Szakértői megjelenések

Tárnok Balázs a spanyol uniós elnökség prioritásairól és programjáról

Inforádió, 2023.07.07.

Július 1-ével Spanyolország vette át fél évre az Európai Unió soros elnöki tisztségét, mindezt megspékelve egy kissé zavaros belpolitikai viszonyokkal. Az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetője szerint a bonyolult a belpolitikai helyzet Spanyolországban jelentős mértékben elviheti a fókuszt az uniós elnökségtől, különösen az első hónapokban. A spanyol soros elnökség négy fő prioritása az EU újraiparosítása és nyitott stratégiai autonómiájának biztosítása; előrelépés a zöld átállás és a környezeti alkalmazkodás terén; a fokozottabb társadalmi és gazdasági igazságosság előmozdítása; és az európai egység megerősítése.

 

Tárnok Balázs a spanyol-belga-magyar elnökségi trió programjáról

Magyar Nemzet, 2023.07.07.

Az Általános Ügyek Tanácsában június 27-én mutatták be a 2023. július 1. napján induló spanyol–belga–magyar soros elnökségi trió programját. Az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetője szerint a nyilvános ülésen pedig nyoma sem volt az elmúlt hetek Európai Parlamentben tapasztalt politikai vitáinak, amelyek Magyarország képességeit vonták kétségbe a soros elnöki tisztség megfelelő ellátásra vonatkozóan. A trió program a három érintett tagállam kompromisszumos megállapodása az együttműködésük legfontosabb szakpolitikai kereteire vonatkozóan, ez azonban nem jelenti azt, hogy akár a magyar elnökség valamennyi, a trió programjában megjelenő célt egyenlő intenzitással fogja képviselni.

 

Kalas Vivien az uniós költségvetésről és az Ukrajnának nyújtott támogatásról

Hír TV, 2023.06.30.

Több pénzt kér a tagállamoktól az Európai Bizottság, melynek legnagyobb részét Ukrajnának adná. Kalas Vivien emlékeztetett, hogy eddig mintegy 77 milliárd euróval támogatta már az EU Ukrajnát. Azt, hogy pontosan hogyan és mire használják fel a forrásokat az uniós polgárok többsége számára várhatóan sosem derül ki teljesen. A Bizottság kérése ugyanakkor jó lehetőséget adhat Magyarország számára, hogy kedvező megállapodást kössön az Unióval a migrációval és a nekünk járó támogatásokkal kapcsolatban.

 

Tárnok Balázs a Velencei Bizottság ukrán kisebbségi törvényról szóló véleményéről

Inforádió, 2023.06.23. 

Több ponton kifogásolta az új ukrán kisebbségi törvényt a Velencei Bizottság. Az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó testülete Magyarország és Románia kérésére vizsgálta meg az ukrán nemzetiségek - köztük a kárpátaljai magyarok - jogait korlátozó rendelkezést - mondta az InfoRádiónak az NKE Európa Stratégia Kutatóintézetének megbízott vezetője. Tárnok Balázs szerint a megoldási javaslatait a Velencei Bizottság a saját módján, de kellően pontosan felvázolta, ez pedig az uniós hivatalos nyelveket beszélő kisebbségek, és a nem EU-s hivatalos nyelveket beszélő kisebbségek közti különbségtételt jelentené.

 

Kalas Vivien a 2024-es magyar uniós elnökségről

Magyar Hírlap 2023.06.10. 

Az Európai Parlament állásfoglalalásában alkalmatlannak nyilvánította Magyarországot az EU Tanácsának soros elnöki tisztéségének betöltésére. Kalas Vivien kiemelte, hogy ez csupán politikai vélemény, érdemi hatásköre nincsen az EP-nek a témában. Kalas Vivien arra is felhívta a figyelmet, hogy az uniós szerződések értelmében teljesen elvenni egyébként sem lehetne hazánktól az elnökséget, csupán halasztani lehetne. Kalas Vivien szerint ugyanakkor nincsen semmilyen valós indok arra, miért ne tudná megfelelően ellátni Magyarország a soros elnökséggel járó feladatokat, az érvek csupán politikaiak.

