Az EUstrat kutatók júliusi nyári egyetemi megjelenései

A július jellemzően a nyári egyetemek időszaka. A hónap folyamán kutatóintézetünk több munkatársa is előadást tartott, illetve beszélgetést vezetett több Kárpát-medencei nyári egyetemen, valamint szervezetten voltunk jelen a 32. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborban, ahol két panelbeszélgetést is szerveztünk. Az alábbiakban ezekről a megjelenésekről nyújtunk rövid tájékoztatót.

A nyári szabadegyetemek időszaka a Kárpát-medencei Szakkollégiumok Találkozóján vette kezdetét, Budapesten. A Protestáns Felsőoktatási Szakkollégiumban szervezett eseményen intézetünk megbízott vezetője, Tárnok Balázs moderált egy beszélgetést, amelyen részt vett Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, valamint Szabó Tibor, Martonvásár polgármestere, a Határon Túli Magyarok Hivatalának korábbi elnöke. A téma a Kárpát-medencei magyarság helyzete volt a rendszerváltozás után, valamint a jelenlegi legnagyobb nemzetpolitikai kihívások.

A nyári egyetemi részvételek sora a felvidéki Martoson folytatódott, ahol az Esterházy Akadémia és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet közös szervezésében valósult meg az Esterházy Közéleti Tábor. Tárnok Balázs a „Kisebbségvédelem a biztonságpolitika árnyékában” c. panelbeszélgetésen vett részt, ahol Dobsa Istvánnal (MCC), Rákóczi Krisztián (NPKI) moderálásában, a nemzetközi kisebbségvédelem aktualitásait, valamint a kárpátaljai magyarság helyzetét és az ukrán kisebbségpolitikát vitatták meg.

Július 12-én Tárnok Balázs előadást tartott a Kisebbségi Jogvédő Intézet és Nemzetpolitikai Kutatóintézet által közösen megszervezett Kisebbségvédelem Európában nyári egyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán. Az előadás témája az ukrán kisebbségpolitika és a kárpátaljai magyarság nyelvi jogi helyzete volt. A nyári táborban felvidéki, erdélyi, vajdasági, kárpátaljai és magyarországi fiatalok, joghallgatók, más társadalomtudományi képzések hallgatói, pályakezdő szakemberek és kutatók vettek részt, akiket érdekel a határon túli magyarok jog- és érdekvédelme.

Egy nappal később újra Felvidék következett, ezúttal a szlovákiai magyar fiatalok legnagyobb nyári rendezvénye, a Gombaszögi Nyári Tábor. Tárnok Balázs moderálta a Kisebbségi Jogvédő Intézet által szervezett „Jog, védelem, jogvédelem? A felvidéki magyarság jogérvényesítése” c. panelbeszélgetést, amelyen részt vett Gyeney Laura egyetemi docens, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója, Szemesi Sándor alkotmánybírósági főtanácsadó, Nagy Dávid ügyvéd (Nagy&Nagy Ügyvédi Iroda), valamint Kállay András, a Pro Civis Polgári Társulás irodavezetője.

A következő héten intézetünk több kutatója Tusnádfürdőre, a 32. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborba utazott. Az idei Tusványos volt az első, ahol kutatóintézetünk szervezetten vett részt, július 20-án két panelbeszélgetést is szerveztünk.

A Lőrincz Csaba sátorban „Az egyetemek szerepe a területfejlesztésben” c. beszélgetést szerveztük, amelyen részt vett Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, intézetünk tudományos főmunkatársa, Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, Hegedüs Csilla, európai alapok minisztériumának korábbi államtitkára, az EUstrat kutatója, Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, valamint Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora és a Magyar Rektori Konferencia elnökségi tagja. A beszélgetést Pató Viktória Lilla, intézetünk kutatója moderálta. A teljes beszélgetés visszanézhető itt, az eseményről beszámoló pedig itt olvasható.

Ugyanezen a napon a Bornemissza Anna sátorban szerveztük a „Fejlesztéspolitikai lehetőségek a magyar uniós elnökség fényében határon innen és túl” c. beszélgetést, amelyen Navracsics Tibor és Hegedüs Csilla mellett részt vett Petri Bernadett, intézetünk kutatója és a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda igazgatója, valamint Balog Ádám, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. A beszélgetést Tárnok Balázs, az Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetője moderálta. Bővebb információ a beszélgetésről itt található.

Másnap a Bethlen Gábor sátorban Tárnok Balázs moderálta a „Jog, védelem, jogvédelem? A határon túli magyarság jogérvényesítése” c. beszélgetést, amelyen részt vett Gál Kinga európai parlamenti képviselő, Gyeney Laura, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója, Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója, Fiala-Butora János, az ELKH TK Jogtudományi Intézet tudományos főmunkatársa és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának jogásza, valamint Bethlendi András, az Advocacy Group for Freedom of Identity elnöke.

Július 24-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen került megrendezésre a new yorki székhelyű Hungarian Human Rights Foundation (HHRF) szervezésében az idei Human Rights Workshop, ahol Tárnok Balázs a szlovákiai magyarok kisebbségi jogi helyzetéről, valamint a Benes-dekrétumok szlovákiai alkalmazásáról tartott angol nyelvű előadást.


Címkék: Nyári egyetem