Szakértői megjelenések

Tárnok Balázs: Rendre elutasítja a minimumszabályozást a nemzeti kisebbségek védelméről az Európai Bizottság – interjú

Magyar Hírlap 2023.03.08.

Az elmúlt tíz évben az európai polgári kezdeményezés az uniós kisebbségi érdekérvényesítés kiemelt jelentőségű eszközévé vált, azonban a nemzeti kisebbségeknek, így a határon túli magyaroknak is csalódniuk kellett, hiszen Brüsszel továbbra sem akarja meghallani a hangjukat. E témáról már könyv is megjelent Mire elég egymillió aláírás? címmel. Erről beszélgetett Józó Andrea, a Magyar Hírlap újságírója a könyv szerzőjével, Tárnok Balázzsal, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetőjével.

 

Máthé Réka Zsuzsánna: Kétségesek az oroszok ellen hozott szankciók

Inforádió 2023.03.01

Sem gazdaságilag, sem politikailag nem sikeresek az Európai Uniónak az Oroszország ellen bevezetett szankciói – mondta az InfoRádiónak az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet tudományos munkatársa. Máthé Réka szerint érthető és erkölcsileg helyes, hogy fel kell lépni Oroszország ellen, viszont azok a szankciók, amelyeket az Európai Unió, illetve az Egyesült Államok is bevezettek, sem gazdaságilag, sem politikailag nem érték el azokat a sikereket, amelyeket vártak.

 

Tárnok Balázs: Brexit - A célegyenesbe fordulhatott az északír jegyzőkönyv ügye

Inforádió 2023.02.24.

Az elmúlt hetekben újra napirendre került a brexitmegállapodás északír jegyzőkönyvének kérdése. A brit miniszterelnök múlt héten egyeztetett a belfasti vezetőkkel és az Európai Bizottság elnökével is, aminek eredményként létrejöhet a megállapodás. Tárnok Balázst, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetőjét kérdezte az Inforádió munkatársa, Várkonyi Gyula.

 

Schmidt Laura az áldozatvédelemről

Karc FM 2023.02.21.

„Én nyitva tartom a szemem” – ez annak a kampánynak a megnevezése, aminek keretén belül az Európai Bizottság az áldozatok jogaira és az általánosan elérhető segítségnyújtásra, támogatási lehetőségekre hívja fel a figyelmet az EU tíz tagállamában. Schmidt Laura, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa a Karc FM-en beszámolt arról, hogy ugyan Magyarországon csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, de még mindig nagyon magas és az Unióban kiemelten magas a bűncselekmények áldozatainak száma. A kutató elmondása szerint nem csak számukra lehet fontos az információ átadás, hanem a környezet számára is.

 

Tárnok Balázs az ukrán kisebbségi törvényről

Newsweek 2023.02.10.

Decemberben az ukrán parlament új törvényt fogadott el a nemzeti kisebbségekről, hogy megfeleljen az európai uniós csatlakozási kritériumoknak. Az új törvény ugyanakkor éppen az ellenkezőjét teszi: megfosztja a nemzeti kisebbségeket a korábban részükre biztosított jogoktól - írja az Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetője az amerikai Newsweek magazin online vélemény rovatában. Tárnok Balázs szerint a Nyugatnak világossá kell tennie, hogy ha Ukrajna komolyan gondolja a nyugati integrációt, akkor tiszteletet kell mutatnia saját kisebbségei iránt, akik ugyanúgy harcolnak és halnak meg Ukrajnáért, mint ukrán nemzetiségű társaik.

 

Petri Bernadett: Az Európai Bizottság ítéletet mondott a magyar kormány hozzáállásáról – 22 milliárd euró a tét

Világgazdaság 2023.02.16.

Petri Bernadett, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet kutatója rámutatott, hogy az Európai Bizottság 2022. december 22-én elfogadta a Magyarországgal kötött partnerségi megállapodást, ami az uniós kohéziós alapokból származó beruházásokat megalapozó stratégiai dokumentum, tisztázza a célokat és prioritásokat, amelyek az új többéves pénzügyi keret elfogadásáig a kohéziós források elköltésének középpontjában állnak. Ez a 2021–2027 közötti időszakra összesen közel 22 milliárd euró értékű megállapodás.