 

Tárnok Balázs a határon túli magyarok asszimilációjáról

Szlovén Televízió, 2023.06.02.

A szlovén televízió magyar adásának Súlypont c. műsorában a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Lőrincz Éva beszélgetett az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetőjével a határon túli magyar közösségekről, asszimilációról, kisebbségi jogokról, nemzetstratégiáról.

 

Máthé Réka Zsuzsánna: G7-ek szankciói és 11. szankciós csomag

Kossuth Rádió, 2023.05.23. 

Nem valószínű, hogy a G7-ek által Oroszország ellen kivetett szankcióit uniós szinten is sikerül majd bevezetni. Egyrészt egyes tagállamoknak súlyos kára származna belőle, másrészt, az uniós szintű iparosítási stratégiát is veszélybe sodornák, miközben Oroszoroszág relatív kis jövedelem bevételtől esne el.

 

Máthé Réka Zsuzsánna a szankciók csomagokról

Hír TV Napi aktuális, 2023.05.18.

Nagyon nehéz kimutatni az Oroszország ellen kivetett szankciók akár gazdasági, akár politikai sikerét, de akkor van értelmük, ha a nemzetközi közösség együttesen vezeti be. Ilyen értelemben a 11. szankciós csomag akár hasznos is lehet, hiszen leginkább a harmadik államok Oroszországgal való kereskedelmét célozná meg. Így például Oroszország jelenleg egyik legfontosabb partnere India, amely az orosz olajat felvásárolja, majd finomítottan eladja az EU tagállamainak. A legújabb uniós szankciós csomag a hasonló lépéseket igyekszik visszaszorítani, ám várható eredményességük kétséges.

További megjelenések: Karc FM HangolóHit RádióMagyar Hírlap

 

Tárnok Balázs: Magyar miniszterelnök a szakértői kormány élén Szlovákiában

Mandiner Világrend 2023.05.17.

Zuzana Čaputová szlovák államfő május 15-én hivatalnokkormányt nevezett ki Szlovákiában, amely a várhatóan szeptemberben sorra kerülő előrehozott választások után felálló kormány hivatalba lépéséig irányítja az országot Ódor Lajos vezetésével. Először van magyar miniszterelnöke Szlovákiának. Az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetője arról beszélt, hogy mit várhatunk a szlovák szakértői kormánytól és magyar miniszterelnökétől, milyen kihívásokkal küzd a szlovákiai magyar politika és milyenek a szlovák-magyar kapcsolatok a hétköznapi viszonyokban az emberek között.

További megjelenések: Karc FMKarc FM Magyar HangokUltrahang PluszMagyar Katolikus Rádió

 

Kalas Vivien az uniós migrációs politikáról

Magyar Hírlap 2023.05.13.

Máig nincsen egyezség az európai uniós országok között, hogyan kezeljék az évek óta tartó migrációs helyzetet. Kalas Vivien hangsúlyozta, hogy a jelenlegi gondolkodásmód a migráció ösztönzését vonja maga után, és nem a megállítására fókuszál. A tavalyi francia javaslata kudarca pedig megmutatta, hogy a szolidaritás elméletben jól működik az államok között, a gyakorlatban azonban már sokkal kevésbé.

 

Kalas Vivien az uniós döntéshozatal lehetséges reformjáról

M5 Ez itt a kérdés 2023.05.12. 

Kalas Vivien szerint az egyhangú szavazás megszüntetése külpolitikai ügyekben sértené a tagállamok szuverenitását, és egy újabb lépést jelentene az Európai Unió föderálisabbá válásához. Ez a lépés hosszú távon árthat is az EU egységének, hiszen a kisebbségben maradt országok polgárai jogosan fogalmazhatnak meg kritikát az Unióval szemben. Kalas Vivien felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen jellegű reformokhoz az állam- és kormányfők egyhangú támogatása szükséges, és most több állam is megvétózná az ötletet.

