötné az uniós kifizetéseket.

A legsúlyosabban értintett tagállamok európai parlamenti képviselői egyrészt tagállamuk kormányának nyomására, másrészt saját szavazóik „büntető szavazatától” tartva egyre inkább érdekeltek egy gyors megállapodásban. Az Európai Parlament eredetileg egységes fellépése ezen a területen egyre inkább gyengülni látszik, és úgy tűnik, hogy ismét a tagállami érdekek kerülnek előtérbe.

2020-10-21 Máthé Réka Zsuzsánna

Kép: Európai Parlament