Igazságos Átmenet az EU-n túl is

Még 2022 februárjában hirdették meg az EU-Afrika csúcstalálkozó keretében a zöld átállást is előtérbe helyező „Global Gateway” befektetési csomagot, amely együttműködéshez most az Amerikai Egyesült Államok is csatlakozott.

A „Global Gateway” az Európai Unió által életre hívott beruházási stratégia, amelynek keretében 2021 és 2027 között az EU intézményei és tagállamai maximum 300 milliárd euró összegű, a fenntarthatóságot és a párizsi klímacélokat egyaránt ösztönző beruházást valósítanak meg a partnerországokban globális szinten. Ennek égisze alatt 2022 elején az EU-Afrika csúcstalálkozó keretében a felek életre hívtak egy 150 milliárd euró keretösszegű, köz- és magánbefektetéseket célzó csomagot, amelyben az energiaágazat zöld átállását, a digitalizáció megvalósítását, a munkahelyteremtést, az egészségügyi rendszer megszilárdítását, valamint az oktatás fejlesztését tűzték ki célul. Az európai uniós Igazságos Átmenet megvalósításához hasonló együttműködés erősítéséhez csatlakozott október közepén egy másik globális szereplő, az Amerikai Egyesült Államok kormánya és számos amerikai köz- és magánszféra-beli partner.

Mint ahogy már korábban beszámoltunk a befektetési csomag fenntartható energiaforrásokra vonatkozó területeiről, a „Global Gateway” kiemelten a megújuló energia és a tiszta hidrogén energiamixben való felhasználását kívánja előmozdítani. A szóban forgó multilaterális nemzetközi együttműködés ehhez kapcsolódóan konkrét javaslatokat is tesz. Az EU-USA egyetértési megállapodás szerint a térség infrastrukturális hiányosságaiból fakadóan elsőként például a közintézmények, vidéki háztartások villamosítását, illetve a távvezeték-fejlesztést kell megoldani; utóbbi esetében háromezer milliárd dollár értékű támogatást bocsátanak rendelkezésre egy ötezer kilométer hosszú infrastruktúra kialakítása érdekében. Ezek megvalósulása esetén létrejöhet egy integrált rendszer, amely által csökkenthető az energiaszegénység, valamint növelhető a zöld energetikai átállás az egyes területeken. További kiemelt célként jelenik meg a nők energiaágazatban történő szerepvállalásának növelése, valamint a technikai segítségnyújtás, a kutatás-fejlesztés termékek és eredmények továbbítása és adaptálása.

Afrika alapvetően a megújuló energiaforrások aranybányája is lehetne, amennyiben képes lenne kiaknázni az ott rejlő lehetőségeket. Az infrastruktúra hiánya nemcsak a károsanyagkibocsátást növeli, hanem a kontinens lakóinak energiához való hozzáférését is korlátozza. Ezért van szükség befektetőkre kifejezetten a szubszaharai térségben, akik saját (például gazdasági és geopolitikai) érdekeik mellett a fekete kontinens életszínvonalát is növelhetik.

2022.10.19. Tóth Bettina

Kép: southafrica.hss.de