 

Tárnok Balázs Duray Miklós felvidéki közéleti szerepéről

KarcFM 2023.04.23.

A tavaly decemberben elhunyt felvidéki magyar politikus emlékére rendezett konferenciát a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem az Országházban április 20-án. A konferencia apropóján Gyurcsík Iván rektori tanácsadó és Tárnok Balázs, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet megbízett vezetője méltatták Duray Miklós szellemei és politikai örökségét. Tárnok Balázs szerint ezt az örökséget a mai magyar felvidéki politikai vezetésnek is szem előtt kell tartania, hiszen sok szempontból azok a kihívások, amelyekkel Duray Miklós jogvédő és politikusi pályafutása során szembenézett, ma is meghatározzák a szlovákiai közéleti, jogi és politikai viszonyokat.

 

Tárnok Balázs: Irányváltás jön a szlovák külpolitikában?

Partizán 2023.04.17. 

Előrehozott választást tartanak 2023. szeptember 30-án Szlovákiában. Az elmúlt huszonöt évben, Vladimír Mečiar 1998-as leváltása óta az ország külpolitikai irányultsága nem került veszélybe, azonban a jelenlegi szlovák közélet és a választási kampány meghatározó elemévé vált a külpolitika. Jó esély mutatkozik az elmúlt években a nyugati fősodorral szembe helyezkedő Robert Fico visszatérésére a miniszterelnöki székbe, aki külpolitikai értelemben újra a mečiari útra vezetheti Szlovákiát. Az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetője Feledy Botond vendége volt.

További megjelenések: Inforádió, Karc FM, Ma7.sk

 

Kalas Vivien az európai szuverenitás megteremtésének lehetőségeiről

M5 Ez itt a kérdés 2023.04.14.

Lehetséges-e Európának függetlenednie Kínától, Oroszországtól és az USA-tól? Kalas Vivien a beszélgetés során felhívta a figyelmet, hogy több területen, például védelempolitika, energiaellátás, válhatna önállóbbá az Unió. A megfelelő eszközök megtalálása mellett fontos ugyanakkor a végső célt is meghatározni. Kalas Vivien szerint a szuverén Európa koncepciója nem vezethet az EU föderalizálódásához.

 

Tárnok Balázs Mire elég egymilló aláírás c. könyvéről

Kossuth Rádió 2023.04.10.

Miért zárkózik el az Európai Bizottság a nemzeti kisebbségek védelmétől, és milyen szerepe lehet a kisebbségi jogok kiterjesztésében egy európai polgári kezdeményezésnek? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ Tárnok Balázs Mire elég egymillió aláírás? című könyve, amelynek bemutatójára a Minority SafePack aláírásgyűjtés lezárultának ötödik évfordulóján, április 3-án került sor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A szerző a könyvről a Kossuth rádió húsvéthétfői ünnepi műsorában beszélt.

 

Tárnok Balázs: Az Európa Tanács és az Európai Unió közti szorosabb együttműködés: a kisebbségvédelem új útja?

Marosvásárhelyi Rádió 2023.04.06.

Április 18-i plenáris ülésén szavaz az Európai Parlament Vincze Loránt erdélyi magyar EP-képviselő EU és Európa Tanács közti intézményi kapcsolatról szóló jelentéséről. A dokumentum szerint létre kell hozni egy mechanizmust, amely nem csupán a jogállamiságot, de az EU egyéb alapvető értékeinek érvényesülését is vizsgálja, így különösen a kisebbséghez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartását. Az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetője szerint egy ilyen mechanizmus életre hívása egy sajátos érdekérvényesítési lehetőséget jelentene a nemzeti kisebbségek és a határon túli magyarok számára az őket érő jogsértések hatékonyabb megjelenítésére az Európai Unióban.

 

Gát Ákos Bence az Európai Unión belüli törésvonalakról

Index 2023.04.03.

