Vita Európa jövőjéről: júniusban lesz az első uniós rendezvény

Még a portugál elnökség ideje alatt, júniusban elkezdődik a gyakorlatban is az Európa jövőjéről szóló konferencia.

Igaz, a tervezettnél egy évvel később, de az Európai Unió az elmúlt hónapokban fokozatosan útjának indította azt a rendezvénysorozatot, melytől az EU megújulását és egyszersmind a demokratikus legitimációjának megerősödését remélik. Márciusban a konferencia hármas elnöksége - az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezetője, valamint az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő ország első embere -  megállapodott az eseménysorozat alapvető struktúrájában. Ezt követően, április 19-én valamennyi polgár számára elérhetővé vált az az online platform, amely összefogja a különböző rendezvényeket, háttéranyagokat tartalmaz és hozzászólási lehetőséget biztosít mindenkinek különböző, az Európai Unióval kapcsolatos témákban. Az eltelt másfél hónap alatt érkezett vélemények arra világítanak rá, hogy a polgárokat leginkább az éghajlatváltozás, környezetvédelem és az európai demokrácia kérdése foglalkoztatja, mindkét területen hétszázhoz közelít a megfogalmazott ötletek száma. A legkisebb érdeklődést a gazdaság, társadalmi igazságosság, foglalkoztatás ügye váltotta ki, ebben a témakörben száznál kevesebb észrevételt olvashatunk.

A konferencia ünnepélyes megnyitója május 9-én volt. A szervezők szimbolikus jelentőségűnek szánták, hogy Európa napján kezdődik meg hivatalosan a rendezvény, hiszen azon a napon Robert Schuman 1950-es nyilatkozatára emlékezve, az Európai Unió születését ünnepeljük. Ezzel egyidejűleg arra is fény derült, hogy az úgynevezett plenáris vitafórumokon - amelyek talán az egyik legfontosabb részét képezik az eseménysorozatnak a résztvevők sokszínűsége okán - milyen elvek mentén és arányban lehetnek jelen a különböző színterekről érkező szereplők.

Ezeken az alkalmakon azonban még csupán csak elvi szinten foglalkoztak a konferenciával, június 17-én viszont már az a gyakorlatban is elkezdődik az első európai polgári panel megrendezésével. Részben visszazökkenve a normális kerékvágásba az esemény félig személyes részvétellel fog megvalósulni, csakúgy, mint a két nappal későbbi plenáris fórum. A beszélgetés során - melyet az EU még három alkalommal kíván lebonyolítani jövő tavaszig - kétszáz polgár vitathatja meg az online platformon is feltüntetett témákat. Az Igazgatóság, mely testület a pontos részletek kidolgozásáért felelős, a résztvevők körének meghatározásakor külön figyelmet fordított a nemi, földrajzi és egyéb jellegű reprezentativitásra, továbbá azt is előírta, hogy a jelenlévőknek legalább egyharmadát a 16-25 éves korosztály tagjai tegyék ki. A vita során elhangzottakat a plenáris rendezvényen gondolják majd tovább egy szélesebb körben.

2021.05.31. Kalas Vivien

Kép: EUobserver