Brexit a felsőoktatásban II.: Az Erasmus rendszerből is kilép Nagy-Britannia

A Karácsonykor megszületett Brexit-megállapodás értelmében 2021. január 1-jétől az Egyesült Királyság az Európai Unió mellett, az Erasmus programtól is búcsúzik.

Mint a kontinens ‘felsőoktatási gazdaságának’ nettó befizetője, Nagy-Britannia nem kíván az 54 országon átívelő ösztöndíjprogram részese maradni, helyette egy saját alternatíva létrehozását tűzte ki célul - fogalmazott Boris Johnson.

Az 1987-ben alapított Erasmus program célja, hogy a uniós felsőoktatási intézmények hallgatói egy szemeszter vagy egy tanév erejéig külföldön tanulhassanak. Az Európai Unió tagállamai mellett már további 27 ország csatlakozott a kezdeményezéshez, így Svájc, Izrael és Norvégia is. Az ösztöndíjprogram finanszírozására a résztvevő országok és oktatási intézmények biztosítják a forrásokat.

Ennek az anyagi hozzájárulásnak a rá kiszabott részét sokallta az Unióból kilépő brit fél. Boris Johnson elégedetlensége azzal magyarázható, hogy az Erasmus program mint minőségi, úgy mennyiségi szempontból sem előnyös az Egyesült Királyság számára. A mennyiségi deficitet jól illusztrálják a 2017-es adatok: az adott évben kiutazott 16 561 brit diák helyére nem kevesebb, mint 31 727 uniós hallgató érkezett. Ezt a 1:2 aránypárt tovább rontja a minőségi tényező, miszerint az Egyesült Királyság felsőoktatási intézményei átlagosan, a kontinens legtöbb országánál jóval magasabb minőséget képviselnek.

Az átmeneti időszak rohamosan közeledő végére való tekintettel, a hozzájárulás mértékéről szóló vitákat egy huszárvágással oldották meg a tárgyaló felek. A Brexit-megállapodás értelmében azok a programok amik már megkezdődtek, vagy amelyeknek már a finanszírozása megkezdődött nem fognak megszakadni, azonban új Erasmus pályázatot az Egyesült Királyságból, vagy annak egyetemeire nem lehet kezdeményezni. Mintegy emlékeztetőül a miniszterelnök figyelmeztette azokat a diákokat és vendégelőadókat, akik a már megkezdett programokban vesznek részt, hogy a 2021 második felében esedékes utakat már csak az új vízumeljárás betartásával tehetik majd meg. Arról, hogy ez milyen jellegű bürokratikus nehézségekkel és mekkora mértékű költségekkel járhat a Brexit a felsőoktatásban: Csak úrifiúk szerezhetnek majd brit diplomát? című cikkben olvashatnak.

Boris Johnson mindemellett biztosította a brit hallgatókat, hogy a külföldi tanulmányutak és a csereprogramok nem fognak megszűnni. A brit kormány elhivatott a mellett, hogy ezeket a lehetőségeket egy, az Erasmus program mintájára felépített, saját ösztöndíjrendszer keretein belül tegye lehetővé. Az angol matematikus és kódtörőről elnevezett Turing programról azonban egyelőre nagyon keveset lehet tudni. A miniszterelnök egyedül annyit szegezett le, hogy az ösztöndíjrendszer nem lesz exkluzív az európai felsőoktatási intézményekre.

További információ híján arra, hogy ez a változás az európai diákok számára mit jelenthet csak következtetni lehet, de a kormányfő beszédében  “csereprogramokról” is beszélt, így várhatóan nem egy egyoldalú, csak a brit diákoknak szóló rendszerben gondolkodnak.

2020.12.29. Pongrácz Bálint

Kép: Euractiv