Az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet tudományos munkatársa több meghatározó politikai törésvonalat is vázolt érdeklődésünkre, amelyekben megkülönböztethető a konzervatív és liberális táborhoz tartozó álláspont. E törésvonalakat a nemzetek Európája és az Európai Egyesült Államok koncepciója, a szuverenista és föderalista megközelítés, valamint a társadalmi, szociális értékrend területén mutatkozó eltérő álláspontok képezik. Gát Ákos Bence szerint ugyanakkor az orosz-ukrán háború a konzervatív táboron belül is törésvonalat eredményezett.

 

Kalas Vivien a bulgáriai választásokról és annak lehetséges következményeiről

Inforádió 2023.04.03.

Bulgáriában két éven belül ötödik alkalommal rendeztek parlamenti választást. Kalas Vivien arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani eredmények alapján is elképzelhető, hogy újabb voksolás következik. Kalas Vivien két lehetséges kormányalakítási forgatókönyvet lát, a pártok közötti konfliktusok miatt, azonban nem garantált a tárgyalások sikere.

 

Tárnok Balázs az úzvölgyi temető körül kialakult konflikstusról

Marosvásárhelyi Rádió 2023.03.29.

Az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetője elmondta, hogy az úzvölgyi temető az erdélyi és egyetemes magyarság szimbolikus helyszíne, így a temetőt érintő illegális román fellépés a magyar nemzeti identitás gyengítésére tett kísérlet is egyben. A román bíróságok 2¬023. februárban két jogerős ítéletben mondták ki, hogy Dormánfalva önkormányzatának tulajdonjogát az úzvölgyi temető vonatkozásában törölni kell a telekkönyvi nyilvántartásból, illetve a település önkormányzatának gondoskodnia kell az eredeti állapot helyreállításáról, vagyis a jogellenesen emelt kőkereszteket le kell bontaniuk. Bár a jogi helyzet egyértelmű, kétséges, hogy mikor tudnak érvényt szerezni a román bíróság ítéletének, ugyanis a román nacionalisták várhatóan akadályozni fogják a keresztek lebontását, további nemzetiségi alapú konfliktusokat generálva.

További megjelenések: M5Pesti srácokKarc FM

 

Gát Ákos Bence a jogállamisági vitákról

Kossuth Rádió 2023.03.26.

Az MCC brüsszeliirodája beszélgetést szervezett az uniós jogállamiság-politikáról szóló könyv kapcsán. Az esemény előtt Nagy Katalin készített interjút.

 

Kalas Vivien az Orbán-Macron csúcstalálkozóról

HírTV Napi aktuális 2023.03.17.

Emmanuel Macron francia államfőnek szövetségesekre van szüksége uniós céljai megvalósításához, a március 13-i párizsi csúcstalálkozó pedig jó lehetőség volt, hogy közös kapcsolódási pontokat keressen Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Kalas Vivien kiemelte, hogy az atomenergia fenntarthatóvá való minősítése érdekében eredményesen érvelt közösen a két ország az Európai Unióban. Az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet kutatója azt is elmondta, hogy az orosz-ukrán háború kapcsán az EU a fegyverszállítások támogatására helyezné a hangsúlyt a jövőben, amelynek megvalósulása azonban a fennálló nézetkülönbségek miatt ma még kétséges.

További megjelenések: Infostart

 

Gát Ákos Bence: Politikai és értékviták Brüsszel és Magyarország között

M1 Ma este 2023.03.13.

Hazánk már jó ideje konfliktusos viszonyban van az Európai Uniót irányító mainstream politikai és intézményi erőkkel. Magyarországgal szemben akkor szűnt meg a tolerancia, amikor világossá vált, hogy képes akadályt gördíteni az Európai Unió önkényes átalakítása elé – véli az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet munkatársa. Gát Ákos Bence szerint agyarország és a mainstream között politikai és értékvita áll fenn, melynek alapvető tétje, hogy milyen irányba fejlődik majd az Európai Unió a következő években.

