Pénteken ér véget a COP26

A majdnem két hete tartó COP26 klímakonferencia két nap múlva ér véget Glasgowban. 

Az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli, az uniós küldöttséget pedig Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint az EU Tanácsának szlovén soros elnöksége képviseletében Janez Janša szlovén miniszterelnök vezeti. Sokaknak viszont nem az szembetűnő, hogy ki vett részt a konferencián, hanem hogy ki nem. Kína, Oroszország, Brazília és Törökország vezetőinek hiánya és a mögötte meghúzódó okok találgatásra adtak okot a közvélemény szemében. Putyin ugyan részt vett volna a konferencián online, csakhogy a Kreml szóvivőjének nyilatkozata alapján erre nem biztosítottak lehetőséget Glasgowban. 

Már a konferencia szervezése során felmerült a kérdés, hogy miért nem lehet online megrendezni az eseményt, azonban a különböző időzónák okozta nehézségek mellett sokan azzal érveltek, hogy a személyes tárgyalások, valamint a rendezvény utáni informális beszélgetések pszichológiai tényezőit is figyelembe kell venni és ezek nem vihetők át az online térbe egy kattintással. 

Mindazonáltal tény, hogy bejárta a sajtót több kép is a glasgowi Prestwick repülőtérről, amint számtalan magángép sorakozik a kifutón. Mint ismert, a globális felmelegedés egyik fő oka pedig a légi forgalom, ami a szén-dioxid-szennyezés komoly hányadáért felelős. A világ vezetői mindezt figyelmen kívül hagyva mintegy 400 magánrepülővel érkeztek meg az eseményre. A magángépeken kívül több olyan teherszállító repülőgép is érkezett Skóciába, melyek helikoptereket és gépkocsikat szállítottak a vezetők fuvarozása céljából. 

A tervezett intézkedésekről és a klímavédelem fontosságáról korábban írtunk már. Az első hét után már eldőltek a legfontosabb kérdések, többek között az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatban is, azonban tény, hogy majd csak a konferencia után, hosszútávon fog kiderülni, hogy az országok mennyiben tudják és hajlandóak betartani a konferencián tett ígéreteket. 

Greta Thunberg, az egyik legismertebb klímaaktivista szerint, aki ugyan nem szólalt fel a konferencián, de szintén Glasgowban van „Ez a COP26 olyan, mint a korábbi klímacsúcsok, amik sehová sem vezettek”. Thunberg szerint a klímakonferencia csupán egy PR esemény lett, melyen nagyon szép ígéreteket tesznek az országok, azonban zárt ajtók mögött még mindig nem akarnak semmilyen drasztikus változást bevezetni. Johan Rockstrom, a Potsdami Klímahatás Kutatóintézetének igazgatója viszont, bevallása szerint nagyon alacsony elvárásokkal érkezett a COP-ra, melyeket túlszárnyaltak a konferencián eddig tapasztaltak.

2021.11.10. Schmidt Laura

Kép: pixabay.com