Hogyan veszítette el Írország a kereskedelempolitikai tárcát?

Írország, eleget téve a Bizottság elnöke kérésének, valóban felgyorsította Phil Hogan utódja megtalálásának folyamatát. Rövid időn belül jelölt két jelöltet – a kérésnek megfelelően egy nőt és egy férfit -, akiknek az lett volna a feladatuk, hogy nem csak személyükben pótolják az előző ír biztost, de veszélybe került tárcáját is tartsák meg. Ez utóbbi most már biztosan nem sikerült.

Mairead McGuinness és Andrew McDowell között kellett választania Ursula von der Leyennek, amikor a leköszönő Phil Hogan utódjának kijelöléséről döntött. Két rendkívül eltérő előéletű és hátterű embert állított Írország az őt megillető biztosi posztra. Minden különbözőség mellett azonban közös tulajdonságuk volt, hogy a saját területükön olyan figyelemreméltó teljesítményt mutattak fel már eddigi pályafutásuk során is, ami alkalmassá tette őket arra, hogy az uniós kereskedelempolitika élén folytassák karrierjüket. Mindketten jól ismerték már Európát, noha más-más területen fejtették ki eddig tevékenységüket.

Mairead McGuinness tizenhat éve tagja az Európai Parlamentnek, és 2014 óta annak alelnöke. Igazi pártpolitikus, aki a lemondott biztos, Phil Hogan pártjának, a mostani nagykoalíciós kabinetben a kisebbik kormánypártot alkotó Fine Gaelnek meghatározó politikusa. Tekintettel arra, hogy pártja az Európai Néppárt tagja, így jelölése nem jelent veszélyt a Bizottságon belüli politikai erőviszonyokra. Közel két évtizedes képviselői pályafutása rendkívül kedvező előfeltétel a nemsokára következő európai parlamenti meghallgatáshoz. Női politikus lévén pedig egészen biztos, hogy az Európai Parlament fontos gesztusként fogja értékelni jelölését, hiszen ezzel a Bizottság elnöke azt is jelzi, hogy komolyan veszi a testületnek jelölésekor tett – és azóta még nem teljesített – ígéretét a Bizottságon belüli egyenlő nemi képviselet megteremtésére.

Jelölése így könnyű parlamenti meghallgatást ígér, sőt, McGuinness jelölésével von der Leyen az eddigieknél erősebb politikai támogatást is szerezhet a képviselőktől, ami most különösen fontos lehet. A többéves pénzügyi keretterv Európai Tanács általi módosítása ugyanis az Európai Parlament komoly tiltakozását, és az Európai Bizottsággal fennálló kapcsolatának megrendülését is előidézte. Most ezt a kapcsolatot javíthatja meg biztosjelölti javaslatával a Bizottság elnöke.

McGuinness jelölése azonban nemcsak előnyökkel járt. Az amúgy sikeres európai parlamenti képviselő ugyanis eddigi pályafutása során nem mutatott túl sok érdeklődést a kereskedelempolitikai kérdések iránt. Ebből adódóan, míg pártpolitikai szempontból választása ideális volt, szakpolitikailag már Írország által történő jelölése is problémákat vetett fel.

Talán ezt a hiányosságot próbálta orvosolni Írország a másik, férfi jelölttel. Andrew McDowell ugyanis kifejezetten a szakpolitika szempontjából számított erős választásnak, akinek azonban szinte teljes egészében hiányzott a pártpolitikai háttere. Enda Kenny miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadójaként, majd pedig az Európai Beruházási Bank alelnökeként beleláthatott a nemzetközi gazdasági és kereskedelmi folyamatokba is, politikai pozíciót azonban sohasem töltött be. Éppen ezért kezdettől fogva sokan éltek azzal a gyanúperrel, hogy McDowell jelölése valójában csak formális volt, a zászló kezdettől fogva McGuinness-nek állt.

Valóban, mint kedden kiderült, a papírforma érvényesült. Von der Leyen a szakértő férfi helyett a politikus nőt választotta. Ezzel a döntésével ő nem járt rosszul: közelebb került a nemi egyensúly megteremtéséhez a Bizottságon belül, és ezzel egy fontos ígéretének teljesítéséhez. A jelölés hozzájárul az Európai Parlamenttel fennálló viszony rendezéséhez, valamint a Bizottság politikai hátterének megerősítéséhez.

A döntés vesztese Írország. Új jelöltjével nem tudta megtartani a számára kulcsfontosságú kereskedelempolitikai tárcát, hanem meg kell elégednie a pénzügyi szolgáltatások felügyeletével. Kétségtelenül ez is fontos terület az európai integrációban. A nemzeti érdek szempontjából azonban most Írországnak a kereskedelempolitika sokkal fontosabb. Akkor, amikor az Egyesült Királyság az Európai Unióból való kilépését követően egyre nagyobb hangsúlyt fektet az Írország számára is döntő észak-atlanti térségre, a kereskedelempolitika irányítása Valdis Dombrovskishoz, az Európai Bizottság lett alelnökéhez kerül. Ez pedig, egyelőre úgy tűnik, hogy túl nagy ár egy golfvacsora által kirobbantott belpolitikai botrányért.

2020.09.09. Dr. Navracsics Tibor

Kép: Europost

A bejegyzés letölthető PDF formátumban.