 

Tárnok Balázs: Rendre elutasítja a minimumszabályozást a nemzeti kisebbségek védelméről az Európai Bizottság – interjú

Magyar Hírlap 2023.03.08.

Az elmúlt tíz évben az európai polgári kezdeményezés az uniós kisebbségi érdekérvényesítés kiemelt jelentőségű eszközévé vált, azonban a nemzeti kisebbségeknek, így a határon túli magyaroknak is csalódniuk kellett, hiszen Brüsszel továbbra sem akarja meghallani a hangjukat. E témáról már könyv is megjelent Mire elég egymillió aláírás? címmel. Erről beszélgetett Józó Andrea, a Magyar Hírlap újságírója a könyv szerzőjével, Tárnok Balázzsal, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetőjével.

 

Máthé Réka Zsuzsánna: Kétségesek az oroszok ellen hozott szankciók

Inforádió 2023.03.01

Sem gazdaságilag, sem politikailag nem sikeresek az Európai Uniónak az Oroszország ellen bevezetett szankciói – mondta az InfoRádiónak az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet tudományos munkatársa. Máthé Réka szerint érthető és erkölcsileg helyes, hogy fel kell lépni Oroszország ellen, viszont azok a szankciók, amelyeket az Európai Unió, illetve az Egyesült Államok is bevezettek, sem gazdaságilag, sem politikailag nem érték el azokat a sikereket, amelyeket vártak.

További megjelenések: Karc FM

 

Tárnok Balázs: Brexit - A célegyenesbe fordulhatott az északír jegyzőkönyv ügye

Inforádió 2023.02.24.

Az elmúlt hetekben újra napirendre került a brexitmegállapodás északír jegyzőkönyvének kérdése. A brit miniszterelnök múlt héten egyeztetett a belfasti vezetőkkel és az Európai Bizottság elnökével is, aminek eredményként létrejöhet a megállapodás. Tárnok Balázst, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetőjét kérdezte az Inforádió munkatársa, Várkonyi Gyula.

 

Schmidt Laura az áldozatvédelemről

Karc FM 2023.02.21.

„Én nyitva tartom a szemem” – ez annak a kampánynak a megnevezése, aminek keretén belül az Európai Bizottság az áldozatok jogaira és az általánosan elérhető segítségnyújtásra, támogatási lehetőségekre hívja fel a figyelmet az EU tíz tagállamában. Schmidt Laura, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa a Karc FM-en beszámolt arról, hogy ugyan Magyarországon csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, de még mindig nagyon magas és az Unióban kiemelten magas a bűncselekmények áldozatainak száma. A kutató elmondása szerint nem csak számukra lehet fontos az információ átadás, hanem a környezet számára is.

 

Tárnok Balázs az ukrán kisebbségi törvényről

Newsweek 2023.02.10.

Decemberben az ukrán parlament új törvényt fogadott el a nemzeti kisebbségekről, hogy megfeleljen az európai uniós csatlakozási kritériumoknak. Az új törvény ugyanakkor éppen az ellenkezőjét teszi: megfosztja a nemzeti kisebbségeket a korábban részükre biztosított jogoktól - írja az Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetője az amerikai Newsweek magazin online vélemény rovatában. Tárnok Balázs szerint a Nyugatnak világossá kell tennie, hogy ha Ukrajna komolyan gondolja a nyugati integrációt, akkor tiszteletet kell mutatnia saját kisebbségei iránt, akik ugyanúgy harcolnak és halnak meg Ukrajnáért, mint ukrán nemzetiségű társaik.

 

Petri Bernadett: Az Európai Bizottság ítéletet mondott a magyar kormány hozzáállásáról – 22 milliárd euró a tét

Világgazdaság 2023.02.16.

