A nagyvonalúság színe és visszája avagy egy kiegyezés margójára

A Kárpát-medencében kisebbségben élő magyar közösségek számára állandó feladat a kisebbségi jogok védelme, az érdekek évényesítése mindenhol, ahol a közösséget érintő ügyekben döntenek, legyen az önkormányzat, az illető ország parlamentje, vagy az Európai Parlament. Így van ez természetesen a legnagyobb magyar kisebbség, a romániai magyar közösség esetében is. Romániában előreláthatóan december 6-án tartják a parlamenti választásokat, az RMDSZ parlamenti listáin összesen 566 jelölt indul az országban, és 5 jelölt a külföldi szavazókörzetben.

Az önkormányzati választások lejártával számos kérője akadt az RMDSZ-nek. Mintha addig nem lettek volna politikai ellenfelek, az Erdélyi Magyar Szövetséget (EMSZ) alkotó Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt jelentkezett parlamenti helyekért az RMDSZ listáján, de a Székelyudvarhelyen egy román párt színeiben mandátumot szerzett polgármester, Gálfi Árpád is benyújtotta az igényeit.

Romániában az önkormányzati választások során számos helyen volt magyar-magyar verseny. Ott, ahol  számbeli fölényben (tömbben) él az erdélyi magyar közösség, ott nincs is semmi gond ezzel. A baj akkor van, amikor mindez interetnikus környezetben történik, és veszélyezteti a helyi magyar közösség politikai képviseletét.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), és az Erdélyi Magyar Szövetség(EMSZ) versengett a szavazók voksaiért. Ez utóbbi igazából egy választási szövetség, hisz sehol sincs bejegyezve, de a két szervezet, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt már hónapokkal ezelőtt eldöntötte, hogy e név alatt fog fúzióra lépni.

Amint arról már beszámoltunk, az RMDSZ fölényesen nyert (itt), 20 év után sikerült visszaszerezni Marosvásárhelyet (itt), és megtartani a legnagyobb, Magyarország határain kívül levő várost, amelyet magyar ember vezet (itt).

Ellenszélben történt mindez, hisz nemcsak a románok fogtak össze sok helyen a magyar jelöltekkel szemben, hanem az Erdélyi Magyar Szövetség is román jelölteknek kampányolt Bihar megyében.

Azonban a parlamenti választásokon más a helyzet. Ott el kell érnie a magyar közösség érdekképviseletét biztosító RMDSZ-nek az 5% bejutási  küszöböt, ahhoz, hogy ne lehessen a mi sorsunkról nélkülünk, erdélyi magyarok nélkül dönteni a román parlamentben (sem). Látjuk azt a Felvidéken, hogy ha egyszer a magyar érdekképviselet kiesik a parlamentből, akkor (bár ott a magyarság részaránya lényegesen nagyobb az erdélyi magyar közösségénél) hihetetlenül nehéz visszakerülni a törvényhozásba.

Emellett az RMDSZ mindig is nyitott volt a párbeszéd, a megegyezés irányába. Ezért kötött évekkel ezelőtt stratégiai megállapodást a Magyar Polgári Párttal, s ennek köszönhetően volt két MPP-s képviselő az RMDSZ parlamenti frakciójában az elmúlt 4 esztendőben.

Az önkormányzati választások lejártával az Erdélyi Magyar Szövetség kezdeményezte a tárgyalásokat. Bár a négy évveli eredményekhez képest az EMSZ-t alkotó pártok gyengültek, (15 polgármester helyett csak 10 nyert mandátumot), háromszor annyi képviselői helyet kértek. Három tárgyalás kellett ahhoz, hogy rájöjjenek, a kérésük abszurd, hisz a választási eredményeik messze nem támasszák alá az igényeiket.

Emellett bejelentkezett az RMDSZ-nél Gálfi Árpád, a Szabad Emberek Pártja (POL, román párt) színeiben Székelyudvarhelyen mandátumot nyert polgármester is, bejelentve az igényét egy szenátori és képviselői helyre is.

Pénteken, a Szövetségi Állandó Tanács döntése alapján az RMDSZ két befutó helyet ajánlott fel az Erdélyi Magyar Szövetségnek, amit az el is fogadott. Bízunk abban, hogy az összefogás mozgósítani fogja a közösségünket. Mindent annak kell alárendelni, hogy olyan súlyunk legyen a parlamentben, hogy a magyarokat ne lehessen megkerülni, amikor döntéseket hoznak” jelentette ki Kelemen Hunor.

Emellett a szórvány képviselője is befutó helyet kapott, hisz sokszor szavaztak úgy a szórványban, hogy közben nem volt biztos, hogy lesz magyar képviselője a megyéjüknek. Ezt a szolidaritást köszönték meg idén is azzal, hogy befutó helyet ajánlottak  Benedek Zakariásnak Kovászna megyében. 

A Magyar Ifjúsági Értekezletnek a jó mozgósítással megszerezhető Bihar megyei harmadik helyet ajánlották fel.

2020.10.21. Hegedüs Csilla

Kép: Public Domain Pictures.