 

Gát Ákos Bence: Feltöltés alatt.

Hír TV  2023.02.09.

Feltöltés alatt.

 

Máthé Réka Zsuzsánna: Az orosz gyémántok nem szerepelnek a legújabb szankciós listán

Karc FM 2023.02.10.

Az orosz gyémántok importjára kivetett szankciók súlyosan értintenék Antwerpen és a flamand régió gazdaságát. A belföli (belga) és számos nemzetközi szereplő igénye ellenére a flamand régió vezetői egyelőre sikeresen védték meg helyi érdekeiket. Amennyiben az EU mégiscsak elfogadná a gyémántok behozatalának tilalmát, azokat vélhetően India vásárolná fel az orosz ügyfelektől, amelyek nem szenvednének különösebb kárt.

 

Pató Viktória Lilla: "Nem hiszem, hogy a maffiát a társadalomtól szét lehet választani."

Hit rádió 2023.02.09.

Egy olasz mondás szerint: " a maffia mi vagyunk, és a mi téves viselkedésünk". Szétválasztható-e a társadalomtól a maffia? Létezhet-e társadalmi szintű Stockholm-szindróma, amiben a maffia által leuralt közeg nem tud azonosulni a függetlenséggel? Többek között erről is beszélt Pató Viktória Lilla kutató, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet munkatársa. Műsorvezető: Varga Zoltán Szerkesztő: Barna Erika

 

Tárnok Balázs: Az új ukrán kisebbségi törvény tovább korlátozza a nemzeti kisebbségek jogait

M1 Ma reggel 2023.02.05.

Tárnok Balázs, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetője az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, hogy a kisebbségek tiszteletét és védelmét is megkövetelő uniós csatlakozási kritériumoknak való megfelelés érdekében az ukrán parlament 2022. december 13-án új törvényt fogadott el a nemzet kisebbségekről. Az új törvény tartalmát tekintve azonban éppen ellentétes hatást kíván elérni, hiszen megerősíti a korábbi jogfosztásokat, és tovább szűkíti a kisebbségi jogokat Ukrajnában.

 

Gát Ákos Bence: A brüsszeli kettős mérce oxigént jelent a korrupt NGO-knak

Karc FM 2023.01.31.

A brüsszeli döntéshozatalt folyamatosan belengi a nyugati demokratikus felsőbbrendűségbe vetett hit – mutatott rá rádiónkban az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet munkatársa. Gát Ákos Bence szerint az Európai Bizottság azért hallgat a baloldali-kommunista vezetésű spanyol kormány súlyosan alkotmánysértő lépései és a köztörvényes bűnözők számára nyújtott amnesztia ügyében, mert a régi reflex azt diktálja, hogy a demokráciát csak nyugaton értelmezhetik a szokásostól eltérő formában.

 

Kalas Vivien az Európai Unió alapértékeinek erodálódásáról

M5 - Ez itt a kérdés 2023.01.27.

Az Európa Stratégia Kutatóintézet kutatója az M5 Ez itt a kérdés c. műsorában beszélgetett az Európai Uniót érintő korrupciós botrányokról és az uniós alapértékektől való eltávolodástól. Kalas Vivien legnagyobb problémaként az uniós intézmények hatáskör túllépését említette, amikor is politikai jelentéssel ruházzák fel az uniós alapértékeket, hogy nyomásgyakorlásra használhassák őket.

 

Gát Ákos Bence: a Katargate mélyreható változást hozhat az európai politikába

Inforádió 2023.01.25.

Magyarországot vádolták korrupcióval az Európai Unió egyes politikusai, majd maguk keveredtek korrupciós botrányba. Korrupció gyanúja miatt tartóztattak le tavaly decemberben mások mellett több, befolyásos uniós személyiséget, köztük Eva Kaili görög szocialista európai parlamenti alelnököt és Pierre Antonio Panzeri volt szocialista EP képviselőt. Gát Ákos Bence, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet munkatársa elmondta: a gyanú szerint, az érintett politikusok kenőpénzt fogadtak el azért, hogy lobbizzanak Katar számára. Vagyis illegális külföldi finanszírozásról van szó azért, hogy külföldi érdekeket képviseljenek európai parlamentben. A Danube Institute kommunikációs és külkapcsolati vezetője szerint.