Petri Bernadett, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet kutatója rámutatott, hogy az Európai Bizottság 2022. december 22-én elfogadta a Magyarországgal kötött partnerségi megállapodást, ami az uniós kohéziós alapokból származó beruházásokat megalapozó stratégiai dokumentum, tisztázza a célokat és prioritásokat, amelyek az új többéves pénzügyi keret elfogadásáig a kohéziós források elköltésének középpontjában állnak. Ez a 2021–2027 közötti időszakra összesen közel 22 milliárd euró értékű megállapodás.

 

Máthé Réka Zsuzsánna: Az orosz gyémántok nem szerepelnek a legújabb szankciós listán

Karc FM 2023.02.10.

Az orosz gyémántok importjára kivetett szankciók súlyosan értintenék Antwerpen és a flamand régió gazdaságát. A belföli (belga) és számos nemzetközi szereplő igénye ellenére a flamand régió vezetői egyelőre sikeresen védték meg helyi érdekeiket. Amennyiben az EU mégiscsak elfogadná a gyémántok behozatalának tilalmát, azokat vélhetően India vásárolná fel az orosz ügyfelektől, amelyek nem szenvednének különösebb kárt.

 

Pató Viktória Lilla: "Nem hiszem, hogy a maffiát a társadalomtól szét lehet választani."

Hit rádió 2023.02.09.

Egy olasz mondás szerint: " a maffia mi vagyunk, és a mi téves viselkedésünk". Szétválasztható-e a társadalomtól a maffia? Létezhet-e társadalmi szintű Stockholm-szindróma, amiben a maffia által leuralt közeg nem tud azonosulni a függetlenséggel? Többek között erről is beszélt Pató Viktória Lilla kutató, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet munkatársa. Műsorvezető: Varga Zoltán Szerkesztő: Barna Erika

 

Tárnok Balázs: Az új ukrán kisebbségi törvény tovább korlátozza a nemzeti kisebbségek jogait

M1 Ma reggel 2023.02.05.

Tárnok Balázs, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetője az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, hogy a kisebbségek tiszteletét és védelmét is megkövetelő uniós csatlakozási kritériumoknak való megfelelés érdekében az ukrán parlament 2022. december 13-án új törvényt fogadott el a nemzet kisebbségekről. Az új törvény tartalmát tekintve azonban éppen ellentétes hatást kíván elérni, hiszen megerősíti a korábbi jogfosztásokat, és tovább szűkíti a kisebbségi jogokat Ukrajnában.

 

Gát Ákos Bence: A brüsszeli kettős mérce oxigént jelent a korrupt NGO-knak

Karc FM 2023.01.31.

A brüsszeli döntéshozatalt folyamatosan belengi a nyugati demokratikus felsőbbrendűségbe vetett hit – mutatott rá rádiónkban az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet munkatársa. Gát Ákos Bence szerint az Európai Bizottság azért hallgat a baloldali-kommunista vezetésű spanyol kormány súlyosan alkotmánysértő lépései és a köztörvényes bűnözők számára nyújtott amnesztia ügyében, mert a régi reflex azt diktálja, hogy a demokráciát csak nyugaton értelmezhetik a szokásostól eltérő formában.

További megjelenések: InforádióHírTV

 

Kalas Vivien az Európai Unió alapértékeinek erodálódásáról

M5 - Ez itt a kérdés 2023.01.27.

Az Európa Stratégia Kutatóintézet kutatója az M5 Ez itt a kérdés c. műsorában beszélgetett az Európai Uniót érintő korrupciós botrányokról és az uniós alapértékektől való eltávolodástól. Kalas Vivien legnagyobb problémaként az uniós intézmények hatáskör túllépését említette, amikor is politikai jelentéssel ruházzák fel az uniós alapértékeket, hogy nyomásgyakorlásra használhassák őket.

 

Gát Ákos Bence: a Katargate mélyreható változást hozhat az európai politikába

Inforádió 2023.01.25.

