„A szeretet nem árt”

Az elkövetés brutalitása miatt nagy port kavart idén februárban az a kemecsei ügy, mely során egy nő elvesztette a látását mindkét szemére miután súlyosan bántalmazta őt az élettársa. Sajnos azonban korántsem olyan ritkák ezek az esetek, mint gondolnánk.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége nyilvánosságra hozott 2014-ben egy tanulmányt, melynek reprezentatív kutatási adatai szerint Magyarországon élete során minden ötödik nő szenved el testi vagy szexuális erőszakot partnere részéről. Azonban fontos azt is szem előtt tartani, hogy a világjárvány kitörése óta számos országban, többek között Magyarországon is, nőtt a kapcsolaton belüli erőszak miatt segítséget kérők száma.

2019-ben egy újabb kutatást végzett az Ügynökség a témában, mely ugyan nem reprezentatív, azonban a 2014-es tanulmány eredményeivel együtt nézve számos hiányosságra hívja fel a szakemberek figyelmét. A hiányosságok mind oda vezethetők vissza, hogy a hatóságok és a segítő szervezetek még mindig nem reagálnak megfelelően a nők ellen elkövetett erőszakok esetében. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kapcsolati erőszak esetében óriási a látencia, az esetek döntő többsége el sem jut a hatóságokhoz, illetve sok áldozat visszavonja a feljelentést különböző okokból kifolyólag (akár érzelmi, akár anyagi függés is állhat a háttérben).

Az Ökumenikus Segélyszervezet a verbális erőszak ellen fellépve indított kampányt, „A szeretet nem árt” címmel. Több kisfilm bemutatására készülnek, népszerű színészek bevonásával, melyek közül az első már elérhető a szervezet honlapján. A filmek valós áldozatok elbeszélései alapján születtek és a különböző bántalmazási formák bemutatása mellett természetesen az érintettek számára elérhető lehetőségekről is tájékoztatást nyújt. A honlapon lehetőség van online és anonim tanácsadásra is.

Ezeknek a figyelemfelhívó kampányoknak a létjogosultsága nem megkérdőjelezhető, hiszen 2020-ban a kapcsolati erőszak bűncselekmények 89 százalékában nő volt az áldozat és 88 százalékkal több (472 és 251) ilyen bűncselekmény történt, mint az előző évben, mely növekedésnek a 86 százalékát a nők elleni erőszak teszi ki.

2022.02.18. Schmidt Laura

Kép: pixabay.com