 

Gát Ákos Bence: Feltöltés alatt.

M1 2023.01.21.

Feltöltés alatt.

 

Tárnok Balázs: Pusztába gyűjtött aláírás, avagy mire elég egymillió EU-s polgár akarata

Ma7.sk 2023.01.25.

Az Európai Unió egyre duzzadó apparátusával szemben mind gyakrabban merül fel a kritika, elveszítette kapcsolatát az európai polgárokkal. Azokkal az emberekkel, akiknek a biztonságát, boldogulását, jólétét szavatolni létrejött. Az uniós polgári kezdeményezések, amelyek talán az egyik, ha nem az utolsó cérnaszálát jelentik Brüsszel és köztünk, főként a Bizottság döntéseinek köszönhetően, mind jobban eljelentéktelenülni látszanak. A témáról könyvet író Tárnok Balázzsal, az Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetőjével Pomichal Krisztián, a Ma7.sk újságírója beszélgetett.

 

Gát Ákos Bence: Megkérdőjeleződött a brüsszeli buborék morális felsőbbrendűsége

Inforádió 2023.01.18

Beismerte bűnösségét és vádalkut kötött a belga hatóságokkal Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő, az Európai Uniót érintő korrupciós botrány egyik főszereplője. A politikust – az Európai Parlament szocialista alelnökével és két társával együtt – azzal gyanúsítják, hogy Katartól fogadtak el kenőpénzeket azért, hogy tompítsák az országot érő kritikákat. Panzeri vádalkuja után a további érintettek is izgulhatnak – véli Gát Ákos Bence, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet kutatója.

 

Petri Bernadett: Kizárná az Európai Bizottság az alapítványi egyetemek diákjait az Erasmus-programból

M1 2023.01.18.

Feltöltés alatt.

 

Gát Ákos Bence: A magyarok 78 százaléka tartja hasznosnak az uniós tagságot

Inforádió 2023.01.12.

Az európaiak 93 százaléka aggódik a megélhetési költségek miatt - állapítja meg az Európai Parlament által közzétett Eurobarometer-felmérés. Ugyanakkor az unió támogatottsága továbbra is magas, és a polgárok elvárják, hogy a krízis hatásainak csökkentésére további intézkedéseket dolgozzon ki. Gát Ákos Bence a felmérésből az InfoRádióban azt is kiemelte: a válaszadók 73 százaléka egyetért azzal, hogy az unió támogassa Ukrajnát - ezt a magyarok 59 százaléka osztja.

 

Tárnok Balázs a nemzeti kisebbségek euróai uniós védelméről

M5 - Ez itt a kérdés 2023.01.04.

Az EUrópa Stratégia kutatóintézet megbízott vezetője szerint egész nyugati világra jellemző jelenség, hogy az emberi jogok, a szabadság és a demokrácia gondolata szembekerül az identitások, különösen a nemzeti identitás védelmével. Sokan úgy vélik, a nemzeti identitások erősödése a szabadság gyengülésével jár, holott ez nyilvánvaló tévedés. A szabadság és identitás védelme és erősítése kéz a kézben jár, egyformán fontos. A Bizottság is abból a téves feltevésből indulhat ki, hogy az emberi jogok támogatásával automatikusan megoldódik a nemzeti identitás megélésével összefüggő minden probléma. "Talán ez lehet a probléma gyökere!" – jegyzi meg.

 

Tárnok Balázs: Januárban veszi át az EU soros elnökségét Svédország

Kossuth rádió 2023.01.01.

Tárnok Balázs, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetője elmondta, a svéd elnökség négy prioritásra épít, ezek a biztonság, a versenyképesség, a zöld átállás, zöld energia, valamint az értékek és a jogállamiság.