Magyarországot vádolták korrupcióval az Európai Unió egyes politikusai, majd maguk keveredtek korrupciós botrányba. Korrupció gyanúja miatt tartóztattak le tavaly decemberben mások mellett több, befolyásos uniós személyiséget, köztük Eva Kaili görög szocialista európai parlamenti alelnököt és Pierre Antonio Panzeri volt szocialista EP képviselőt. Gát Ákos Bence, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet munkatársa elmondta: a gyanú szerint, az érintett politikusok kenőpénzt fogadtak el azért, hogy lobbizzanak Katar számára. Vagyis illegális külföldi finanszírozásról van szó azért, hogy külföldi érdekeket képviseljenek európai parlamentben. A Danube Institute kommunikációs és külkapcsolati vezetője szerint.

 

Tárnok Balázs: Pusztába gyűjtött aláírás, avagy mire elég egymillió EU-s polgár akarata

Ma7.sk 2023.01.25.

Az Európai Unió egyre duzzadó apparátusával szemben mind gyakrabban merül fel a kritika, elveszítette kapcsolatát az európai polgárokkal. Azokkal az emberekkel, akiknek a biztonságát, boldogulását, jólétét szavatolni létrejött. Az uniós polgári kezdeményezések, amelyek talán az egyik, ha nem az utolsó cérnaszálát jelentik Brüsszel és köztünk, főként a Bizottság döntéseinek köszönhetően, mind jobban eljelentéktelenülni látszanak. A témáról könyvet író Tárnok Balázzsal, az Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetőjével Pomichal Krisztián, a Ma7.sk újságírója beszélgetett.

 

Gát Ákos Bence: Megkérdőjeleződött a brüsszeli buborék morális felsőbbrendűsége

Inforádió 2023.01.18

Beismerte bűnösségét és vádalkut kötött a belga hatóságokkal Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő, az Európai Uniót érintő korrupciós botrány egyik főszereplője. A politikust – az Európai Parlament szocialista alelnökével és két társával együtt – azzal gyanúsítják, hogy Katartól fogadtak el kenőpénzeket azért, hogy tompítsák az országot érő kritikákat. Panzeri vádalkuja után a további érintettek is izgulhatnak – véli Gát Ákos Bence, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet kutatója.

 

Gát Ákos Bence: A magyarok 78 százaléka tartja hasznosnak az uniós tagságot

Inforádió 2023.01.12.

Az európaiak 93 százaléka aggódik a megélhetési költségek miatt - állapítja meg az Európai Parlament által közzétett Eurobarometer-felmérés. Ugyanakkor az unió támogatottsága továbbra is magas, és a polgárok elvárják, hogy a krízis hatásainak csökkentésére további intézkedéseket dolgozzon ki. Gát Ákos Bence a felmérésből az InfoRádióban azt is kiemelte: a válaszadók 73 százaléka egyetért azzal, hogy az unió támogassa Ukrajnát - ezt a magyarok 59 százaléka osztja.

További megjelenések: Karc FMM1

 

Tárnok Balázs a nemzeti kisebbségek európai uniós védelméről

M5 - Ez itt a kérdés 2023.01.04.

Az EUrópa Stratégia kutatóintézet megbízott vezetője szerint egész nyugati világra jellemző jelenség, hogy az emberi jogok, a szabadság és a demokrácia gondolata szembekerül az identitások, különösen a nemzeti identitás védelmével. Sokan úgy vélik, a nemzeti identitások erősödése a szabadság gyengülésével jár, holott ez nyilvánvaló tévedés. A szabadság és identitás védelme és erősítése kéz a kézben jár, egyformán fontos. A Bizottság is abból a téves feltevésből indulhat ki, hogy az emberi jogok támogatásával automatikusan megoldódik a nemzeti identitás megélésével összefüggő minden probléma. "Talán ez lehet a probléma gyökere!" – jegyzi meg.

 

Tárnok Balázs: Januárban veszi át az EU soros elnökségét Svédország

Kossuth rádió 2023.01.01.

Tárnok Balázs, az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet megbízott vezetője elmondta, a svéd elnökség négy prioritásra épít, ezek a biztonság, a versenyképesség, a zöld átállás, zöld energia, valamint az értékek és a jogállamiság.