Magyar-lengyel polgári kezdeményezés jelentheti a megoldást a brit felsőoktatás elszigetelődésére?

A Brexit egy sajnálatos velejárója a dráguló tandíjak és a diákvízumkötelezettség mellett az Egyesült-Királyság kilépése az Erasmus+ ösztöndíjprogramból.  

A brit felsőoktatás ilyen jellegű, teljes elszigetelődése egyet jelent azzal, hogy a teljes képzés mellett a részképzés lehetősége is csak egy nagyon szűk, anyagilag kiemelkedően jól szituált rétegnek érhető el. Ezt a vagyoni privilégiumot orvosolandó, az Egyesült Királyságban tanuló magyar diákok közösségeit összefogó Hungarian Youth Association (HYA) támogatásával, a brit egyetemek lengyel hallgatóinak érdekképviselete a Federation of Polish Students Societies in the UK elindította a Save EU Students kampányt.

A diákszervezetek egy olyan, az Erasmus+-hoz hasonló kétoldalú EU-EK cserediákprogramot javasolnak, amelynek keretein belül egy EU-s pénzalap fedezné a diákok drágult egy-két szemeszteres tandíját (ez négy-tízmillió forintra, egyes szakok esetében akár tizenötmillió forintra ugrott a Brexit után), megélhetési költségét, egészségbiztosítási hozzájárulását (megközelítőleg 190 ezer forint) valamint a diákvízum árát (hozzávetőleg 140 ezer forint).  A kezdeményezés ilyen módon újra széles körben elérhetővé tenné a brit egyetemek részképzéseit, ezzel kiegészítve az olyan kormányzati ösztöndíjakat, mint a Stipendium Peregrinum, amelyek exkluzívak a teljes képzésben résztvevők számára. 

A kampányt az Európai Parlamentben a Brexit-tárgyalások polgárjogi és ezáltal diákjogi európai parlamenti jelentéstevője az RMDSZ-es Vincze Loránt vette pártfogásába. A Néppárti képviselő javaslatára a Save EU Students szervezői egy petíciót nyújtanak be az EP-nek, ami többségi állásfoglalás útján továbbküldheti az Európai Unió Tanácsának valamint az Európai Bizottságnak. Ugyan a kérdés pártpolitikától és képviselőcsoporti politikától független, még korai lenne a támogatottságáról messzemenő következtetéseket levonni. A bizonytalanságot erősíti, hogy a 2020-as ‘Átmeneti időszak’ alatt az Egyesült Királyság Erasmus+ tagságának meghosszabbításáról már folytak tárgyalások, eredménytelenül.

Az Egyesült Királyságban az Erasmus+ keretein belül tanuló magyar diákok számáról nincs adat, azonban uniós szinten a 2017/’18-as tanévben több mint 31 ezer diák tanult különféle brit felsőoktatási intézményben. Fontos szempont, hogy nem csak ezek a diákok profitáltak az EU-s cserediákprogramból. Korábban a brit egyetemek 6 százalékát adták az uniós hallgatók - ideértve a rész- és teljes képzésben résztvevőket -, akiket a professzorok örömmel fogadtak és a diverz látásmódjuk valamint hátterük miatt kiemelkedő diákoknak tartottak. Továbbá nemzeti érdekünk is, hogy minél több magyar hallgató tanulhasson a kontinens legkiemelkedőbb felsőoktatási rendszerében és az ott megszerzett tudását hazahozva, a magyar akadémiai életben valamint munkaerőpiacon kamatoztassa.

A lengyel-magyar diákszervezeteken alapuló Save EU Students kampány egy ékes példája a nemzetközi polgári együtműködésnek, valamint az olyan polgári EU stratégiának ami a kormányzati megoldásokat kiegészítve törekszik előre mozdítani a nemzeti érdekeket.

 

2021. 02. 26. Pongrácz Bálint

Kép: British Council